7 tipp a fűszernövények és fűszerek tárolására

7 tipp a fűszernövények és fűszerek tárolására

Cikkünkből megtudhatja, hogyan őrzik meg aromájukat a fűszerek és fűszernövények a lehető leghosszabb ideig.

A főzés csodálatos dolog, különösen akkor, ha újonnan vásárolta a fűszernövényeket és fűszereket. Elkészül a rendkívül finom étel a friss fűszerekből és fűszernövényekből és belénk hasít a kérdés: hogyan tároljuk majd az új fűszernövényeket és fűszereket, hogy a lehető leghosszabb ideig frissek, frissen felbontottak és felhasználhaóak maradjanak? Íme néhány tipp:

Vásároljon "egész" fűszereket

Egész fűszerek - pl. darab szerecsendió vagy kardamom kapszula - hosszabb ideig frissek maradnak és aromájukat is hosszabb ideig megőrzik. Az őrlési folyamattal tágul a felület és a fűszerek finom illatát és ízét adó illóolajok könnyebben elpárlognak.

Megfelelő tárolás

Az egész fűszerek megfelelően tárolva akár négy évig is frissek maradhatnak. Az őrölt fűszerek esetén ez általában két év, ezután jelentősen veszítenek aromájukból. A megfelleően tárolt fűszernövények fajtától függően 1-3 évig tarthatóak el. Az aromás fűszerek és fűszernövények három legnagyobb ellensége:

  • Hőség
  • Páratartalom
  • Napfény

Tehát soha ne tárolja fűszereket a tűzhely közelében, vagy az ablakpárkányon és mindig gondoskodjon arról, hogy a fűszerek és a szárított fűszernövények hermetikusan lezártak legyenek.

Nem romlik meg!

A fűszernövények és fűszerek nem rendelkeznek lejárati idővel, így el sem romolhatnak. De elvesztik azt, amiért vásároltuk őket: az ízüket.

Tesztelés

Meg szeretné tudni, frissek-e még fűszerei, fűszernövényei? Ez nagyon egyszerű, hiszen saját érzékelésünk által választ kaphatunk kérdésünkre. A termék színe még mindig intenzív vagy már halvány? Illata és íze ugyanolyan, mint korábban? Amennyiben a fűszerek, fűszernövények elvesztették hatásukat, ideje kicserélni őket.

A fűszerezés soha ne az edény felett történjen

Soha nem szabad az ételt a gőzölgő edény felett fűszerezni. A gőz behatol a tégelybe, és minden egyes alkalommal veszíteni fog aromájából. Ezenkívül az őrölt fűszerek megkeményedhetnek és megkérgesedhetnek.

Ugyanez vonatkozik a használt mérőeszközökre is. Ha egy teáskanálnyi fűszerre van szüksége, akkor száraz kanállal vegye ki. A nedvesség ugyanis ugyanúgy behatol , mint a gőz esetén és ugyancsak veszít a fűszer illetve fűszernövény aromájából.

A paprikát hűvös helyen tárolja!

Az őrölt paprikafélék- beleértve a cayenne borsot, a chili-t és társait - hűtőszekrényben tárolva hosszabb ideig frissek maradnak, hosszabb ideig megőrizik aromájukat.

Fűszermalomban őrölve

Egy olcsó kávédaráló csodát tehet a konyhában, és ez a frissen őrölt fűszerekkel sincs másként. A fűszermalom tehát nagyban hozzájárul a tárolás és a friss fűszerek és fűszernövények hosszantartó tárolásához. Ne sajnáljon hát befektetni pár fűszerőrlőre!