Méz - egy natúrtermék jótékony összetevőkkel

Méz - egy natúrtermék jótékony összetevőkkel

Természetesen a méz sok cukorból - akár 75 százalék - áll, főként fruktóz és glükóz formában. Ennek ellenére kiváló választás a háztartási cukor helyettesítésére.

A méz fajtától függően értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, enzimeket és másodlagos növényi anyagokat például fenolos vegyületeket tartalmaz. Világszerte végzett tanulmányok többször is bizonyították az egészségre gyakorolt jótékony hatását. Azonban konkrétumok, például gyógyulást elősegítő vagy antibakteriális hatások nem erősíthetők meg. Nyilvánvaló okból: az eredmények méztípusonként eltérőek. Ezért ízlés szerint tájékozódni egy nagyon jó tipp! Tesztelje, tesztelje és tesztelje újra, hogy megtalálja kedvenc mézét.

Az első segítség a virágméz és a mézharmat méz közötti döntésben:

Flower-Power szárnycsapással
A virágméz lehet fajtatiszta vagy vegyes eredetű. A fajtatiszta mézeknek legalább 51 százalékban egy adott növényfajt kell tartalmazniuk. A méhészek a kaptárakat legtöbbször nagy növényállományok - pl. lucfenyő, repceföld - közelében helyezik el a növényfajták virágzási időszakában. Ez az arány ekkor jóval magasabb, mint 51 százalék lehet. A vegyes méz ennek az ellenkezője: a végtermék különböző virágoktól származó keverék. Az ilyen típusú mézek többsége több összetevőből áll, mint az fajtatiszta változatok. Környezetbarátabbak is.

A méhpempő különösen fontos: a dajkaméhek virágporát a saját mirigyeikből származó enzimekkel dúsítják fel, hogy táplálékot biztosítsanak a leendő méhkirálynőknek. Az ebből a keverékből származó mézet "méh-superfoodnak" nevezik, mivel magas koncentrációban tartalmaz speciális aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A fogyasztók gyakran hívják "korai álcaként" is, amely a virágzási időszakra utal. Ízvilágát tekintve a virágostól a gyümölcsös-savanykásig, az enyhe-édestől a pikáns-keserűig terjed. Közvetlen natúrtermékként a méz természetes ingadozásoknak van kitéve - minden évjárat olyan egyedi, mint a virág, amiből készül.

Mézharmat méz - tetvektől és méhektől
A levéltetvek elfogyasztják és megemésztik a növényi nedveket, egy rendkívül édes végtermék választódik ki: a mézharmat. A méhek a nektár alternatívájaként gyűjtik be ezt az értékes szirupot. Főleg olyan erdőkből származik, ahol magas a tűlevelűek aránya. Az eredmény egy olyan méz, amely különösen sötét, gyakran vörösen csillogó színével nagyon lenyűgöző, valamint kiváló ízű: fűszeres és malátás, gyakran kifejezetten édesgyökérre hasonlító vagy finom mentolos lecsengéssel. A kereskedelemben előszeretettel emlegeti a mézharmat mézet erdei mézként. Ha lombhullató erdőkből származik, levélméznek is nevezik; ha főleg ezüstfenyőből származik, akkor mágikus "fenyőméznek" hívják.

Az aromák markáns változatossága mellett a mézharmat méz kiváló állaggal rendelkezik: sokáig nagyon folyékony marad. A mézharmat méz ezért ideális italok, marinádok, glazúrok készítésére vagy dekorációként - például kecskesajttal és szalonnával pikáns-édes előételként. Jól passzol különösen aromás zöldségekhez, például zöld paprikához vagy lilahagymához; a lágy sajt fűszerességén keresztül ellensúlyozza az ízt.

Vegán méz? Nem egészen.
A vegánok inkább kerülik a mézet. Azért is, mert a méhek számtalan kilométert repülnek 500 gramm mézért. Sok számítás szerint akár 2,5-szer megkerülik a Földet. Védelmük érdekében a vegánok inkább növényi alternatívákat fogyasztanak. A kereskedelemben a gyermekláncfű méz számos változata megtalálható. Nagyanyáink és dédanyáink gyermekláncfűből és cukorból készítették ezt a szirupot; valódi méz nem szerepel egyetlen receptúrában sem. Ezekből a vegán termékekből azonban hiányoznak azok az értékes összetevők, amelyekért a mézet oly nagyra tartják.

Bármelyik fajtáról is legyen szó - a méz egy rendkívüli natúrtermék, amely nagy tiszteletet érdemel: egy lenyűgöző mikrovilág ajándéka.