Négy recept az őszi konyhához

Négy recept az őszi konyhához

1. recept: Szarvascomb fekete olajbogyóval
Fűszer: "Erdei öröm" fűszerkeverék
Konrad Geiger Bio ínyenc receptje

Elkészítési idő: Idő: 25 perc / Főzési idő: 1 óra / Áztatási idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg szarvascomb, 50 g fekete olajbogyó félbevágva és kimagozva, 2 ek "Erdei öröm" fűszerkeverék, 120 g vaj, 10 ml portói bor, 50 ml marhaalaplé, 3 ek olívaolaj, 600 ml marhaalaplé, 100 g durva szemű polenta, 2 g szeletelt, szárított vargánya, 1 ek crème fraîche, "szicíliai kősó" malomból, "Trio Noir" bors malomból, reszelt Herbaria szerecsendió

A konyhakész szarvascombot olajbogyóval tűzdelje meg és bőségesen dörzsölje be a "Erdei öröm" fűszerkeverékkel. Minden oldalát süsse meg vajon, majd 20 percig 185 °C-on a sütőben, gyakran locsolja meg a levével. A szarvast tegye egy tányérra, takarja le alufóliával és pihentesse.

A szószhoz a húslét zsírtalanítsa, adja hozzá a portói bort és a marhaalaplevet, majd főzze, míg a felére csökken. Végül botmixer segítségével keverje hozzá az olívaolajat.

A vargánya polentához forraljon fel 300 ml marhahúslevet és a vargányát. A polentát keverje össze a többi hideg alaplével. A polentás keveréket keverje hozzá a forrásban lévő alapléhez. Fedje le, és lassú tűzön párolja körülbelül 30 percig, gyakran kevergetve. Ízesítse kősóval, borssal és szerecsendióval, majd forgassa bele a crème fraîche-t.

****************************************************** **************************************************

2. recept: Finom Rösti
Fűszer: "Kulináris élvezet" fűszerkeverék

Hozzávalók 1 nagy Röstihez (3-4 személyre, salátával)
1 kg keményre főtt burgonya
2 ek "Kulináris élvezet" fűszerkeverék a sült burgonyához, 5-6 ek olívaolaj
200 g creme fratche, tejföl vagy joghurt
Só, Trio Noir bors

A burgonyát mossa meg alaposan, sós vízben nagyságtól függően 20-30 percig főzze - egy csipetnyi Lippe-hegységből származó Herbaria kömény nem kötelező, de bármilyen főtt burgonyához jó. A burgonyát csepegtesse le, hagyja kihűlni és egy napig állni.
Reszelje le a burgonyát egy reszelő durva oldalán - a legjobb egyszerűen a munkafelületen, hogy a burgonyacsíkok ne törjenek össze. Fűszerezze a burgonyát "Kulináris élvezetek" keverékkel, majd alaposan keverje össze.
Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben hevítsen fel 3 evőkanál olívaolajat. Helyezze a burgonyát vastag rétegben a serpenyőbe, majd óvatosan formálja egyenletes vastagságú röstire. Közepes lángon 12 perc alatt süsse ropogósra - 1-9 hőfokozatú tűzhely esetén általában a 6-os fokozat a legjobb. Fedje le a röstit egy megfelelő, lapos fedővel vagy egy nagy tányérral, bátran és gyorsan forgassa meg, majd vegye ki. Ezután öntsön egy kevés friss olajat az üres serpenyőbe, és csúsztassa vissza a röstit a serpenyőbe. Süsse készre 12 perc alatt. Csúsztassa tortalapra vagy fadeszkára, és vágja darabokra.
Fűszerezze a creme fraiche-t sóval és Trio Noir-ral, és tálalja a röstit egy szép zöld salátával.

Tipp: Főtt, keményre főtt burgonyából készült Rösti héjjal - ezzel nem csak időt takaríthat meg, hanem a rösti is sokkal finomabb!

****************************************************** **************************************************

3. recept: Sütőtökleves
Fűszer: "Tök király" fűszerkeverék
Konrad Geiger Bio ínyenc receptje

Elkészítési idő: Idő: 30 perc / Főzési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 személyre:
500 g érett Hokkaido sütőtök, 2 evőkanál ghee (tisztított vaj), 1 kockára vágott hagyma, 1 gerezd, kockára vágott fokhagyma, 1 l zöldségalaplé, 250 ml kókusztej, 2 ek "Tök király" fűszerkeverék, szicíliai kősó malomból

A sütőtököt mossa meg, vágja negyedekre, vegye ki a magházat, és süsse 170 °C-os sütőben 45 percig. A gyümölcshúst vágja apró darabokra. A gheet melegítse fel, adja hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd 5 perc alatt párolja üvegessé. Tegye hozzá a sütőtököt, dinsztelje meg, és öntse fel az alaplével és a kókusztejjel. Kb. 15 percig forralja, ezután pürésítse finomra. Ízesítse a "Tök király" fűszerkeverékkel és kősóval.

Tipp: Friss parasztkenyér vagy grissini, amit a Herbaria kenyérfűszereink segítségével sütött, remekül illik hozzá. Internetes receptoldalunkon minden megtalálható.

****************************************************** **************************************************

4. recept: Ratatouille rizottó vörösborral és "Szarvasgomba boldogság" fűszerkeverék
Fűszer: "Szarvasgomba boldogság" Fűszerkeverék
Konrad Geiger Bio ínyenc receptje

Elkészítési idő: Idő: 40 perc / Főzési idő: 18 perc

Hozzávalók 4 személyre:
Rizottó: 1,5 l zöldségalaplé, 6 ek olívaolaj, 450 g Arborio rövid szemű rizs, 0,5 l vörösbor (pl. Barbera d'Alba), 1-2 ek "Szarvasgomba boldogság" fűszerkeverék, 3 ek hideg vajdarabok, 50 g parmezán
Ratatouille: 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros paprika, 1 cukkini, 2 paradicsom, 1 padlizsán, 1 teáskanál Herbaria kakukkfű, "szicíliai kősó" malomból, 1 csokor petrezselyem

A ratatouille-hoz az összes hozzávalót vágja szeletekre, a padlizsánt enyhén sózza meg, rövid ideig hagyja állni, majd nyomja ki belőle a folyadékot.

A rizottóhoz forralja fel a zöldségalaplevet. Egy felforrósított serpenyőben 2 evőkanál olívaolajjal pirítsa a rizst, amíg áttetsző nem lesz, és öntse le vörösborral. Öntse fel az alaplé harmadával. Fokozatosan adja hozzá a maradék alaplevet a rizottóhoz, gyakori kevergetés mellett. Amíg a rizs fő, forrósítson fel 4 evőkanál olívaolajat egy bevonatos serpenyőben, majd rövid ideig párolja a hagymát, amíg áttetsző nem lesz. Adja hozzá a fokhagymát és a paprikát, keverje össze. 1 perc múlva bele teheti a kakukkfüvet, a cukkinit és a padlizsánt, pirítsa 3-4 percig. A petrezselymet tépkedje le, aprítsa fel és a felkockázott paradicsommal együtt keverje a zöldségekhez, ízlés szerint fűszerezze. Körülbelül 18 perc múlva a rizs készen áll. Vegye le a tűzhelyről, ízesítse a "Szarvasgomba boldogság" fűszerkeverékkel és vajjal. A ratatouille-al készült rizottót tegye mély tányérokba. Reszeljen a tetejére parmezánt és azonnal tálalja.