Üdvözöljük a kávék világában!

Üdvözöljük a kávék világában!

Amit mindig is tudni szeretett volna a kávéról...

A kecske volt a hibás - ahogy minden kezdődött...

Mai ismereteink alapján a kávé eredete a 9. századra nyúlik vissza. A legenda szerint az etiópiai kecskepásztorok megfigyelték, hogy kecskéik különösen élénkek és elevenek lettek egy bizonyos cserje piros gyümölcsének fogyasztását követően. Nem sokkal később a kecskepásztorok is megkóstolták ezeket a gyümölcsöket. Keserű ízük azonban nem ízlett nekik, így a tűzbe dobták a gyümölcsöket. És megtörtént a csoda, a tűzbe dobott gyümölcsök fantasztikus illatot kezdtek el árasztani. A pásztorok így elkezdték sütni a kávébabot, amiből végül elkészült a finom ital - "megszületett" hát a kávé.

Egy ital, amely meghódította a világot

Etiópia után a kávé először a Közel-Keleten kezdte meg hódítását. Majd az Arab-félszigeten és Elő-Ázsiában is nagyon hamar népszerűvé vált.

A 16. században végre megérkezett Európába. A közhiedelemmel ellentétben nem Bécs ostroma volt döntő a kávé Európában való elterjedéséhez. Sokkal inkább az, hogy európai tudósok a Közel-Kelet országaiban tett utazásaik során magukkal vitték Európába.

Akkoriban a kávé elsősorban az arisztokrácia és a felső burzsoázia számára volt fenntartva. A 17. század közepén nyíltak meg az első kávéházak Franciaországban, Olaszországban és Angliában. A szegényebb állampolgárok gyakran kávéalternatívákat (pl. cikória vagy maláta kávé) fogyasztottak, amelyek javarészt feledésbe merültek, bár manapság újra folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek. A valódi kávé sokáig különleges maradt, gyakran vasárnap és különleges alkalmakkor fogyasztották.

A kávé termesztése

A kávé növénye eredetileg az arab országokban és Afrikában honos. Gazdasági okokból a franciák és a hollandok elvitték termeszteni tengerentúli kolóniájukba. A portugálok pedig elvitték a növényt Brazíliába. Dél-Amerikában a kávé termesztése egyidejűleg terjedt tehát az európai gyarmatokéval. Ez egy különösen sötét fejezet a kávé történetében, mivel a karibi és latin-amerikai ültetvényeken az afrikai rabszolgáknak a legrosszabb körülmények között kellett robotolni.

Jelenleg különböző típusú kávék közül lehet válogatni. A két legfontosabb, az Arabica és a Robusta, amelyek különböző jellemzőkkel bírnak.

  • Arabica : Ez a fajta a legmagasabb minőségű. Fajtája a világkereskedelm 60%-át teszi ki, igazi domináns. Mivel Brazília, Kolumbia és Kenya magasan fekvő területein növekszik, így felvidéki kávénak is nevezik. A belőle főzött kávé savas, alig kesernyés, sőt finom gyümölcsös jegyekkel rendelkezik.

  • Robusta : Ezek a kávéfajták a maximum 600 méteres magasságban fekvő területeken növekszenek. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak és jobb hozammal rendelkeznek, azaz bőtermőbbek, mint az Arabica. Íze kevésbé savas és erősebb kesernyés jegyekkel jellemezhető.

Manapság a kávé a fejlődő országok egyik legfontosabb kereskedelmi terméke. A világon mintegy 25 millió ember dolgozik a kávé termesztésében, feldolgozásában és értékesítésében. Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, ezt követi Vietnam és Kolumbia. A tisztességes kereskedelem egyre fontosabbá válik. Azaz a termesztési országban elért eladási ár sokkal nagyobb része marad a kávétermesztők és az ültetvényes munkavállalók körében.

Érdekességek a kávéról:

Tudta, hogy ...

... a híres francia író, Honoré de Balzac naponta 50 csésze kávét ivott?

... Johann Wolfgang von Goethe kezdeményezte a koffein felfedezését kávéban?

... a svéd király, III. Gusztáv kísérletet tett annak bizonyítására, hogy a kávé halálos-e? De nem kell aggódni: a résztvevők a kísérletet, sőt még a királyt is túlélték.

... Johann Sebastian Bach egy kávé kantátát komponált?

... a mokka szó a jemeni kikötőváros nevére al-Mukhára vezethető vissza?

... a kávézacc szervesen kötött nitrogén magas tartalma által kiváló műtrágya is a kertészetben?

... a kávé különösen gazdag antioxidánsokban?

A kávé tehát nemcsak önmagában, hanem minden tekintetben inspirálja kedélyeinket.