Bazsalikom - A finom királyfű

Bazsalikom - A finom királyfű

További információk a hihetetlenül aromás bazsalikomról.

Korábban a bazsalikomot szent növényként imádták, kizárólag speciális vallási szertartásokon használták. Mára ez szerencsére megváltozott, hiszen ez a növény túlságosan finom ahhoz, hogy csak ritka alkalmakkor használják. Nem is meglepő, hogy a királyfűnek is nevezett bazsalikom érvényesült az idő múlásával és a mediterrán konyha szerves részévé vált.

Származása

A bazsalikom eredetileg a Közel-Keletről származik, de az ősi Rómában, Olaszországban is termesztették. A középkorban ez a fűszernövény nem hiányzott egyetlen kolostor kertjéből sem. Mára azonban már világszerte nagyra értékelik.

Manapság a Földközi-tenger térségében, Magyarországon, Ázsiában és Indonéziában is nagy termőterületeken termesztik.

Termesztés és aroma

A bazsalikom egyedi aromájának kifejlesztéséhez rengeteg napfényre van szüksége - minél több napfény éri, annál intenzívebb az aromája. A fűszernövény az árvacsalánfélék családjába tartozik, ezáltal a menta és a zsálya közeli rokona. A növény zöld-fénylő, viszonylag nagy, ovális levelekkel büszkélkedik, amelyek felfelé domorodnak. Júliustól a finom levelek mellett gyönyörű fehér vagy rózsaszín virágokat is hoz a növény.

A királyfű illóolajokban gazdag, ezek felelősek a markáns aromaért. Íze friss, édeskés-fűszeres, megszárítva enyhén borsos jegyekkel is rendelkezik.

Gyógyászat

A bazsalikomot a népi orvoslásban az idegrendszerre irányuló nyugtató hatása miatt nagyra értékelik. Egy csésze friss levélfőzet serkenti az emésztést. A bazsalikom tehát étvágytalanság és gyomorproblémák esetén is ajánlott. Ezenkívül a bazsalikom illóolajai antibakteriális hatásúak is egyben, az összemorzsolt levelek segítséget nyújtanak rovarcsípés esetén is.

Felhasználása

A konyhában a bazsalikomot friss és szárított formában is felhasználják. A szárítás által rengeteget veszít aromájából, ezért mindig inkább a friss leveleket ajánlott előnyben részesíteni.

Fontos: A bazsalikomot mindig a főzés vége előtt adja csak hozzá az ételhez, ugyanis a bazsalikom illóolajjai rendkívül illékonyak, és gyorsan elillannak.

Tipp: A friss bazsalikom fagyasztható, így tovább eltartható. A legjobb, ha a levelek finom csíkokra felszelve és vízzel összekeverve jégkockaként kerülnek lefagyasztásra.

Kattintson ide Bazsalikom ajánlatainkért.