Tegye el télire - de miként is?

Tegye el télire - de miként is?

Íme néhány tipp, miként lesz sikeres az otthoni befőzés!

Egy jól ismert szituáció: a szupermarket polcain pompázó színes gyümölcsöknek és zöldségeknek nem tudunk ellenállni - vitaminbombával teli hűtőszekrény ide vagy oda, néhány darab ismét a bevásárlókosárban landol. Sajnos sokszor előfordul, hogy ezt a nagy mennyiségű egészséges finomságot nem tudjuk megenni, így ez egy idő után a hűtőben tönkre megy. Ennek elkerülése érdekében a felesleges élelmiszert befőzheti, vagy tartósíthatja, így megakadályozhatja, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön kidobásra. A befőzött vagy tartósított élelmiszer ezen kívül hónapokon át megőrzi frissességét.

Nézzük meg, hogyan őrizhetjük meg a nyár ízeit télre ...

Miért működik a befőzés?

Ennek egyszerű oka van - a befőzés alatt első sorban az élelmiszerek tartósítását értjük. A tartósításhoz az élelmiszert először felforraljuk, majd steril üvegbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. A lényege tehát, hogy a befőzés során a lehető legkevesebb baktérium és gomba érintkezzen a befőzött élelmiszerrel.

A befőzés típusai

A befőzésnek nagyon régi hagyománya van, ezért nem meglepő, hogy különböző befőzési típusok alakultak ki az idő során. Alapvetően négy irányt különböztetünk meg:

  • Édes: A klasszikus, vagy ahogy mindenki ismeri, a házi lekvár. Itt egyszerűen cukor vagy zselésítő cukor hozzáadásával forralják fel az összetevőket, majd üvegcsékbe töltik. Az édes konzerválás nem csak gyümölcsök vagy lekvárok előállítására alkalmas. A likőröket is így készítik..
  • Savanyú: ebben az esetben az élelmiszert ecettel tartósíják. Tökéletes zöldségek, például. uborka, paprika vagy tök tartósításához.
  • Sós: Itt az összetevőkhöz egy sós levet adnak, amelyet gyakran fűszerek vagy gyógynövények hozzáadásával finomítanak.
  • Fűszeres: A mediterrán térségre jellemző, főként olívaolaj felhasználásával történő tartósítási módszer. Az olaj légmentesen lezárja a összetevőket. Ezenkívül gyógynövények és fűszerek hozzáaadásával fokozzák az íz intenzitását. Ez a módszer kiválóan alkalmas paprika, paradicsom vagy cukkini tartósítására.

A befőttesüveg

A befőttesüveg viszonylag vastag üvegfaláról és stabil formájáról ismerhető fel. Ellenáll a hirtelen kialakuló hőmérséklet-különbségeknek (amikor forró folyadékot öntünk a szobahőmérsékletű üvegbe), valamint robusztus felépítésének köszönhetően véd az összerázódás ellen.

Csavaros tetejű üveg: Ez a szupermarketből is jól ismert változat. Ezen üvegek előnye, hogy felbontás után ismét lezárhatóak, ezért manapság különösen kedvelt lekvár és Co. elkészítéséhez.

WECK befőttesüveg: Ez a hagyományos üveg, amelyet már több, mint 100 éve használnak. A fedél gumigyűrű és fém csat segítségével rögzíthető. A kihűlt üvegben vákuum képződik, így a fém csatok lehűlés után eltávolíthatóak.

Csatos befőttes üveg:Ahogy a nevében is áll, a fedél egy fém csatos szerkezet segítségével rögzíthető az üveghez. Egy gumigyűrű az üveg és a fedél között biztosítja a légmentes zárást.

Fontos a sterilizálás

Mielőtt elkezdi a befőzést, mindig győződjön meg róla, hogy a befőttesüvegek sterilek-e. Ellenkező esetben a baktériumoknak és társainak könnyen elszaporodnak. Az üvegek sterilizálására két lehetőség is van: helyezze be a sütőbe (180 fokon 10 percre, majd hagyja ott lehűlni), vagy főzze ki (kb. 10 perc).

A konzerválás folyamata

Ez igazán egyszerű:

  1. A befőttes üvegeket sterilizáltuk.
  2. Amint az üvegek lehűltek, jöhet a belevaló. Mossuk meg alaposan a zöldséget/ gyümölcsöt, majd aprítsuk a kívánt méretre. A nagyon kemény zöldségeket (sárgarépa, karalábé, stb...) sós vízben rövid ideig blanszírozhatjuk.
  3. Ezután a már sterilizált üvegek megtöltése következik. A különböző befőzési módnak megfelelően lehetőségünk van az összetevőket rétegezni, azokat sós vízzel leönteni, illetve a lekvár klasszikus esetében a cukorral felforralt gyümölcsöt egyszerűen az üvegbe tölthetjük.
  4. A megtöltött üvegeket légmentesen lezárjuk, majd forrásban levő vízfürdőbe rakjuk. A hő elpusztít minden mikroorganizmust, valamint lehűléskor a levegő kitágulásával vákuum keletkezik. Ennek a vákuumnak köszönhetően egyetlen mikoorganizmus sem tud tovább fennmaradni, a befőzött élelmiszer tartós marad. A befőzés időtartama a felhasznált összetevőktől függ. Fontos azonban, hogy a megtöltött üvegeket legalább 10 percig a forró vízben hagyjuk.
  5. A tartósított élelmiszert sötét, hűvös helyen tároljuk.