Minden, amit a szegfűborsról tudni kell

Minden, amit a szegfűborsról tudni kell

A szegfűbors azért egy érdekes fűszer, mivel nem rendelkezik jellegzetes aromával, azonban az íze olyan, mint egy más fűszerekből álló kombináció. A szegfűszegre, a szerecsendióra, a borsra és a fahéjra emlékeztet. Vizsgáljuk meg közelebbről.

Mi is az a szegfűbors?

A szegfűborsot a Pimenta dioica nevű örökzöld cserje szárított bogyóiból nyerik ki. Ez a mirtuszfélék családjába tartozik. A fa Jamaikáról származik, valamint más néven jamaikai borsnak és pimentnek is hívják. A szegfűborsot többek között a karibi, közel-keleti és latin-amerikai konyhákban használják.

A legjobb szegfűbors még ma is Jamaikából érkezik, valamint szegfűszegre emlékeztető illata van. Guatemala, Honduras és Mexikó is termel szegfűborsot, azonban ezek illata inkább a rumra emlékeztet, és gyengébbnek tartják a jamaikai szegfűborsnál.

A pimentát gyakran használják sütéshez, fűszerezéshez, húsok ízesítéséhez, sőt teákhoz is. Különösen népszerű a karibi konyhában, és a jerk-fűszerezés fő összetevője is. A szegfűborsot Nagy-Britanniában gyakran alkalmazzák, a közel-keleti konyha egyik legfontosabb fűszere.

Egészben vagy őrölve

A szegfűbors őrölve vagy egészben is használható. Az őrölt fűszerek intenzívebbek, azonban gyorsan elveszítik a csípősségüket. Az egész bogyókat ritkán egytálételekhez és levesekhez, valamint pácoláshoz is használják. Az őrölt bogyók viszont ideálisabbak desszertekhez.

Megfelelő tárolás

Ahhoz, hogy a szegfűborsot frissen és használatra készen tartsa, légmentesen záródó vagy más edényben tárolja, amely védett a közvetlen napfénytől. A szegfűbors évekig eláll akár egészben, akár őrölve, bár az őrölt fűszerek gyorsan kifüstölődnek és elveszítik ízüket.

Egészségügyi előnyök

A szegfűbors nemcsak finom és sokféleképpen használható fel a konyhában, hanem nagyon egészséges is. A szegfűbors vitaminokat, ásványi anyagokat és mindenekelőtt rengeteg antioxidánst tartalmaz. Mindezek a dolgok többféle egészségügyi előnnyel járhatnak. A szegfűborsban található vegyületek közül sokat gyulladás, hányinger és még rák kezelésére szolgáló potenciális szerként is tanulmányoztak. Íme néhány a szegfűbors számos egészségügyi előnye közül:

 • csökkenti a gyulladásokat
  A gyulladásnak számos negatív, hosszú távú következménye lehet, különösen, ha krónikus mikrogyulladásról van szó a szervezetben. Súlyosbíthatja a sérüléseket vagy a fertőzéseket is. A szegfűbors számos összetevője ellensúlyozza a gyulladásokat.
 • hányinger kezelése
  Az eugenolt, azt a vegyületet, amely a szegfűborsnak a jellegzetes ízét adja, néha a hányinger kezelésére használják.
 • fertőzések megelőzése
  A szegfűbors számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a bakteriális fertőzéseket. Egyes vizsgálatokban a szegfűborsban lévő összetevők antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságokat is mutattak.
 • fájdalomcsillapítás
  A szegfűbors sok eugenolt tartalmaz, amit pl. a vény nélkül kapható fogfájás elleni szerek is tartalmaznak. Tanulmányok kimutatták, hogy az eugenol helyi érzéstelenítőként használható.
 • Lassabb a rákos sejtek növekedése?
  A szegfűbors nagy mennyiségben tartalmaz fenolokat, amelyek aromás vegyületek. Számos fenolt rákellenes szerként tanulmányoznak; egyes vegyületek állítólag lassítják a rákos sejtek növekedését. Jelenleg különféle tanulmányok folynak annak megállapítására, hogy ez valóban így van-e. Még nincs eredmény.

Mint látható, a szegfűbors finom pillanatokat okoz a konyhában, valamint rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel is jár. Fedezze fel a szegfűborsok széles választékát.