Receptötlet: olasz stílusú kék kenyér

Receptötlet: olasz stílusú kék kenyér

Ha szeret kertészkedni, valószínűleg tudja, hogy a borsónövények gyakran gyönyörű virágokkal rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik a kék borsóra (clitoria ternatea), más néven pillangóborsóra is. Ahogy a neve is sugallja, a növény virágai gyönyörű, mélykék színűek, fehér tónusokkal, ezért gyakran használják dísznövényként. Főleg Kelet-Indonéziában őshonos, ahol "Bunga telang" néven ismert. Ennek a kúsznövénynek a virágai ehetők, illetve sokféleképpen használhatók fel a konyhában.

A kék virág klasszikus felhasználási módja az úgynevezett Anchan tea, amely különösen népszerű Thaiföldön és Vietnámban. A kék tea íze meglehetősen semleges, enyhén édeskés jegyekkel. Színe élénkkék - minél tovább hagyja ázni, annál sötétebbé és intenzívebbé válik a szín. A tea különleges tulajdonsága: savas anyag, például citromlé hozzáadásával a tea kék színéből azonnal lilára vagy rózsaszínre változik, az eredeti kék tónus intenzitásától függően.

Gyönyörű színe miatt a pillangóborsó természetes színezőanyagként is könnyedén használható különféle receptekhez. A képzeletnek nincsenek határai. Ennek ellenére adunk néhány ötletet, mit is kezdhet a kék virággal:

 • Kék tejes kávé: Áztasson 15 g virágot egy liter forró tejbe körülbelül 30 percig.
 • Kék likőr koktélokhoz: Áztassa a virágokat alkoholba (vagy vodkába vagy fehér rumba) körülbelül 30 percig.
 • Kék rizs: Főként a thai konyhában használják - a jázminrizst kék borsóvirágok forrázatával főzik.
 • Krémek süteményekhez vagy cukormázakhoz: A pillangóvirágok természetes színezőként használhatók cukormázakhoz, krémekhez, sajttortákhoz, pudingokhoz és sok más édes recepthez.
 • Desszertek és pékáruk: A pillangóvirág-teát kenyér készítéséhez, azonban más desszertekhez, például süteményekhez vagy briósokhoz is alkalmazható.

Megmutatjuk, hogyan süthet könnyedén kék kenyeret. A recept Paola-tól, a Piccantino-csapat olaszországi tagjától származik.

A kenyérhez bármilyen receptet használhat (száraz vagy friss élesztővel, tejjel vagy anélkül), valamint elkészítheti kézzel vagy robotgépben is. Ha azt szeretné, hogy a kenyere teljesen kék legyen, egyszerűen cserélje ki kékborsó forrázatra a receptben szereplő vízmennyiséget. Ha kéttónusú hatást szeretne elérni (pl. kék-fehér, mint a receptünkben), akkor a teljes adagot két részre kell osztania, és két külön tésztát kell készítenie - egy fehér és egy kék részt.

Először készítse el a szükséges mennyiségű főzetet, és várja meg, amíg annyira ki nem hűl, hogy felhasználható a tésztához. Az intenzív kék szín eléréséhez jobb, ha a rügyeket egy kicsit tovább hagyja a főzetben, mivel a színe sütés közben úgyis kicsit elhalványul.

Amilyen hozzávalókra szüksége van egy körülbelül 25 x 10 x 10 cm-es formához:

 • 500 g liszt = 250 g a tészta egyik feléhez és 250 g a másikhoz
 • 200 g víz = 100 g víz a világos tésztához és 100 g a kék borsó főzethez
 • 50 g tej = 25 g mindkét tésztához
 • 50 g kukoricaolaj (vagy más növényi olaj) = 25 g mindkét tésztához
 • ½ kocka élesztő = ¼ kocka mindkét tésztához
 • 14 g só = 7 g tésztánként
 • Egy csipet cukor

Így készül:

 1. A vizet és a tejet keverje össze, majd egy csipet cukorral futtassa fel benne az élesztőt. Ez akkor működik a legjobban, ha a víz és a tej keverékének hőmérséklete 37 °C körül van. Ezután hagyja állni a folyadékot az élesztővel körülbelül 5 percig.
 2. Adja hozzá az olajat, majd először egy tálban, majd a munkalapon keverje hozzá a lisztet és a sót. A mennyiségek összekeveréséhez konyhai robotgépet is használhat.
 3. Tegye ugyanezt a kék tésztával. A víz helyett egyszerűen használja a kékborsó forrázatot.
 4. Helyezze a két darab tésztát két külön tálba. Fóliával vagy tiszta ruhával takarja le, és hagyja meleg helyen, körülbelül másfél órát kelni.
 5. Nyújtsa ki a tésztát körülbelül 2 cm magas téglalappá. Helyezze a kék tésztát a fehér tészta tetejére, és tekerje fel a hosszanti oldalánál. Helyezze egy kiolajozott tepsibe, és hagyja további másfél órát pihenni.
 6. Süsse 180°C-on, előmelegített sütőben, kb. 30 percig.
 7. Hagyja kissé kihűlni a kenyeret, mielőtt kiveszi a tepsiből, majd hagyja teljesen kihűlni egy rácson.
 8. Amikor felszeleteli a kenyeret, minden szeleten látni fogja a kéttónusú, kék-fehér hatást.

Jó szórakozást a próbálkozáshoz!

Köszönjük Paola-nak az olasz Piccantino-csapattól a receptet és ezt a cikket.