Figyelünk környezetünkre

Be nice! Fontos számunkra a fenntarthatóság

Be nice! Ez a legfontosabb számunkra, amely meghatározza cégünk tevékenységét. A fenntarthatóság alapvető szerepet játszik ebben, ami az egymás közötti kapcsolattól kezdve az erőforrások felelősségteljes felhasználásáig terjed.

Az általunk okozott kibocsátás a fenntartható üzlet fontos mutatója. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy munkánkat 2018 óta klímasemleges módon végezzük és természetesen további tevékenységeket tervezünk a jövő éghajlatának védelme érdekében.

Hatás a számításban és a kompenzációban

A fenntartható üzlet nagyon fontos számunkra. Ezért megpróbálunk jó példát mutatni, és valóban rögzítjük az összes kibocsátást, amelyet okozunk, és ahol az adatgyűjtés lehetséges. Ez magában foglalja az összes közvetlen (vállalati épületek, vállalati járművek), és amennyire csak lehetséges, közvetett kibocsátást (például a munkavállalók által tett utak, üzleti utak, hulladékok stb.).

Carbon Footprint 2020

A niceshops cég esetében 2020-ban a Carbon Footprint 1005t CO2 volt (a Green House Gas Protocol számítása szerint). A kibocsátásokat három területre (Scopes) osztják:

A hatókörök magyarázata 1-3

2020 -ban az 1. hatókör az általunk okozott kibocsátások körülbelül 30% -át teszi ki, körülbelül 10% -át a 2. hatókör és a fennmaradó 60%-ot a 3. hatókör.

A niceshop százalékos megoszlása a Scopes 2020 -ra

A 1005 t CO2-ekvivalens nagyjából annyi CO2-t okoz, mint amennyit 113 Ausztriában élő ember okozna. Az egy főre eső kibocsátás Ausztriában átlagosan 8,9 t CO2-ekvivalens.

Külön örömünkre szolgál az a tény, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása az eladások növekedésével nem nőtt arányosan. 2019 -ben 55,5 millió eurós forgalom mellett az üvegházhatású gázok kibocsátása 852 t CO2 -ekvivalens volt, azaz 15,35 t CO2 per millió forgalom. 2020 -ban 101 millió eurós forgalom mellett az üvegházhatású gázok kibocsátása 1005 t CO2 -ekvivalens volt, amely körübelül 10 t CO2 per millió forgalomnak felel meg. Az egymillió eladásra jutó üvegházhatású gáz-kibocsátás így jó harmadával csökkent.

niceshops emissions comparison 2019 / 2020

A klímasemlegesség 3 pillére

A klímaemlegesség céljának elérése érdekében olyan fenntarthatósági stratégiát dolgoztunk ki, amely három pillérre épül.

A legjobb CO2 természetesen az, amely nem is keletkezik. Ezért igyekszünk a lehető legkevesebb CO2-t előállítani. Ahol a CO2-emisszió elkerülhetetlen, ott annak csökkentésének lehetőségét keressük.

Intézkedéseink sikerei

Bár a niceshops csoport eladásai majdnem megkétszereződtek 2020 -ban, és a csomagok mennyisége megsokszorozódott, nagy sikereket tudtunk elérni a csomagolóanyagok használatával. A műanyag fólia felhasználása több mint 62% -kal csökkent (2019 -hez képest). Környezetbarát, komposztálható, műanyagmentes szállítási anyagokat használunk jelenleg is minden csomaghoz - nagyon kevés kivételtől eltekintve. Csak néhány esetben, például terjedelmes áruk és raklapszállítás esetén, hiányzik még az alternatíva az újrahasznosítható műanyag fóliára.

Ezenkívül, a szállításra és a visszaküldésre vonatkozó különleges szabadalomnak köszönhetően a niceshops üzleteiből származó innovatív csomagok ragasztószalag nélkül újra felhasználhatóak.

Egyéb klímavédelmi intézkedéseink a következők:

 • A niceshops 100% -ban zöld villamos energiát használ fel
 • A folyamatosan bővülő e-autópark CO2-t takarít meg
 • Ausztria legnagyobb e-autós töltőparkjának kialaktíása Saaz-ban
 • Tömegközlekedési jegy a dolgozóknak és a közös utazások megszervezése
 • Fotovoltaikus rendszer telepítése a csarnok tetejére, amely 2020 -ban a vállalat saját energiaszükségletének átlagosan 30% -át fedezte (Saaz) és 11,4 t CO2 -ekvivalens mennyiségű zöld áramot termelt.
 • A cég épületének fenntartható építése magas energiahatékonysággal
 • Fűtés és hűtés a szomszédos biogázüzem hulladékhőjével
 • A hulladékok és értékes anyagok lelkiismeretes újrahasznosítása
 • Regionális és főként bioélelmiszerek az étkezőben
 • Az ökoszociális felelősségvállalással foglalkozó munkacsoport és a Mobi munkacsoport megalapítása, amely azon dolgozik, hogy miként lehetne az alkalmazottak ingázását klímabarátabbá tenni (pl. támogatott e-kerékpárok ...)

Kompenzálás - Helioz

Ahol a CO2-emisszió elkerülhetetlen, ott olyan lehetőségként vesszük figyelembe az ökoszociális projektek támogatása szempontjából, amelyeket nagyon hasznosnak tartunk és amelyek hosszú távon jelentősen hozzájárulnak a kibocsátás általános csökkentéséhez. Ebben az évben különösen örülünk annak, hogy támogathatjuk a bangladesi Helioz projektet.

Banglades számos területén nem áll rendelkezésre tiszta ivóvíz. Itt ezért először fel kell forralni a vizet, amelynek számos hátránya van:

 • Tűzifát kell gyűjteni, ez hozzájárul az erdőirtáshoz
 • Forraláskor CO2 kibocsájtás
 • Különösen a nőknek kell sok időt tölteniük a tűzifa gyűjtésével
 • Sok ember, különösen a gyermekek, légzési problémákkal küzdenek az állandó füst miatt

A Helioz a WADI által egy olcsó, napenergiával működő készüléket biztosít, amellyel a szennyezett ivóvíz a napfény által biztonságosan sterilizálható.

Kép wadi

A vízben terjedő betegségek, mint például a kolera vagy a polio, elkerülhetőek. A bangladesi és más országokban zajló projekttel a Helioz jelentős mértékben hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez is.

Természetesen további tevékenységeket tervezünk a jövő éghajlatának védelme érdekében.