Tegye el télire - de miként is?
Íme néhány tipp, miként lesz sikeres az otthoni befőzés!
Egy jól ismert szituáció: a szupermarket polcain pompázó színes gyümölcsöknek és zöldségeknek nem tudunk ellenállni - vitaminbombával teli hűtőszekrény ide vagy oda, néhány darab ismét a bevásárlókosárban landol. Sajnos sokszor előfordul, hogy ezt a nagy mennyiségű egészséges finomságot nem tudjuk megenni, így ez egy idő után a hűtőben tönkre megy. Ennek elkerülése érdekében a felesleges élelmiszert befőzheti, vagy tartósíthatja, így megakadályozhatja, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön kidobásra. A befőzött vagy tartósított élelmiszer ezen kívül hónapokon át megőrzi frissességét.
Nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg a nyár ízeit télre ...
Miért működik a befőzés?
Ennek egyszerű oka van - a befőzés alatt első sorban az élelmiszerek tartósítását értjük. A tartósításhoz az élelmiszert először felforraljuk, majd steril üvegbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. A lényege tehát, hogy a befőzés során a lehető legkevesebb baktérium és gomba érintkezzen a befőzött élelmiszerrel.
A befőzés típusai
A befőzésnek nagyon régi hagyománya van, ezért nem meglepő, hogy különböző befőzési típusok alakultak ki az idő során. Alapvetően négy irányt különböztetünk meg:
- Édes: A klasszikus, vagy ahogy mindenki ismeri, a házi lekvár. Itt egyszerűen cukor vagy zselésítő cukor hozzáadásával forralják fel az összetevőket, majd üvegcsékbe töltik. Az édes konzerválás nem csak gyümölcsök vagy lekvárok előállítására alkalmas. A likőröket is így készítik..
- Savanyú: ebben az esetben az élelmiszert ecettel tartósíják. Tökéletes zöldségek, például. uborka, paprika vagy tök tartósításához.
- Sós: Itt az összetevőkhöz egy sós levet adnak, amelyet gyakran fűszerek vagy gyógynövények hozzáadásával finomítanak.
- Fűszeres: A mediterrán térségre jellemző, főként olívaolaj felhasználásával történő tartósítási módszer. Az olaj légmentesen lezárja a összetevőket. Ezenkívül gyógynövények és fűszerek hozzáaadásával fokozzák az íz intenzitását. Ez a módszer kiválóan alkalmas paprika, paradicsom vagy cukkini tartósítására.
A befőttesüveg
A befőttesüveg viszonylag vastag üvegfaláról és stabil formájáról ismerhető fel. Ellenáll a hirtelen kialakuló hőmérséklet-különbségeknek (amikor forró folyadékot öntünk a szobahőmérsékletű üvegbe), valamint robusztus felépítésének köszönhetően véd az összerázódás ellen.
Csavaros tetejű üveg: Ez a szupermarketből is jól ismert változat. Ezen üvegek előnye, hogy felbontás után ismét lezárhatóak, ezért manapság különösen kedvelt lekvár és Co. elkészítéséhez.
WECK befőttesüveg: Ez a hagyományos üveg, amelyet már több, mint 100 éve használnak. A fedél gumigyűrű és fém csat segítségével rögzíthető. A kihűlt üvegben vákuum képződik, így a fém csatok lehűlés után eltávolíthatóak.
Csatos befőttes üveg:Ahogy a nevében is áll, a fedél egy fém csatos szerkezet segítségével rögzíthető az üveghez. Egy gumigyűrű az üveg és a fedél között biztosítja a légmentes zárást.
Fontos a sterilizálás
Mielőtt elkezdi a befőzést, mindig győződjön meg róla, hogy a befőttesüvegek sterilek-e. Ellenkező esetben a baktériumoknak és társainak könnyen elszaporodnak. Az üvegek sterilizálására két lehetőség is van: helyezze be a sütőbe (180 fokon 10 percre, majd hagyja ott lehűlni), vagy főzze ki (kb. 10 perc).
A konzerválás folyamata
Ez igazán egyszerű:
- A befőttes üvegeket sterilizáltuk.
- Amint az üvegek lehűltek, jöhet a belevaló. Mossuk meg alaposan a zöldséget/ gyümölcsöt, majd aprítsuk a kívánt méretre. A nagyon kemény zöldségeket (sárgarépa, karalábé, stb...) sós vízben rövid ideig blanszírozhatjuk.
- Ezután a már sterilizált üvegek megtöltése következik. A különböző befőzési módnak megfelelően lehetőségünk van az összetevőket rétegezni, azokat sós vízzel leönteni, illetve a lekvár klasszikus esetében a cukorral felforralt gyümölcsöt egyszerűen az üvegbe tölthetjük.
- A megtöltött üvegeket légmentesen lezárjuk, majd forrásban levő vízfürdőbe rakjuk. A hő elpusztít minden mikroorganizmust, valamint lehűléskor a levegő kitágulásával vákuum keletkezik. Ennek a vákuumnak köszönhetően egyetlen mikoorganizmus sem tud tovább fennmaradni, a befőzött élelmiszer tartós marad. A befőzés időtartama a felhasznált összetevőktől függ. Fontos azonban, hogy a megtöltött üvegeket legalább 10 percig a forró vízben hagyjuk.
- A tartósított élelmiszert sötét, hűvös helyen tároljuk.
Utoljára értékelt
- 5.0 (1)
Sonnentor Bio Erdei gyümölcs krém, 250 g
- Áfonya, málna és szeder
- Édesség az almalé koncentrátumból
- Hozzáadott cukor és só nélkül
2.240 Ft (8.960 Ft / kg)Szállítás eddig: május 31.
- 5.0 (1)
Sonnentor Bio Sárgabarack gyümölcskrém, 250 g
- Sárgabarack és almalé koncentrátum
- Aromás töltelék, krém és glazúr
- 60% gyümölcstartalom, hozzáadott cukor nélkül
2.240 Ft (8.960 Ft / kg)Szállítás eddig: május 31.
- 5.0 (1)
Zotter Schokoladen Ajándék NEKED!, 70 g
- 70% kakaótartalom
- A legfinomabb pezsgő párlattal finomítva
- Finom málna íz
1.680 Ft (24.000 Ft / kg)Szállítás eddig: május 31.
- 5.0 (1)
Gölles Manufaktur Szilva ecet, 250 ml
- Stájer házi szilvából
- Teljes gyümölcsaroma
- Vadragukhoz és szószokhoz ideális
3.510 Ft (14.040 Ft / l)Szállítás eddig: május 31.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.350 termék