Új trend: Food Pairing

Új trend: Food Pairing

Food Pairing - a kifejezés az utóbbi években elengedhetetlen a főzéssel kapcsolatos magazinokból, blogokból, stb. - de mit is jelent valójában?

Új trend

A Food Pairing egy nagyon egyszerű dolog. Az alapelv az illeszkedésen és az együttes finom ízhatáson van. Minden kombináció megengedett, ezáltal az új receptek kreatív fejlődése nincsen korlátozva. Az egyetlen feltétel: finom legyen.

Történet

A Food Pairing a brit Heston Blumenthal sós összetevőkkel és csokoládéval való kísérletezése óta áll fenn. Kiderítette, hogy a kaviár csodálatosan harmonizál a fehér csokoládéval. Meglepődött, és elgondolkodott az okán. Kapcsolatba lépett az aromák és az illatanyagok gyártójával. A következő elemzésben kiderült, hogy ez a két élelmiszer, a kaviár és a fehér csokoládé ugyanazokkal a fő aromakomponensekkel rendelkezik. Megszületett tehát az a tézis, hogy a különböző élelmiszerek harmonizálnak egymással, amennyiben ugyanazokkal a kulcsfontosságú aromákkal rendelkeznek.

Saját tudomány

Mára ez az új főzési ág valóságos tudománnyá vált. Időközben a profik laboratóriumokban vizsgálják, mely ételek harmonizálnak egymással. A tudományos íz-elemzéshez gázkromatográfot használnak, valamint mindig egy központi kérdés áll fenn: Mely ételeknek azonos a kulcsfontosságú aromája? Ha ez egybevág, egyszerűen ízleni fog - pl. a csirkemell és csokoládé mousse. Ez elsőként nagyon furcsán hangzik, és egyáltalán nem tűnik egymáshoz illőnek, mégis az ízek tökéletes kombinációját jelenti.

Egykori példaképek

A Food Pairing nem is igazán új. Minden kultúrában számtalan példát találni a tradícionális élelmiszer kombinációkra, amelyek egyszerűen összeillenek. Ilyen néhány klasszikus: pl. a spárga és a vaj, a csokoládé és a chili, vagy az eper és a bors. Amit annak idején íz alapján ítéltek meg, mára tudományosan működik.

Új ízvilág

A tudományos elemzéseknek köszönhetően új élelmiszer-kombinációk világa nyílt meg. A szakácsok és az élelmiszeripari mérnökök igazi inspiráló időszakban élnek.

Nézzünk néhány konkrét példát: a csokoládét, a sárgarépát és a paradicsomot.

Csokoládé - a következőkhöz illik:

  • Szalonna
  • Kecskesajt
  • Szerecsendió
  • Ánizs
  • Chili
  • Banán
  • Földimogyoró
  • Görögdinnye
  • Rozmaring

Sárgarépa - a következőkhöz illik:

  • Szalonna
  • Fekete tea
  • Olívaolaj
  • Makréla
  • Csirke
  • Licsi
  • Kukoricapehely

Paradicsom - a következőkhöz illik:

  • Tőkehal
  • Darjeeling
  • Gyömbér
  • Hínár
  • Marhahús
  • Ibolya
  • Kiwi
  • Arabica kávé
  • Ementáli

Hagyja magát inspirálni. Sok sikert kívánunk a kipróbáláshoz és az ízleléshez.