A fűszerek alternatív felhasználási módja

A fűszerek alternatív felhasználási módja

Ha visszatekintünk a múltba, felfedezhetjük, hogy a fűszerek nem csak a konyhában játszottak nagy szerepet. A különféle felhasználási módok már évezredekkel ezelőtt ismertek voltak. Néhány fűszer pedig az aranynál is értékesebbnek számított. Érdekes, hogy a fűszereket manapság csak az ételek ízesítésére használjuk ...pedig az alacsony ár mindenki számára elérhetővé teszi őket.

Szeretnénk újjáéleszteni a fűszerek sokféle felhasználásával kapcsolatos régi ismereteket - íme öt alternatív felhasználási mód:

Aromaterápia

Kezdjünk egy kézenfekvő alternatívával: aromaterápia. A fűszerek csodálatos aromával rendelkeznek, ezért nem meglepő, hogy aromaterápia kiváló alapanyagául szolgálnak. Manapság számos illatgyertya tartalmaz fűszereket és gyógynövényeket. A következő fűszerek különösen alkalmasak erre a célra:

Kiválóak saját készítésű illatgyertyákhoz - vagy egyszerűen hagyjuk forró vízben párologni a tűzhelyen (alternatíva az illatlámpa).

Rovarok elleni védelem

A Citronella a rovarriasztó szerek gyakori összetevője, ugyanígy a cédrus és a citromfű is - mind a természetben előforduló fűszerek és gyógynövények. Különböző illóolajokat csepegtethetünk a hangyák útvonalára ezek elriasztása érdekében. Szúnyogok és egyéb illetlen vendégen távoltartására gyújtson meg egy rozmaringágat - ennek füstje a rovarok számára kellmetlen - így a hosszú nyári esték zavartalanok maradnak.

Természetes gyógyír a bőrnek

A fűszerek egészségesek - ez köztudott. Az viszont kevésbé, hogy nem csak a szervezetre, hanem a bőrre is jótékony hatással bírnak. A chiliben található kapszaicin például segíthet az izomzat fájdalmának csökkentésében, mivel elnyomja a fájdalomérző receptorokat. A mentalevélben található mentol szintén hasonló hatással rendelkezik. A chili- és a mentololaj tehát hozzájárulhat az izomfájdalmak csillapításához.

Illatpárna

A fűszerek csábító illata egy párnába zárva - kiválóan alkalmazható szekrénybe vagy fiókba helyezve.

Dekoráció

A fűszerek és gyógynövények szinte minden érzékszervünkre hatással vannak: illatuk, ízük, jótékony hatásuk és természetesen a hozzá tartozó látvány .. gondoljunk csak egy rúd fahéjra, vagy a kurkuma élénk színére! A világítóan ragyogó színek szemet kápráztatóak - vegyünk egy átlátszó vázát, töltsük meg különféle fűszerekkel, és helyezzünk egy teamécsest a tetejére - egyedi és lehengerlő ötlet! A fűszereket egy átlátszó tartóban is tárolhatjuk - így a konyha polcait élettel telivé varázsolhatja!