Nedves fermentálás

Nedves fermentálás

Az egyszerű és biztonságos, nedves fermentáláshoz a Khoysan által gyártott Mason - Fermentáló Szettet ajánljuk.

A nedves fermentálás alapvetően sóoldat segítségével történik. Ez a fajta fermentálás alkalmas nagyobb zöldségdarabokhoz vagy egész zöldségekhez. Fermentálásra alkalmas zöldségek például nagyobb darab karfiol, sárgarépa, sütőtök, brokkoli ... vagy egész zöldségek, mint a koktélparadicsom, a salottahagyma, a fokhagyma vagy a kis uborka.

Nedves fermentálás sóoldattal: az egyes lépések

Először a sóoldatot kell elkészíteni. Általában 2%-os sóoldatot használnak, azaz 20 g só literenként. Egyszerűen keverje el a sót hideg vízben, amíg fel nem oldódik. Megjegyzés: magas víztartalmú zöldségek, például uborka, cukkini vagy paradicsom esetén 3,5%-os sóoldatot (35 g só 1 liter vízhez) kell használni.

  • Mossa meg a zöldségeket, és fajta/kívánság szerint vágja darabokra.
  • Most keverje össze a fűszerekkel, amelyeket használni szeretne.
  • Ezután mindent szorosan rétegezzen az üvegben, majd nyomkodja össze úgy, hogy ne legyenek légbuborékok.
  • Ezután súlyozza le, és öntse rá a sóoldatot, amíg mindent jól el nem fed a folyadék. Egyetlen zöldségdarab sem úszhat a felszínen.
  • Helyezze a fermentáló fedőt az üvegre, és szorítsa meg a csavargyűrű segítségével.
  • Hagyja fermentálódni szobahőmérsékleten. A nyári/lágy zöldségeket körülbelül öt nap, a keményebb zöldségeket körülbelül tíz -tizennégy nap elteltével kell megkóstolni. Ha az íze/savassága megfelelő távolítsa el az üveg súlyt, majd zárja le az üveget a csavaros fedéllel, és tárolja hűvös helyen.

Receptek

Sárgarépa gyömbérrel

Hozzávalók kb. 2 üveghez (1 l)

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 cm gyömbér, hüvelykujj vastagságú
  • 2%-os sóoldat
  • Választható: 1 kis friss chili egészben vagy ¼ teáskanál chili pehely

Elkészítés

A sárgarépát mossa meg és vágja darabokra, a gyömbért vékonyan szeletelje fel, a fokhagymát hámozza meg, és adja hozzá az üveghez a chili pelyhekkel/friss chili karikákkal.

Rétegezze a sárgarépát és a gyömbért szorosan az üvegben (az üveg nyakáig), majd öntse rá a sóoldatot.

További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 14 napig, szobahőmérsékleten.)

Salottahagyma

Hozzávalók kb. egy üveghez (0,7 l)

  • ¼ kg salottahagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 1 teáskanál bors
  • 2%-os sóoldat

Elkészítés

A salottahagymát hámozza meg, először a babérlevelet és a borsot adja az üveghez, majd rétegezze szorosan a salottahagymát.

Öntse rá a sóoldatot.

További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 10 napig, szobahőmérsékleten, majd hűvös helyen tárolja.)

Vegyes savanyúság

Hozzávalók kb. 2 üveghez (0,7 l)

  • 1 db karfiol, kicsi
  • 1 piros paprika
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 szár zeller
  • egy marék salottahagyma vagy egy pár kis hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál bors
  • 2%-os sóoldat
  • Választható: 1 kis friss chili egészben vagy ¼ teáskanál chili pehely

Elkészítés

A zöldségeket mossa meg és vágja darabokra.

Először a babérlevelet és a borsot tegye az üvegbe, majd a zöldségeket keverve, szorosan rétegezve.

Öntse fel a sóoldattal, súlyozza le. Ügyeljen arra, hogy a folyadék mindenhol ellepje.

További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 10 napig, szobahőmérsékleten - majd kóstolja meg.)

Koktélparadicsom bazsalikommal

Hozzávalók kb. 1 pohárhoz (1 l)

  • ½ kg koktélparadicsom
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • ½ hagyma, karikára vágva
  • 3,5%-os sóoldat
  • Választható: néhány szál kakukkfű

Elkészítés

Mossa meg a paradicsomot, tegye az üvegbe a hagymakarikát és a bazsalikomlevelet, mindegyik paradicsomot szúrja meg fogpiszkálóval háromszor-négyszer, és szorosan rétegezve helyezze az üvegbe.

Súlyozza le az egészet, és öntse rá a sóoldatot.

További lépések fent. (Hagyja fermentálódni kb. 5 napig - magasabb hőmérsékleten.)

Nyáron elegendő lehet 3 nap is - azután kóstolja meg.