Menta a konyhában

Menta a konyhában

A menta íze páratlan. Az évezredek óta nagyra értékelt menta hatékony gyógyszer is, amely különféle betegségek enyhítésére szolgál (erről majd egy másik blogban írunk) ... ;)

Mint minden ízintenzív összetevőnél, így a menta esetében is fontos, miként használjuk fel a főzés során. Két lehetőség fordulhat elő: Mindent jól csináltunk, és az elkészült étel mennyeien finom - vagy az egészet megette a fene.

Íme néhány tipp, hogyan használjuk fel ezt a kiváló gyógy- és fűszernövényt, hogy a félresikerült ételek helyett csak ínycsiklandó pillanatokat éljünk meg étkezés közben:

Használja ki a menta sokoldalúságát

A menta hihetetlenül sokoldalú fűszernövény. Felhasználható nyers és főtt ételek, valamint édesség és desszert elkészítésére is. Különféle italok frissítő kiegészítőjeként is nagyon kedvelt - számos koktél főszereplője, valamint kiváló alapanyag tea elkészítésére is.

Ismeri a menta különféle típusait?

A menta nem egyenlő menta - számos különböző fajtája ismert. A leggyakoribban használt fajta: borsmenta és fodormenta. A két rokon növény íze teljesen eltérő egymástól. A fodormenta íze enyhébb, visszafogottabb - kiválóan alkalmazható saláták és koktélok ízesítésére (kulcsszó Mojito - olé!) A borsmenta több mentolt tartalmaz, így íze intenzívebb a fodormentáénál. A magas mentoltartalom miatt előszeretettel használják az orvostudományban. Kiváló tea-alapanyag, elősegíti az emésztőrendszeri- és légúti panaszok kezelését is.

A fodormenta nem helyettesíthető 1:1-ben a borsmentával ...

Esetenként előfordulhat, hogy az étel elkészítéséhez szükséges fodormentát nem tudjuk egyik üzletben sem megvásárolni. Rendben, akkor legyen borsmenta helyette. Alapvetően ez nem okoz problémát, azonban fontos a borsmenta magas mentoltartalmát figyelembe vennünk. Ha a borsmentából recept szerinti mennyiséget használjuk fel, az étel valószínűleg élvezhetetlen lesz. Tippünk: egy kis mennyiséggel kezdeni, majd szükség szerint növelni az adagot - így biztosan semmi sem sikerül félre!

Megfelelő tárolás

A menta tárolásának sokféle módja van. A legegyszerűbb módszer: tárolja hűtőszekrényben a friss mentát. Mint egy csokor virágot, helyezze a friss mentát egy pohár vízbe, majd tárolja hűtve.

Egy másik módszer a növény szárítása: lógassa fel, és hagyja a levegőn kiszáradni. Alternatívaként használhat egy dehidráló gépet, vagy forrólevegős sütőt is

A friss mentát le is fagyaszthatja. Előnye, hogy az íze nem változik, mint szárítás esetén. Tipp: vágja apróra, adagolja egy jégkocka formába, majd töltse fel vízzel - et voilà, jégkocka egy kis extrával.

Menta tea

A forró vízzel felöntött mentát nem csak teaként élvezhetjük - a frissítő lé kiválóan passzol a gyümölcssalátához, valamint különböző italokhoz keverve. A menta íze menta nélkül ...

Koktél-idő

Koktélok elkészítéséhez a legjobb mód, ha a mentát egy mozsártörő segítségével törjük össze, optimális esetben a pohárban, így nem veszíti el aromáját. A mozsártörő használatával összetörnek a levelek, de nem válnak pépessé. Vigyázat: túlzott prés esetén a levélben található klorofill felszabadul, és a koktél keserűvé válik.