Gyulladáscsökkentő fűszerek
Számos fűszer rendelkezik a szervezetre gyakorolt gyulladáscsökkentő hatással. Íme néhány:
Korábbi cikkünkben beszámoltunk már a kurkuma rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságairól. Azonban nem a kurkuma az egyetlen, gyulladásgátló hatással bíró fűszer.
Gének és életmód
A gének nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy valaki hajlamos-e a gyulladásokra, vagy sem. Amit azonban sokszor figyelmen kívül hagynak az a személyes életmód és a személyes étkezési szokások. Az étrend megváltoztatása is nagy szerepet játszhat a gyulladások elkerülésében és megakadályozásában.
A gyökerek
Hihetetlen sok betegséget - például ekcéma, allergia, cukorbetegség, elhízás - gyulladás vált ki. A gyulladás önmagában nem rossz, a túléléshez szükséges, ugyanis általa harcol a szervezet a fertőzések és a betegségek ellen. De olyan, mint a tűz, ha kikerül az ellenőrzés alól és elszabadul, a krónikus, nemkívánatos gyulladás megbetegítheti a szervezetet.
A modern nyugati életmód, a hozzá kapcsolódó étkezési szokások, illetve a környezeti tényezők olyan fizikai környezetet alkotnak, ahol a gyulladások gyakrabban előfordulnak.
Szerencsére a természet megajándékozott bennünket számos, finom gyulladáscsökkentő összetevővel. A fent említett kurkuma mellett ezek a következők:
Fahéj
A fahéj nem csak finom ízzel ajándékozza meg a karácsonyi süteményeket és kekszeket, hanem blokkolja a különböző gyulladáskeltő molekulák aktivitását. Két fajta fahéjat különböztetünk meg: az egyik a szélesebb körben elterjedt cassia fahéj, a másik, a kevésbé ismert ceylon fahéj. A cassia fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, amely májtoxicitást okoz. A ceylon fahéj többe kerül, ráadásul enyhébb, viszont a kumarin elhanyagolható mennyiségben tartalmazza csak. A legjobb választás tehát, a ceylon fahéj.
Cayenne bors
A cayenne bors valójában őrölt chili. A chilben található egy nagyon csípős anyag, a kapszaicin, amely ugyancsak csökkenti a gyulladást. Érdekes módon teszi, a bélbaktériumok összetételének megváltoztatásával. Ráadásul azok a személyek, akik gyakran fogyasztanak cayenne borsot, alacsonyabb halálozási arányszámmal rendelkeznek, és ez összefügghet a kapszaicin gyulladásgátló tulajdonságaival.
Fekete bors
A jó öreg bors - az abszolút klasszikus, amely a sóval dinamikus és elengedhetetlen duót alkot. A fekete borsban található piperin anyag gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolja a központi gyulladásszabályozót, továbbá az emésztőrendszerben hatva kijátszhatja az irritábilis bél szindrómát. A piperin emellett rendkívüli módon fokozza a kurkuma hatását is.
Szerecsendió
A szerecsendióban található összetevők harcolnak a gyulladásokkal szemben, blokkolják a nitrogén-oxid szintézisét a szervezetben. A tanulmányok eredményei jelen pillanatban még mindig ellentmondásosak, így ebben az esetben további kutatásokra van szükség. Nagyon fontos azonban, hogy a szerecsendiót nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, mert hallucinációkhoz vezethet, és a terhes nőkre mérgező lehet. Tehát a szerecsendióval csak óvatosan és kis mennyiségben.
Sumach
Ezt a savanykás, de ízletes fűszert gyakran használják a keleti konyhában. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, blokkolja például a gyulladáskeltő molekulákat. Emellett számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek megszabadítják a szervezetet a különböző sejtfolyamatok során keletkezett, a krónikus gyulladásokkal összefüggő szabad gyököktől.
Utoljára értékelt
- 4.7 (22)
HiPP Anti-Reflux speciális tápszer, 600 g
Bestseller- Születéstől kezdve
- Természetes tejsavkultúrákkal
- Speciális táplálkozási igényekhez
7.030 Ft (11.717 Ft / kg)Szállítás eddig: május 06.
- 5.0 (1)
MAMA's Sült paprika salsa - Mild, 550 g
- Kiadós-pikáns és krémes
- Vegán és gluténmentes
- 100% természetes összetevők
3.660 Ft (6.655 Ft / kg)Szállítás eddig: május 06.
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren almával, 80 g
- Szuper élvezet
- Finom csípősség
- Ideális húsokhoz és sajtokhoz
1.220 Ft (15.250 Ft / kg)Szállítás eddig: május 06.
- 5.0 (2)
Frierss "G'speilte" Húsvéti krainer, 250 g
-10%- Finoman fűszeres ízű
- Régi családi recept szerint, kézzel készített
- Osztrák marha- és sertéshúsból
2.419 Ft 2.690 Ft (9.676 Ft / kg)Szállítás eddig: május 06.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 22.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.800 termék