Csodálatos karácsonyi fűszerek

Csodálatos karácsonyi fűszerek

Mi lenne a karácsonnyal a tipikus finomságok nélkül - a mézeskalácstól a forralt boron keresztül a finom kekszig - és mi lenne ezekkel a finomságokkal a megfelelő fűszerek nélkül?

A tipikus karácsonyi fűszerek szinte valamennyi karácsonyi ételben megtalálhatóak, és mindegyikben van egy közös: a csábító illat és páratlan íz, ami a karácsonyra hangol. Azt is meg kell említeni, hogy mindemellett nagyon egészségesek is.

Nézzük csak meg melyek a legfontosabb karácsonyi fűszerek:

Ánizs őrölt vagy egész. Édes köménynek is nevezik, egy mediterrán cserje magja. Karácsonyi fűszerként mézeskalácsok, mézes sütemények, ánizs kekszek és más sütemények fontos összetevője. Az ánizs az ízek mellett gondoskodik a sütemények jó emészthetőségéről is, mivel megnyugtatja a gyomrot és a beleket. Az ánizsban megtalálható anetol a felső légútakat is nyugtatja.

Szegfűszeg az Adventi időszakban különösen a forralt bor, puncs és mézeskalács készítéséhez kedvelt. A szárított virágrügy erősíti a gyomrot, enyhíti a puffadást és segít hasmenés esetén. Fogfájás esetén rágcsálhatja fájdalomcsillapító bevétele helyett, a tartalmazott eugenol ugyanis érzéstelenítő hatással bír.

Szegfűbors szoros rokonságban van a szegfűszeggel. Leginkább kekszek és sült alma készítéshez használják. De számos más étel fűszerezésére is alkalmas, hisz gazdag ízei alapján több különböző fűszerre is emlékeztet: szerecsendió, szegfűszeg, bors és fahéj. Így joggal nevezik 4 fűszernek vagy mindenes fűszernek. A szegfűborsban található illóolajok segítik az emésztést és enyhítik a puffadást és mindemellett nyugtató hatást is tulajdonítanak neki.

Gyömbér karácsonykor elsősorban gyömbéres gyümölcskenyérhez vagy kekszekhez használják. Számos illóolajat tartalmaz, amelyek csípős ízét és felmelegítő hatását adják. A gyömbér számos gyulladásgátló anyagot tartalmaz, segíthet tehát a fájdalom enyhítésében.

Kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon. Szoros rokonságban van a gyömbérrel. Indiából származik. A gyökér fűszeres, édeskés-csípős ízű. Általában mézeskalács készítéséhez használják. A kardamom jótékony hatással van az emésztésre is.

Koriander a mézeskalács egyik hozzávalója, oldhatja a gyomor görcsöket, illetve a túlterhelt emésztést is támogathatja.

Vanília ugyancsak egy nagyon drága fűszer. Édeskés aromájával hangulatemelő hatással bír, ezáltal hozzájárul a karácsonyi stressz enyhítéséhez.

Szerecsendió kekszekhez és a fűszeres karika nevű süteményhez is kedvelt hozzávaló. Kis mennyiségben nyugtat, de vigyázat: túlzott fogyasztása esetén mérgezéses tünetek léphetnek fel.

Végül, de nem utolsósorban, ne szabad megfeledkezni a fahéjról. A karácsonyi időszak abszolút klasszikus fűszere! Fahéjas csillagok, fahéjas kekszek, forralt bor, puncs és számos kedvelt karácsonyi finomság elkészítéséhez is használják - egyszóval Advent idején semmiből sem hiányozhat. A fűszert az örökzöld fahéj fák kérgéből nyerik. Két típusa létezik: a csípősebb Cassia fahéj és az enyhébb, ritkább Ceylon fahéj.