Recept: Street Food Izraelből

Recept: Street Food Izraelből

A Sabich vagy Sabih egy népszerű Street Food-alkotás Izraelből. Pitta vagy Laffa kenyérrel, sült padlizsánnal, keményre főtt tojással, apróra vágott paradicsommal, petrezselyemmel és tahinival (szezámpüré) készül. Uborka, koriander, hummusz, káposzta és izraeli amba szósz teszik teljessé a hagyományos receptet. Ennek ellenére számtalan variáció létezik: mutatunk egy olasz focacciás változatot, házi készítésű és csodálatosan aromás! A Sabich egyébként a nap vagy az éjszaka bármely szakában fogyasztható.

SABICH (4-6 fő részére) - az összes hozzávaló, amire szükség van

A paradicsomsalátához:

  • 10 (vagy több) koktélparadicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss korianderlevél (alternatívaként szárított leveleket is használhat)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk citromlé
  • Egy kevés tengeri só

A sült padlizsánhoz:

  • Repceolaj sütéshez
  • 1 nagy padlizsán
  • Sima liszt a szóráshoz
  • Egy kevés tengeri só

A házi focacciához:

  • 500 g liszt (hagyományos vagy pizzaliszt)
  • 20 g cukor
  • 10 g só
  • 5 g száraz élesztő
  • 25 ml olívaolaj
  • 340 ml víz
  • Egy kevés durva tengeri só

250 g aromás tahinihez:

  • 1 ek citromlé
  • 1/4 tk tengeri só
  • 180 g tahini (a Piccantino üzletből vagy a választott egészséges élelmiszerboltból)
  • 120 ml víz

100g Amba szószhoz:

  • 60 g pácolt mangó
  • 20 ml víz
  • 20 ml repceolaj

50 g Zhughoz

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 g koriander
  • 12 g petrezselyem
  • 1 friss cayenne chili (alternatívaként más chili is használható)
  • 2 ek olívaolaj
  • Egy kevés tengeri só
  • 1 marék friss korianderlevél

Focaccia elkészítése - kérjük, a megelőző nap készítse el a tésztát

1. Egy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt. Adja hozzá az olívaolajat és a vizet, majd kézzel vagy egy mixer segítségével dagassza addig, amíg egy ragacsos tésztát nem kap.
Ezután a tálat fóliával takarja le, villával kétszer szúrja meg, és a tésztát 12-24 órára tegye hűtőbe.

2. 12-24 óra elteltével a megkelt tésztát gyúrja egy nagy focaccia kenyérré: amíg még a tálban van, szórja meg a tésztát liszttel, majd a lisztezett oldalával lefelé helyezze a munkafelületre. Ezután a tészta széleit körben hajtsa középre, és szorosan nyomkodja össze, minden alkalommal kicsit megforgatva a tésztagolyót. Ismételje meg a folyamatot többször. Fedje le a tésztát, és hagyja 30 percig szobahőmérsékleten pihenni. Közben a sütőt melegítse elő 230°C-ra.

3. Kenjen meg egy tepsit olívaolajjal. Olajozott kézzel óvatosan nyújtsa szét a nagy tésztagolyót az egész tepsin, és simítsa el. Olajos ujjakkal csináljon mélyedéseket a tészta felületén, és szórja meg durva tengeri sóval. Süsse a focacciat aranybarnára, körülbelül 10-12 perc alatt.

Paradicsomsaláta elkészítése

1. A paradicsomot vágja félbe vagy negyedekre, a fokhagymát hámozza meg és vágja apróra az összes korianderlevéllel együtt. Alternatív megoldásként, ha nincs friss koriander, használhat szárított korianderlevelet.

2. A fokhagymát és a koriandert keverje össze az olívaolajjal és a citromlével egy tálban, majd sózza meg.

3. Adja hozzá az apróra vágott paradicsomot, és hagyja állni a salátát fogyasztásig.

Sült padlizsán elkészítése

1. A padlizsánt hámozza meg, hosszában vágja kb. 5 mm vastag csíkokra vagy szeletekre, és forgassa lisztbe.

2. Egy mély serpenyőben forrósítson fel bő mennyiségű repceolajat, és süsse forró olajban aranybarnára a padlizsánt.

3. A megsült zöldségeket szedje ki egy szűrőkanállal, majd konyhai papíron csepegtesse le óvatosan, sózza ízlés szerint.

A tahini elkészítése

1. Keverje össze a citromlevet, a sót és a vizet egy magas edényben.

2. Fokozatosan dolgozza hozzá a tahinit (szezámpürét) egy botmixer segítségével, amíg jól össze nem áll, és a tahini sima és krémes nem lesz.

Tipp: Ha folyékonyabb állagot szeretne, csak adjon hozzá több vizet!

Amba szósz elkészítése

Turmixgépben vagy egy botmixerrel keverje össze a szósz fent említett, összes hozzávalóját, amíg egy nagyon sima, krémes mangószószt nem kap.

Zhug elkészítése

1. A meghámozott fokhagymát, a koriandert és a petrezselymet vágja nagyon apróra.

2. A cayenne chilit vágja félbe, magozza ki, és vágja ezt is nagyon apróra.

3. Az egészet keverje össze, majd adjon hozzá olívaolajat és sózza ízlés szerint.

Tipp: Apríthat mindent durvára, és egy turmixgéppel vagy aprítóval még finomabb állagúvá teheti.

Keményre főtt tojás elkészítése

Minden egyes tojást főzzön 6 és fél percig, majd hámozza meg, vágja félbe vagy szeletelje és sózza.

Az ízletes SABICH összeállítása:

1. A megsült focacciát kenje meg tahinival és amba szósszal.
2. A tetejére tegyen bő mennyiségű sült padlizsánt, tojást és paradicsomsalátát, ízesítse zhuggal, és díszítse még néhány korianderlevéllel - kész!

Tálaláskor vágja fel a focacciat tetszőleges méretű darabokra. A jéghideg limonádé, a sör vagy a vízzel felhígított gyümölcslevek tökéletesek az ételhez. Jó étvágyat!