DIY-sushi: Hasznos tippek kezdőknek és haladóknak

DIY-sushi: Hasznos tippek kezdőknek és haladóknak

Sushi készítés a saját konyhájában - akit érdekel, annak nincs szüksége kivételes főzési tapasztalatra vagy szupererőre. A megfelelő konyhai felszerelések, néhány profi tipp és a kiváló minőségű összetevők egy élménnyé varázsolják a rövid japán kulináris utazást, akár egyedül vagy egy társasági eseményen, kiválasztott vendégekkel. A következő érvényes: gyakorlat teszi a mestert - egy őszinte vigasztalás, ha nem minden sikerül azonnal az első próbálkozásra. A lényeg, hogy érezze jól magát!

Alapfelszereltség egy fél kaliforniai tekercshez
Igazából nem is kell hozzá sok minden: egy bambusz-szőnyeg, az ázsiai boltokban "makisu" néven lehet kapni, és egy igazán éles kés. Igazán éles, mert a zöldségek, halak és nori keskeny csíkjainak szeletelésekor tiszta vágásokra van szükség. Ugyanígy a kész tekercseket is csak tökéletesen megélezett késsel oszthatja falatnyi darabokra - különben összetöri a finomságokat. Az igazi sushi su egy kiváló minőségű rizsecet, amelyet nem szabad kihagyni; simábbá teszi a rizst, illetve biztosítja a jellegzetes savanykás jegyeket. A kivételek erősítik a szabályt: az eredeti rizses kanál - Shamoji - nem kötelező, azonban segít a rizs keverésénél, töltésénél és szétterítésénél. Egy széles fa vagy műanyag kanál is jól helyettesítheti.

Nincs sushi rizs nélkül
Hogyan sikerülhet tökéletesen a fő összetevő? Először is kizárólag valódi sushi rizst használjon, és mindig kövesse a teljes elkészítési útmutatót. Másodszor - ez egy profi tipp, amit meg kell fogadnia - alaposan mossa meg a rizst főzés előtt. Háromszor vagy négyszer kell átmosni, amíg a víz tiszta nem lesz; ezáltal távolítható el a felesleges keményítő. A mesterek ezután 20-30 percig áztatják a rizst egy edényben, megfelelő mennyiségű vízzel - 250 g rizs és kb. 300 ml víz. Csak ezután fedje le a rizst, főzze a legalacsonyabb fokozaton körülbelül 18 percig. Majd a fehér finomságot pihentesse további 8 percig, lefedve, távol a tűzhelytől. A pihentetés után óvatosan hozzáadhatja a sushi su rizsecetet. De: ne keverje össze! A profik villával vagy spatulával óvatosan lazítják a rizsszemeket, és csak a fellazult részekre öntik a sushi su-t. Ennél a lépésnél a rizst általában gondosan fa- vagy kerámiatálba öntik, majd körülbelül 40 percig hagyják langyosra lehűlni.

További hasznos profi tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

A rizs a kezéhez tapad? A tapasztalt mesterek megnedvesítik a kezüket egy kis ecetes vízzel, így a szemek kevésbé ragadnak, illetve a rizs tisztán dolgozható fel. Ehhez odakészíthet egy kis tál ecetes vizet.

Elkészült az első sushi tekercse, és már csak fel kell vágnia? A legélesebb kés még pontosabb, ha enyhén megnedvesíti vízzel.

Keverje ki megfelelően a sushi su rizsecetet - így működik: Ha már kész a sushi rizs, akkor a következő keveréket kell elkészítenie: keverjen össze kb. 25 ml rizsecetet 8 g cukorral; szükség esetén, keverjen hozzá 4 g sót. Kérjük, ne használjon acéledényeket - az ecettel korrodálódhatnak. Jobbak a fából, bambuszból, kerámiából vagy üvegből készült edények.

Trükk a fóliával: A kaliforniai tekercseknél a rizst közvetlenül a bambusz-szőnyegre kell teríteni, nori nélkül. Annak elkerülése érdekében, hogy a rizs rátapadjon a szőnyegre, szorosan terítse szét a fóliát a bambusz-szőnyegen, és húzza a széleit a szőnyeg alá.

Még két tipp, ami biztosan tetszeni fog: Ha bizonyítani szeretné az autentikusságát, akkor soha ne mártsa a rizst szójaszószba. Csak a hal vagy a nori itatható át vele. Japánul az egészségére? Kanpai!