Miért szeretik vagy utálják az emberek a chilit?

A chilipaprika valószínűleg az utóbbi évek legnépszerűbb fűszere. De miért szeretik oly sokan ezt az erős, csípős paprikát?

Egy egy étel ízleléskor szinte kizárólag a tényleges ízéről és talán még az illatáról beszélnek az emberek.

Létezik azonban egy harmadik - érezhető - ízminőség is. A tapintás fizikai érzete, azaz a hőmérsékleté és a fájdalomé. Üdvözöljük a chili világában, hiszen ez egy kiváló példa a harmadik ízminőségre.

A harmadik ízminőségnek még mindig nincs neve. A tudományban léteznek kifejezések, ezek egyszerre csak egy alkategóriát írnak le. Jelen pillanatban a tudomány egyetlen egyetértése abban a rejlik, hogy a harmadik ízminőség fizikai jelei az érintés érzésének megnyilvánulása.

Bár még nem igazán kutatták és gyakran figyelmen kívül hagyták, ezek a tulajdonságok ízlelésünkhöz nélkülözhetetlenek. Az ízesség háromsága: íz, illat, tapintási érzés.

Több, mint fájdalom

A chilli által kiváltott égő érzés jobbára a tapintási érzés területére esik, nem pedig az íz vagy illatéra. Sokáig nem tudták mi váltja ki az égő érzést. Először 1997-ben fedezték fel az agyban a kapszaicin receptort, amely a chili fogyasztásakor keletkező hőérzetért felelős anyag. Ugyanez a receptor magas hőmérsékleten is aktív. Chili fogyasztásakor érzékeli az agy, hogy ég a nyelv.

Chili : Sokrétű különbségek

Fajtától függően a chilit a szájban egész eltérően érzékelhetjük. A legnyilvánvalóbbak a hő- és erősségi fokok. A Scoville-skálát Wilbur Scoville 1912-ben ennek mérésére fejlesztette ki. Úgy gondolta, mérhető az élelmiszerek erőssége. Addig higította a kivonatot, amíg a tesztelők már nem érzékelték erősnek.

A borsot pélául tízszeresére kellett hígítania, így a Scoville skálán 10-es értékkel szerepel. Egyes chili fajtáknak több, mint 100.000 feletti a Scoville értéke!

De nemcsak a hő- és erősségi fok alapján kategorizálhatjuk a chilit. A következők alapján is felosztható:

  1. A csípő érzés időtartama
  2. A hely, ahol a csípés jelentkezik (ajkak, nyelv, szájpadlás ...)
  3. A csípés típusa (szúró és helyi vagy lassan emelkedő és terjedő ...)

A zsíros valóban segít a csípős ellen?

Mit tegyünk, ha valami túl erős? Gyakran mondják, hogy a zsíros segít, vagy hideg tejet ajánlanak. A hideg segít közömbösíteni a hőt, a folyadék elkendőzi az égő érzést, a zsír pedig feloldja a kapszaicint.

Tanulmányok még nem születtek erről. A szakértők abból indulnak ki, hogy a tej is csak azért segít, mert elvonja a figyelmünket az égő érzésről. Hiszen, amint megkóstoljuk a csípőset, a kapszaicin már be is hatolt mélyen a szövetekbe, amin egy felszíni tejes öblítés már nem segít.

Fájdalom élvezetből

Napjainkban emberek milliói keresik a chili okozta fájdalmat és örömüket lelik benne. Az ember az egyetlen olyan teremtmény a földön, aki fájdalmat okoz önmagának. (Igaz, hogy a madarak is szeretik a színes paprikát, de nincs kapszaicin receptoruk, így a chili számukra nem erősebb a víznél.) Mások nem szeretik a chilit és kerülik is a csípős ételek fogyasztását. Egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy egyesek miért szeretik, és mások miért utálják, még nincs, de sok a magyarázat:

  • A chili szerelmesei kevésbé érzik a csípő érzést.
  • A gének a felelősek.
  • Néhány ember érzékenyebb kapszaicinreceptorral rendelkezik, mint mások.

A chili szerelmesei mazochisták?

Bármi is a magyarázat, egy dolog biztos: a chili szerelmesei élvezhetik a vele járó fájdalmat. 1980-ban látták is a gyakorlatban, ahogy önként szenvednek fájdalmat, azaz a jóindulatú mazochizmus egy formáját. Ellenkező esetben a fájdalom mindig figyelmeztet a közelgő károkra, például egy forró burgonyánál, ami inkább essen le gyorsan, mielőtt valami rosszabb történne.

Téves riasztás

A chili csípő érzése ugyanazokat a reakciókat váltja ki az agyban, mintha egy forró burgonyát érintene meg, a riasztás mégis téves. Tehát ez egy olyan idegbizsergés, ami veszélyesnek tűnik, azonban nem jelent valós veszélyt.

E szerint a magyarázat szerint inkább a kalandos emberek szeretik a chilit. És ez így is van. Tanulmányok is kimutatták, hogy a kockázatvállaló emberek jobban kedvelik a chilit.

És még valami:

Egyesek azt mondják, hogy a chili miatt nem éreznek semmit. Mások azt állítják, hogy a csípős ébreszti fel az ízlelőbimbókat és minden íz sokkal intenzívebben érezhető. Egy tény: A kapszaicin gátolja az ízlelést, ha így is van, csak nagyon kis mértékben. Tehát semmit sem fogunk érezni, ha túlságosan az erősre koncentrálunk.

Kattintson ide a chili termékek széles palettájának eléréséhez. Mindenki megtalálja a saját ízlésének és erősségi fokának megfelelőt. :)