Recept: lengyel karácsonyi mézeskalács
Lengyelországban karácsonykor nélkülözhetetlen a hagyományos, mézeskalács tésztából készült sütemény. A fűszeres aromákkal teli, finom-intenzív ízű sütemény szinte minden lengyel háztartásban megtalálható. Lengyelországban a mézeskalács készítése egy családi ünnepi hagyomány, amely a legkisebbek körében is népszerű. A ponty, a pierogi és a gombás káposzta mellett a mézeskalács a lengyel karácsony egyik szimbóluma.
A mézeskalács tésztát általában sütőporral vagy szódabikarbónával lazítják. A tapasztalt pékek főként búza- vagy rozslisztet használnak alapként; szívesen keverik fele-fele arányban a két típust. A recepthez mézet és fűszereket adnak, ezáltal biztosítva a mézeskalácstészta jellegzetesen aromás ízét. A természetes mézet olvadás vagy enyhe barnítás után adják hozzá. Ugyanakkor helyettesítheti műmézzel vagy cukor és karamell keverékével is. A fő fűszerek a fahéj és a szegfűszeg; kis mennyiségben szerecsendióval, gyömbérrel és szegfűborssal finomíthatja az ízét. Alternatív megoldásként használhat kész és már finomra őrölt mézeskalács fűszerkeverékeket is. A süteményt fogyasztás előtt néhány nappal érdemes elkészíteni, mivel bizonyos ideig eltart, amíg megpuhul. A legjobb hűvös és száraz helyen tartani, ahol letakarva több hónapig eláll.
A lengyel karácsonyi mézeskalácshoz a következő összetevőkre van szükség:
35 dkg méz
20 dkg cukor
4 tojás
2 ek víz
1 ek vaj
1 kg liszt
2 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
Egy tk cukorból készült karamell
20 dkg durvára vágott dió
10 dkb blansírozott mazsola
Zsír a tepsihez
Elkészítés:
1. A sütőt melegítse elő 160°C-ra.
2. A vajat addig keverje, amíg krémes állagú nem lesz.
3. Adja hozzá a cukorral felvert tojássárgákat, a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott mézet és a karamellt (egy teáskanál cukor nagyon kevés vízzel, majd egy kis edényben megpirítva).
4. A tésztát egy kanál segítségével gyúrja össze, hogy ne legyen csomós.
5. Adja hozzá a diót és a mazsolát.
6. Keverje hozzá az összes fűszert, és forgassa bele a felvert tojásfehérjét.
7. Óvatosan, azonban alaposan gyúrja össze a tésztát, majd öntse egy kivajazott süteményformába.
8. Tegye a süteményt a sütőbe, és süsse kb. 50 percig.
9. A mézeskalácsot egy szúrópróbával tesztelheti, szükség esetén, vegye ki a sütőből.
10. Ha teljesen kihűlt, emelje ki a süteményt a formából.
A recept tetszés szerint változtatható: például kihagyhatja a mazsolát, és helyettesítheti kandírozott naranccsal, vagy elkészítheti dió nélkül. Miután kihűlt a sütemény, hosszában kettévághatja, megkenheti egy réteg lekvárral, majd összerakhatja.
Most kreatív lehet, megsütheti és élvezheti a lengyel mézeskalácsot együtt a szeretteivel - Boldog karácsonyt!
Kapcsolódó termékek
- 1.210 Ft (39.032 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 07.
- 5.0 (4)
Darbo Osztrák méhészméz, 500 g
- Nehezen folyó és kenhető
- Legjobb minőség
- Nyomon követhető származás
3.850 Ft (7.700 Ft / kg)Szállítás eddig: május 07.
-
KOTÁNYI Natron, 80 g
- Sokoldalúan felhasználható
- Süteményekhez és lapos pékáruhoz
- Ideális befőzéshez
1.210 Ft (15.125 Ft / kg)Szállítás eddig: május 07.
- 5.0 (2)
Sapore di Sole Bio Mazsola, 250 g
- Aromás és lágyan olvadó
- Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
- Sütéshez, főzéshez és snackként
1.290 Ft (5.160 Ft / kg)Jelenleg nem elérhető
Magazinunkból:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.900 termék