Gyulladáscsökkentő étrend

Gyulladáscsökkentő étrend

Manapság sok ember szenved krónikus, alacsony fokú gyulladásoktól. Ezek egyre inkább összefüggésbe hozhatók különböző betegségekkel, mint például a cukorbetegség, a rák, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és az elhízás... A gyulladásoknak számos kiváltó oka lehet. Ide tartoznak pl. a sérülések, az allergének vagy az általunk fogyasztott ételek. Különösen a táplálkozás, mint gyulladást kiváltó tényező került a közelmúltban a középpontba, mert amit elfogyasztunk, az óriási különbséget jelent hosszú távon.

Nyugati „standard diéta“

A mai nyugati világban nagyon sokan táplálkoznak nagyjából ugyanolyan módon. Az asztalra sok vörös hús, feldolgozott hús, olajban sült élelmiszerek, valamint magas zsírtartalmú tejtermékek, finomított cukrok és készételek kerülnek.

Ha Ön is főként így táplálkozik, akkor változtatni kell az étrendjén. Bár ez nem egy csodaszer, azonban valószínű, hogy a gyulladásos reakciókat okozó ételek fogyasztásának korlátozása vagy elkerülése csökkenti a panaszokat.

Csökkentse a gyulladást

Most azon gondolkodik, hogyan lehet csökkenteni a gyulladásokat az étrenden keresztül? Két lehetőség van, a kettő kombinációja a leghatékonyabb. A gyulladás hatékony kontrollálása nemcsak a több gyulladáscsökkentő étel fogyasztásáról szól, hanem a gyulladást okozó vagy súlyosbító élelmiszerek kerüléséről is.

Fogyasszon kevesebb gyulladást támogató élelmiszert

Vizsgáljunk meg néhány élelmiszert, amelyek nagyon erősen kapcsolódnak a gyulladások megjelenésével és a miértjét.

 • Cukor vagy magas fruktóztartalmú termékek
  Tanulmányok kimutatták, hogy a magas cukor- vagy fruktóztartalmú étrend fokozhatja a gyulladásokat.
  Különböző tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a CRP - egy gyulladásjelző, amely szorosan összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel - megemelkedik, amikor az alanyok cukrot fogyasztanak. A cukor szintén ellensúlyozza az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatását.
 • Finomított szénhidrátok
  Nem minden szénhidrát rossz. Sok fontos tápanyagot tartalmaznak, különösen akkor, ha olyan élelmiszerekből származnak, mint a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák. A finomított szénhidrátok azonban nem optimálisak.
  A liszt finomítása azt jelenti, hogy a gabonafélékben természetesen megtalálható rostok nagy részét kivonják. Ezáltal nemcsak sok vitamint és ásványi anyagot eltávolítva, hanem a szénhidrátok is gyorsan felszívódnak a véráramban, ami a vércukorszint megugrását és lezuhanását okozza. Idővel ez a vércukor-hullámvasút olyan megbetegedésekhez vezethet, mint a cukorbetegség. Ezt a lisztfajtát leggyakrabban a kereskedelelmben kapható kenyerekhez és pékárukhoz használják.
  Ezért próbáljon meg több teljes kiőrlésű gabonából készült terméket fogyasztani.
 • Olajok
  A növényi és magolajok - beleértve a kukorica, a sáfrányos szeklice és a repceolajat - nagyon nagy mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Sok tanulmány azt mutatja, hogy a túl sok omega-6 zsírsav oxidatív stresszt okoz.
  Az oxidatív stressz akkor alakul ki, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben, amelyek lényegében károsíthatják a sejtek és szövetek különböző részeit. Az oxidatív stresszhez kapcsolódó betegségek pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, Alzheimer-kór, rák.
 • Transzzsírok
  A transzzsírok olyan zsírok, amelyeket úgy dolgoztak fel, hogy szilárdabbak és ezáltal stabilabbak legyenek a tároláshoz. Rendkívül egészségtelenek, és megemelhetik a teljes koleszterinszintet, ami viszont növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
  Ezek a mesterséges zsírok gyulladásokat is okoznak, valamint összekapcsolhatók az endothelsejtek károsodásával és a gyulladás különböző jelzőinek magas szintjével.
  Most azon gondolkodik, hogyan csökkentheti a transzzsírokat? Nos, a transzzsírok megtalálhatók sok olajban sült élelmiszerben (hasábburgonya és fánk), a kereskedelemben sütött és csomagolt árukban, valamint különböző mogyoróvajokban és margarinokban. Kerüljön minden olyan terméket, amelynek címkéjén a következő összetevők szerepelnek: "transzzsír", "keményített zsír" vagy "részben keményített zsír".
 • Túlzott alkoholfogyasztás
  Az alkoholfogyasztást összefüggésbe hozták a gyulladásjelzők növekedésével. Egy tanulmány megerősítette, hogy minél több alkoholt fogyasztanak az emberek, annál magasabbak ezek a markerek a vérben.

Fogyasszon több gyulladáscsökkentő élelmiszert

A magas gyulladáscsökkentő élelmiszereket tartalmazó étrend fogyasztása nem boszorkányság. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztása csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióit. Természetesen tudnia kell, hogy mely élelmiszerek tartoznak ebbe a kategóriába. Könnyedén kezdhet a következő élelmiszerekkel a gyulladás csökkentése érdekében; csak annyit kell tennie, hogy többet fogyaszt ezekből:

 • Bogyók: eper, fekete áfonya, málna ...
 • Káposztafélék: karfiol, brokkoli, kelbimbó, fehér káposzta
 • Sötét, zöld leveles zöldségek: pak choy, kelkáposzta, spenót
 • Hüvelyesek: bab, lencse
 • Dió: mandula, pisztácia, dió
 • Olajok: Szűz olívaolaj, hidegen préselt és finomítatlan