A Tartuflanghe márkával a szarvasgomba-erdőben

A Tartuflanghe márkával a szarvasgomba-erdőben

Minden évben októbertől november végéig Alba és a környező piemonti városok egy igazi gorumet-paradicsommá változnak, mivel ekkor jön el a híres fehér szarvasgomba ideje. Ezt a rendkívüli időszakot a világhírű szarvasgombafesztivál foglalja keretbe. Ezen a vásárszerű rendezvényen az ínyencek kedvükre kóstolhatnak szarvasgomba-különlegességeket, illetve természetesen meg is vásárolhatják a legjobb termékeket.

Az egyik legismertebb szarvasgomba-specialista és kereskedő a "Tartuflanghe" cég. A Tartuflanghe gyökerei a festői, piemonti Alba városában találhatók. A szarvasgomba keresésének ott nagy hagyományai vannak, ezért a csemegékre szakosodott vállalkozás számos termékben feldolgozza ezt az értékes finomságot, valamint új felhasználási módokat mutat be. Régebben a szarvasgombát a tagliatellére "rakták”, a Tartuflanghe most közvetlenül a terméken "belül” helyezte el. A szarvasgomba csak néhány napig tartható el, ezért a Tartuflanghe kifejlesztette a krioszárítási eljárást. Így a szarvasgomba tartósítható. A szarvasgomba eredetileg egy ritka terméknek számított, kevés érdeklődővel. A Tartuflange kibővítette a vásárlók körét azzal, hogy újból feldolgozta a tömlősgombát: a kifinomult ínyenc ételektől, az egyszerű élvezetekig. Az ellátási lánc kezelésének és feldolgozásának hatékonysága lehetővé tette a Tartuflanghe számára, hogy különleges kapcsolatot alakítson ki a világ legjobb éttermeivel: a házon belül végzett folyamatos kutatás és fejlesztés révén ezek a szakácsok innovatív termékeket hoznak létre.

A Tartuflanghe története 1968-ban kezdődött Albában, amikor Beppe Montanaro egy gombákra és szarvasgombára specializálódott éttermet nyitott. Néhány évvel később elhatározta, hogy új üzleti ötletet valósít meg: 1975-ben feleségével, Domenicával megalapította a Tartuflanghe céget Piobesi d'Albában. Ma a Tartuflanghe több, mint 20 hektár szarvasgombaföldet művel Langhe, Roero és Monferrato régiókban. A "szarvasgomba-vadászok" minden nap gyűjtögetnek ezekről az erdőterületekről. Amint az értékes kincsek megérkeznek a céghez, azokat egyenként megvizsgálják, kiválogatják és katalogizálják érzékszervi és esztétikai tulajdonságaik alapján. A legjobb, friss szarvasgombát a világ minden tájára szállítják. Mások pedig új recepteket finomítanak a Tartuflanghe-csapata által kidolgozott folyamatoknak köszönhetően.

Az első szarvasgomba-különlegességek lehetőséget nyújtanak a vásárlóknak arra, hogy a szarvasgomba-szezonon kívül is élvezhessék a páratlan ízeket. Ennek köszönhetően 1990-ben megszületett a világ első szarvasgombás tésztája: "Tartufissima", egy divatos olasz név, ami azt jelenti: "a szarvasgomba legjobbja". 1992-ben a terméket a New York-i Summer Fancy Food Show-n az év legjobb újdonságaként tüntették ki. A "Tagliolini al tartufo” mintájára később rizottóval, polentával és sajtfondüvel is bővült a választék. A Beppe által készített receptek hitelesen tükrözték a hagyományos piemonti konyhát, és azonnal meghódították a Haute Cuisine piacát.

A Tartuflanghe megszerezte az IFS – International Featured Standards és a BRC - British Retail Consortium nemzetközi minősítést; mindkettő a Global Food Safety Initiative által elismert. Ezek a nemzetközi szabványok alapvető minősítésnek számítanak az élelmiszeriparban, illetve tanúsítják az élelmiszerbiztonság, a -minőség és a -jogszerűség iránti elkötelezettséget. Lehetővé teszik a korszerű tovább- és a folyamatos fejlesztést is.