Ezért szeretik a méhek is a kávét

Ezért szeretik a méhek is a kávét

3 lenyűgöző tény

Mmm ... kávé!

Milyen csodálatos is egy csésze frissen főzött kávé! Természetesen nem csak az íze, a benne lévő koffein is ellenállhatatlanná varázsolja. Serkentő hatása reggelente felébreszt és napközben mindig újabb ingerekkel lát el. De miért tartalmaz a kávé koffeint?

Koffein természetes peszticidként

Nem véletlen, hogy a kávécserje koffeint tartalmaz. Természetes peszticidként működik, azaz a növény csigákkal és számos más kártevővel szemben táplált védelmi rendszere. De vannak olyan rovarok is, amelyek szó szerint a koffeinre utaznak.

A kávé pörkölt és őrölt kávébabból készül. Ezek a kávécserjén növekvő bogyók magjai. A kávécserjén továbbá szép virágok is növekednek.

A kávécserjén a szép virágokban kávétartalmú nektár található, amely mágikusan vonzza a méheket. Nem csak azért, mert olyan ízletes, hanem azért is, mert koffeint tartalmaz. Ez ugyanolyan hatással van a keményen dolgozó méhekre, mint ránk.

3 ok, amiért a méhek szeretik a koffeint

Minden kávékedvelő ismeri a koffein zseniális hatását: felébreszt, élesíti a koncentrációt és javítja a hosszú távú memóriát. Ó, mit is csinálnánk kávé nélkül?

Nemcsak az emberek, hanem a méhek is értékelik a kávé sokoldalú hatásait.

1. A koffein segít az emlékezésben

  • A koffein nemcsak a hosszútávú memóriánkra van pozitív hatással. A méheknek is segít emlékezni arra, melyik virágok rendelkeznek a legjobb nektárral. Egy tanulmány kimutatta, hogy a méhek nagyra értékelik a koffein élénkítő hatását, és így újra és újra visszatérnek a koffeintartalmú nektárt tartalmazó virágokhoz. A nektárban található koffeinnek köszönhetően ezekre a virágokra tovább emlékeznek a méhek.

2. A koffein növeli a termelékenységet

  • Mivel a méhek egyszerűen szeretik a koffeint és emlékeznek arra, melyek a koffeint tartalmazó virágok, ők különösen ezekre a virágokra összpontosítanak. Nem pazarolják az idejüket a rossz virágokra.

3. A koffein gyorsan szokássá válik

  • Azaz a méheknek bevésődik a koffein élénkítő hatása, és emlékeznek rá. Idővel kialakul a koffeintartalmú nektár utáni vágyódás - mint számunkra is a reggeli csésze kávéért.

Ez a három tény egyértelműen megmutatja, milyen fontos a méhek számára a koffein. De ez még nem minden. Amikor a méhek felfedezik a koffeintartalmú virágokat, visszatérnek a méhkashoz és táncolnak ott, mutatva a többi méhnek, merre található felfedezésük. Lenyűgöző, ugye?

Ha a méheket különös örömmel akarja megajándékozni, ültessen kertjébe vagy erkélyére kávécserjét. A kávécserje a meleg és árnyékos helyet szereti, és mintegy három év után hozza az első virágokat és bogyókat. És ki tudja, talán hamarosan betakaríthatja és pörkölheti saját kávébabját.