Bazsalikom - A finom királyfű
További információk a hihetetlenül aromás bazsalikomról.
Korábban a bazsalikomot szent növényként imádták, kizárólag speciális vallási szertartásokon használták. Mára ez szerencsére megváltozott, hiszen ez a növény túlságosan finom ahhoz, hogy csak ritka alkalmakkor használják. Nem is meglepő, hogy a királyfűnek is nevezett bazsalikom érvényesült az idő múlásával és a mediterrán konyha szerves részévé vált.
Származása
A bazsalikom eredetileg a Közel-Keletről származik, de az ősi Rómában, Olaszországban is termesztették. A középkorban ez a fűszernövény nem hiányzott egyetlen kolostor kertjéből sem. Mára azonban már világszerte nagyra értékelik.
Manapság a Földközi-tenger térségében, Magyarországon, Ázsiában és Indonéziában is nagy termőterületeken termesztik.
Termesztés és aroma
A bazsalikom egyedi aromájának kifejlesztéséhez rengeteg napfényre van szüksége - minél több napfény éri, annál intenzívebb az aromája. A fűszernövény az árvacsalánfélék családjába tartozik, ezáltal a menta és a zsálya közeli rokona. A növény zöld-fénylő, viszonylag nagy, ovális levelekkel büszkélkedik, amelyek felfelé domorodnak. Júliustól a finom levelek mellett gyönyörű fehér vagy rózsaszín virágokat is hoz a növény.
A királyfű illóolajokban gazdag, ezek felelősek a markáns aromaért. Íze friss, édeskés-fűszeres, megszárítva enyhén borsos jegyekkel is rendelkezik.
Gyógyászat
A bazsalikomot a népi orvoslásban az idegrendszerre irányuló nyugtató hatása miatt nagyra értékelik. Egy csésze friss levélfőzet serkenti az emésztést. A bazsalikom tehát étvágytalanság és gyomorproblémák esetén is ajánlott. Ezenkívül a bazsalikom illóolajai antibakteriális hatásúak is egyben, az összemorzsolt levelek segítséget nyújtanak rovarcsípés esetén is.
Felhasználása
A konyhában a bazsalikomot friss és szárított formában is felhasználják. A szárítás által rengeteget veszít aromájából, ezért mindig inkább a friss leveleket ajánlott előnyben részesíteni.
Fontos: A bazsalikomot mindig a főzés vége előtt adja csak hozzá az ételhez, ugyanis a bazsalikom illóolajjai rendkívül illékonyak, és gyorsan elillannak.
Tipp: A friss bazsalikom fagyasztható, így tovább eltartható. A legjobb, ha a levelek finom csíkokra felszelve és vízzel összekeverve jégkockaként kerülnek lefagyasztásra.
Utoljára értékelt
-
5.0 (1)Zotter Schokoladen Bio Balleros "karácsonyi ropogtatnivaló", 100 g
- Krokant praliné
- Maracuja és tőzegáfonya
- Mandula, makadámdió és földimogyoró
2.920 Ft (29.200 Ft / kg)Kiárusítva
-
5.0 (1)ZAGLER MÜSLIBÄR Bio szerencse bogyó crunchy, 500 g
- Gyümölcsös müzli élvezet
- Mazsola nélkül
- Vegán
3.400 Ft (6.800 Ft / kg)Szállítás eddig: december 12.
-
5.0 (5)Alnatura Bio zab crunchy - Erdei bogyós gyümölcsök, 375 g
- Ropogósra sütve
- Teljes kiőrlésű zabpehelyből készült
- Gyümölcsös erdei bogyós keverékkel
2.090 Ft (5.573 Ft / kg)Szállítás eddig: december 12.
-
5.0 (1)Alnatura Bio zab crunchy, 750 g
- Ropogósra sütve
- Kókuszreszelékkel finomítva
- Nagyon ízletes önmagában vagy tejjel és hasonlókkal
2.270 Ft (3.027 Ft / kg)Szállítás eddig: december 12.
Magazinunkból:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 24.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 10.400 termék