Nyári felfrissülés: Iced Coffee & Cold Brew

Nyári felfrissülés: Iced Coffee & Cold Brew

A hő és a légkondicionálás kihívást jelent testünknek, csökkenti a koncentrációt és lenullázza a motivációt - nem csak a munkahelyen. Ilyenkor mi hozhatja újból formába? Egy olyan frissítő, amely gyorsan feldobja, valamint a lehető legkönnyebben elkészíthető. Az Iced Coffee és a Cold Brew a legmegfelelőbbek erre a küldetésre.

Iced Coffee: Fagyos erő, tele aromákkal
Amikor a hőmérséklet az egekbe szökik, a könnyű ételek és italok bizonyulnak a legjobb választásnak. A valódi jegeskávé újra felpörgeti, fantasztikus ízű, valamint fagylalt sem kell hozzá. Mindössze egy választott kávéporra és egy filteres- vagy eszpresszófőzőre van szükség - mindkét változat intenzívvé teszi a kávét, mind ízében, mind hatásában. A megszokott eszpresszófőzős elkészítéstől eltérve, a szűrés egy lépése megváltozik: miután a kávét a filtertasakba töltötte, locsolja meg: a port teljesen fedje le forró vízzel, majd hagyja lélegezni 10 másodpercig. A baristák ezt a folyamatot "blooming"-nak nevezik, mivel az aromák ebben a pillanatban bontakoznak ki először, azaz "kivirágoznak". Ezután öntse hozzá a maradék vizet, és hagyja lefolyni a kancsóba. Az eszpresszófőző esetében a kávé akkor áll készen, amikor hallhatóan "szisszent" - azonnal húzza le, és hagyja rövid ideig kihűlni. Töltse meg a tűzálló poharakat sok jégkockával, majd lassan öntse a forró kávét a jégre. A folyamat során az aromák ismét felszabadulnak, és kibontakozik kedvenc kávébabjának minden eleme. Nem ritka, hogy az Iced Coffee-kezdők teljesen új módon tapasztalják meg megszokott kávéjuk ízét, valamint felfedezik a rejtett oldalait - a régi szerelem is újra felpezsdülhet!

Milyen babból készül? Az Iced Coffee elkészítéséhez a baristák szívesen ajánlanak jellegzetes diós, csokoládés és fűszeres jegyekkel rendelkező típusokat. Alacsony hőmérsékleten ezek az aromák megmutatják erőteljes spektrumukat, így ideálisak jegeskávéhoz és hasonlókhoz. A latin-amerikai és afrikai fajták általában tökéletesen tükrözik ezt a profilt.

Kávés jégkocka: Természetesen a jegeskávé jó társaságban is nagyon finom. Hogy a pohárba ne csapódjon ki egy felvizezett virágos kávé, érdemes kávés jégkockákat használni. Ezeket mindig elkészítheti előre: öntsön friss kávét a jégkockatartóba, és hagyja megdermedni. Összekeverheti vízből készült jégkockával, vagy használhatja tisztán.

Édesebben és krémesebben szereti? Ha a kávé már lehűlt a jégkockákon, öntsön hozzá sűrített tejet, kávétejszínt, zsíros tejet vagy tejalternatívákat, például barista minőségű zabitalt. Itt is érvényes: a kevesebb több; hasonlóképpen az Ön által választott édesítőszerhez, amelyet utólag ad hozzá. Ha van ideje és valami kifinomultabbat szeretne, öntse az egészet egy shakerbe, és jól rázza össze. Ezután szűrje le és tálalja kávés jégkockákkal.

Frappuccino-rajongóknak: A sziruppal könnyen ízesíthet. Az olyan fajták, mint a karamell vagy a fahéj harmonikus, a menta és a málna íze kontrasztos - jobb, ha finoman adagolja a tejjel vagy tejszínnel.

Inkább a filteres kávét kedveli? Akkor fontolja meg egy kerámia kávészűrő vagy French Press vásárlását - mindkettő praktikus és környezetbarát.

Cold Brew: Tegnapi hideg kávé
Hallott már róla, azonban mi is az a Cold Brew? A jegeskávéval ellentétben a Cold Brew-t nem öntik le forró vízzel, és nem fagyasztják le jéggel. Ehelyett a port hideg vízzel feltöltik - ehhez a baristák lágy, szűrt vizet ajánlanak -, majd szobahőmérsékleten körülbelül 12 órán át hagyják állni. Ezalatt a bab összes aromáját hamisítatlanul felveszi a víz: a hidegfőzés során sokféle íz őrződik meg, ami a forró kávé esetében nem lehetséges. Az elkészítési idő letelte után a kávét egy szűrőn átöntik és már fogyasztható is. Ami bonyolultnak hangzik, az valójában nagyon egyszerű és megéri, ha az autentikus kávé rajongója. Tipp: Ha még többet szeretne kihozni a kávészemekből, az elkészítés előtt, frissen őrölje a kávéport, például kézi darálóval.

Amit ne felejtsen el, ha minden nap sok kávét fogyaszt: vízivás! Ezért a pohár víz a kávézóban nemcsak egy kedves gesztus, hanem segít megőrizni a vízegyensúlyt a szervezetben.