Gyulladáscsökkentő fűszerek

Gyulladáscsökkentő fűszerek

Számos fűszer rendelkezik a szervezetre gyakorolt gyulladáscsökkentő hatással. Íme néhány:

Korábbi cikkünkben beszámoltunk már a kurkuma rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságairól. Azonban nem a kurkuma az egyetlen, gyulladásgátló hatással bíró fűszer.

Gének és életmód

A gének nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy valaki hajlamos-e a gyulladásokra, vagy sem. Amit azonban sokszor figyelmen kívül hagynak az a személyes életmód és a személyes étkezési szokások. Az étrend megváltoztatása is nagy szerepet játszhat a gyulladások elkerülésében és megakadályozásában.

A gyökerek

Hihetetlen sok betegséget - például ekcéma, allergia, cukorbetegség, elhízás - gyulladás vált ki. A gyulladás önmagában nem rossz, a túléléshez szükséges, ugyanis általa harcol a szervezet a fertőzések és a betegségek ellen. De olyan, mint a tűz, ha kikerül az ellenőrzés alól és elszabadul, a krónikus, nemkívánatos gyulladás megbetegítheti a szervezetet.

A modern nyugati életmód, a hozzá kapcsolódó étkezési szokások, illetve a környezeti tényezők olyan fizikai környezetet alkotnak, ahol a gyulladások gyakrabban előfordulnak.

Szerencsére a természet megajándékozott bennünket számos, finom gyulladáscsökkentő összetevővel. A fent említett kurkuma mellett ezek a következők:

Fahéj

A fahéj nem csak finom ízzel ajándékozza meg a karácsonyi süteményeket és kekszeket, hanem blokkolja a különböző gyulladáskeltő molekulák aktivitását. Két fajta fahéjat különböztetünk meg: az egyik a szélesebb körben elterjedt cassia fahéj, a másik, a kevésbé ismert ceylon fahéj. A cassia fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, amely májtoxicitást okoz. A ceylon fahéj többe kerül, ráadásul enyhébb, viszont a kumarin elhanyagolható mennyiségben tartalmazza csak. A legjobb választás tehát, a ceylon fahéj.

Cayenne bors

A cayenne bors valójában őrölt chili. A chilben található egy nagyon csípős anyag, a kapszaicin, amely ugyancsak csökkenti a gyulladást. Érdekes módon teszi, a bélbaktériumok összetételének megváltoztatásával. Ráadásul azok a személyek, akik gyakran fogyasztanak cayenne borsot, alacsonyabb halálozási arányszámmal rendelkeznek, és ez összefügghet a kapszaicin gyulladásgátló tulajdonságaival.

Fekete bors

A jó öreg bors - az abszolút klasszikus, amely a sóval dinamikus és elengedhetetlen duót alkot. A fekete borsban található piperin anyag gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolja a központi gyulladásszabályozót, továbbá az emésztőrendszerben hatva kijátszhatja az irritábilis bél szindrómát. A piperin emellett rendkívüli módon fokozza a kurkuma hatását is.

Szerecsendió

A szerecsendióban található összetevők harcolnak a gyulladásokkal szemben, blokkolják a nitrogén-oxid szintézisét a szervezetben. A tanulmányok eredményei jelen pillanatban még mindig ellentmondásosak, így ebben az esetben további kutatásokra van szükség. Nagyon fontos azonban, hogy a szerecsendiót nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, mert hallucinációkhoz vezethet, és a terhes nőkre mérgező lehet. Tehát a szerecsendióval csak óvatosan és kis mennyiségben.

Sumach

Ezt a savanykás, de ízletes fűszert gyakran használják a keleti konyhában. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, blokkolja például a gyulladáskeltő molekulákat. Emellett számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek megszabadítják a szervezetet a különböző sejtfolyamatok során keletkezett, a krónikus gyulladásokkal összefüggő szabad gyököktől.