Melyik fűszernövényekre van valóban szükségem?

Melyik fűszernövényekre van valóban szükségem?

Itt megtalálja azon fűszernövények listáját, amelyek nem hiányozhatnak konyhájából.

Mint mindannyian tudjuk, rengeteg különféle fűszernövény létezik, emellett mindenkinek más és más az ízlése. Vannak azonban olyan fűszernövények, amelyeknek minden konyhában ott lenne a helye, hiszen sok ételhez illenek, leegyszerűsítik a főzést, szebben fogalmazva gazdagítják az ételt. Ráadásul kevesebb sót használ az, aki jobban fűszerez. A fűszerektől az ételek íze gazdagabbá és változatosabbá válik. Ezenkívül a fűszerek, különösen a frissek, számos egészséges összetevőt, például vitaminokat, ásványi anyagokat, akár illóolajokat tartalmaznak.

Frissen vagy szárítva?

Mielőtt rátérnénk a fűszernövényekre, nézzük csak, szárítva vagy frissen nyújtanak-e nagyobb ízélményt.

Sokan a friss fűszernövényre esküsznek, mert általában intenzívebb az aromájuk. Néhány esetben ez pont fordítva van, azaz néhány fűszernövény erőteljesebb szárítva.

További előnye a szárított fűszernövénynek a tartóssága. Légmentesen tárolva nem párolog el az aroma. A szárítás alternatívája a fagyasztás. Szinte a teljes aromát megőrzi a betakarítást követő fagyasztás.

Íme az általunk legfontosabbnak tartott fűszernövények listája:

Bazsalikom

Nem ok nélkül nevezik a fűszernövények királyának. A bazsalikom erős, ám kellemes aromájú. Főként az olasz konyhában használják pizzák, saláták, paradicsomos ételek, tésztafélék, halak és csirkehúsok ízesítéséhez. Tökéletesen illik a mediterrán ételekhez.

Fontos: a bazsalikomot ne főzzük, mert elveszíti az ízét. A bazsalikomot frissen használjuk, szárítva veszít aromájából. A friss bazsalikom júniustól szeptemberig áll rendelkezésünkre.

Borsikafű

A legjobb, ha egészben belefőzi az ételbe. Enyhén csípős ízt ad az ételnek. Húsos ételekhez és hüvelyesekhez tökéletes.

Kapor

A kapor édes-savanykás íze páratlan. Tökéletesen harmonizál az uborkával, de nem hiányozhat öntetekből, szószokból, emellett lazacok és halak elkészítéséhez is kiváló. Kaporral mindig a végén kell fűszerezni, aromája sajnos illékony. Frissen a legjobb.

Tárkony

Jellegzetes, fanyar-kesernyés, enyhén csípős ízét a benne található illóolajok adják. Tökéletesen illik fasírtok, illetve bárányból készült ételek elkészítéséhez.

Majoránna

Ezt az aromás-keserű fűszert marinírozáshoz, húsok sütéséhez, burgonyás ételek, valamint fasírtok ízesítéséhez használják. Nem szabad sokáig főzni, mert elpárolog az íze és keserű lesz. Figyelem: szárítva sokkal intenzívebb, mint frissen.

Menta

Felhasználhatósága sokoldalú (ételekhez, koktélokhoz, teákhoz, ...), íze nagyon karakteres. Kiváló ízesítője például a desszerteknek, a húsoknak és a halaknak.

Oregano

Ezt a fűszernövényt vad majoránnának is nevezik. Íze savanykás, fűszeres, enyhén borsos. Kiválóan illik az olasz ételekhez, például pizzákhoz, de levesekhez, tésztafélékhez, halas ételekhez, valamint kagyló ízesítésére is tökéletes. Íze szárítva a legintenzívebb, amely a hő hatására válik igazán érezhetővé. Legfeljebb 15 percig főzzük. Megjegyzés: Mértékkel alkalmazzuk. A névhasonlóság ellenére nem harmonizál a majoránnával.

Petrezselyem

Az abszolút klasszikus, a petrezselyem, egy univerzális fűszer. Íze fűszeres, enyhén csípős. Húsokhoz, halakhoz, levesesekhez, mártásokhoz és burgonyához bátran alkalmazzuk. Mindig friss petrezselymet használjunk (május - október), mert az aromája hamar elillan.

Rozmaring

Ez a tű alakú, intenzív illatú fűszer, amely az egész mediterrán térségben vadon nő, már régóta az európai konyha meghatározó fűszere. Erős aromája miatt csak óvatosan alkalmazható, különben az étel gyorsan túl rozmaringos lesz. Vad- és marhahúshoz, burgonyához, valamint szószok ízesítéséhez pompás.

Snidling

A Kínában zöldségnövények ékszereként nagy becsben tartott snidling a hagymafélék közé tartozik. Íze finoman fűszeres, pikáns. Segítségével remek leveseket, szószokat, szendvicseket, valamint tojásos- és halas ételeket készíthetünk.

Sose főzzük, nem fog ízleni. Ha túl sok a snidlingünk, fagyasszuk le. Így aromáját majdnem teljesen megőrzi.

Kakukkfű

Fűszeres, édes-keserű, mediterrán - a kakukkfű klasszikus konyhai fűszernövény. Illik bárányból, vadhúsból készült ételekhez, kolbászokhoz, párolt húsokhoz, valamint előételekhez. Íze a főzéssel teljesedik ki. Vigyázat: A kakukkfű szárítva háromszor olyan erős, mint frissen.