Három jó tanács, amitől még jobb lesz a sült alma

Három jó tanács, amitől még jobb lesz a sült alma

A sárga-piros sült alma hozzátartozik a téli estékhez. A sült alma-idő nagyon különleges: az esti égbolt már bársonyosan kék színű, a kertekben és a parkokban szunnyad az élet, valamint az utcák nyüzsgése is kicsit korábban megszűnik a megszokottnál. A legjobb az egészben: kevés előkészület és még kevesebb készség szükséges egy hangulatos sült alma otthoni elkészítéshez.

Szóval milyen is a jó sült alma? Mivel a legizgalmasabb tündérmesékben sokszor előfordul a hármas szám, így maradjunk ennél az aranyszabálynál:

Első tipp - az almafajta
Először is: a fajta kiválasztása kevésbé az ízen, sokkal inkább az állagon múlik. Az almának keménynek kell lennie. Nem szabad szétesnie a sütőben, és később könnyen kikanalazhatónak kell lennie. Az ünnepi fajták, mint a Boskop, a Cox Orange, a Berlepsch, a Jonagold és a Gravensteiner nagyon népszerűek. Sokan pozitívumként tekintenek arra, hogy ízük meglehetősen savanykás.

Második tipp - a töltelék
A megfelelő eszköz soha nem rossz. Ez vonatkozik az almavágóra vagy hasonló kiegészítőkre is. Túl divatos? Semmiképp! Még akkor sem, ha a vágót csak decemberben használja - megéri. Vigyázat: Kérjük, ne szúrja a lyukat az alma alján át. Ha a töltelék kifolyik a sütőbe, az egész varázslat elszáll. És most a jó dolgokról: töltelék. Sok változat létezik. A klasszikus azonban nagyon egyszerű, és csak mandulára vagy dió-mogyoró keverékére van szükség hozzá, esetleg nyers marcipánnal, mazsolával, némi fahéjas cukorral vagy mézzel ízesítheti. Az ínyencek szívesen gazdagítják néhány csepp Amarettóval vagy Cointreau-val is. Miután az összes hozzávalót egy homogén masszává dolgozza el, megtöltheti az almát. Ne töltse túl!

Harmadik tipp - a sütés
Tegye az almát fürdőbe - amit sokan nem tudnak: az edénybe folyadékot kell önteni. Ideális esetben almalé és fehérbor keveréke, amely bőségesen beborítja az edény alját. Ha a gyermekének készíti uzsonnára, hagyja ki a bort, helyette szegfűszeget szórhat a lébe. A sült alma elkészíthető 160-180 fokon légkeveréses, vagy 180-200 fokon alsó-felső sütési módban. Méretüktől függően 20-30 percnyi sütés a megengedett.

Ízlés dolga, hogy a sült almát vaníliaszósszal vagy vaníliafagylalttal tálalja. Ha egyiket sem szereti, fogyassza a sült almát magában. Azoknak, akik a tiszta bor helyett inkább teakülönlegességet töltenének: az enyhe fekete tea, oolong és rooibos forrázatok ellazítanak, és a téli éjszaka varázsát keltik.

Nincs kéznél egy töltelék recept? Segítünk a klasszikus változat elkészítésében!

Körülbelül 4 almához szükség van:

  • 40 g mazsola vagy egyéb szárított gyümölcs (sárgabarack, szilva stb.)
  • 4 cl rum, Amaretto vagy Cointreau
  • 40 g darált dió (dió, mogyoró)
  • 30 g felaprított mandula
  • 70 g nyers marcipánmassza
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg (opcionális)

Egy serpenyőben rövid ideig pirítsa az apróra vágott diót és mandulát, majd borítsa egy tálba. Az összes többi hozzávalóval keverje egy sima masszává, hagyja rövid ideig állni, töltse meg az almát és tegye a sütőbe!