Gránátalma - Az antioxidáns-bomba

A gránátalma édes-savanyú ízét évezredek óta nagyra tartják. Most a kutatások azt mutatják, hogy sokkal egészségesebb lehet, mint azt korábban gondolták.

A gránátalmát már nagyon régóta ismeri az emberiség. Fontosságát a Biblia és a Korán írásai, valamint az ókori mitológia említések bizonyítják.

A görög mítoszokban a gránátalma gyakran szerepet játszott, például az évszakok létrejöttében. Hádész, az alvilág istene egy napon elrabolta Perszephonét, mivel feleségének szerette volna. Ez annyira felzaklatta édesanyját, a termékenység istennőjét, Demetert, hogy nem hagyta tovább növekedni a növényeket. És tél lett. Étel nélkül emberek haltak meg. Így hát a többi isten becsapta Hádészt, hogy kiszabadítsák Perszephonét. De mivel Perszephoné evett néhány gránátalmamagot az alvilágban, és senki sem maradhat tartósan a felső világban, aki megkóstolta a halottak ételét, Perszephoné azóta is az év négy hónapját az alvilágban tölti. Így minden évben tél lesz, amikor Perszephoné visszatér az alvilágba.

Nem meglepő, hogy a gránátalma újra és újra megjelenik a görög mitológiában, mivel valószínűleg Nyugat- és Közép-Ázsiából származik. Ez gyakorlatilag a görögök küszöbén áll. Ma a növények világszerte, trópusi és szubtrópusi éghajlaton teremnek. A spanyol gyarmatosítás révén kerültek Dél-Amerikába. A növények a Földközi-tenger térségében is jól érzik magukat.

Kinézet

A gránátalma kis fákon vagy bokrokon terem, amelyek akár öt méter magasra is megnőhetnek, valamint vöröses-barnás-szürkés kéregűek.

A gyümölcsök körülbelül alma méretűek, narancsos-vöröstől, vöröses-barnáig terjedő színnel rendelkeznek. A gyümölcshús se nem húsos, se nem fás. A belső rész falakkal bélelt. Ez azt jelenti, hogy több kamrából áll, amelyek körülbelül összesen 400 magot tartalmaznak. Ezeket egyfajta átlátszó membrán veszi körül, amelyek lével vannak tele.

A bor ebből a léből készül, illetve használható a vad- és szárnyasételek finomításához, valamint gyümölcssalátákhoz.

Összetevők

A gránátalma összetevői lenyűgözőek. A gyümölcslé számos nyomelem és ásványi anyag mellett különösen nagy számban tartalmaz antioxidánsokat, például flavonoidokat és polifenolokat. Ez utóbbi még nagyobb koncentrációban, mint a vörösborban és az áfonyában.

Egyre több kutatás utal arra, hogy a gránátalma támogatást nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi és más gyulladások, illetve még a rák esetén is. Ennek végleges bebizonítása még várat magára, azonban a gránátalma alapvetően egészséges.

Elkészítés

Ajánlott az óvatosság. A gránátalmalé foltjai maradandó nyomatokat hagynak hátra, amelyek többé nem jönnek ki a mosás során. Szóval legyen óvatos!

A magok eltávolításának többféle módja van. A gránátalmát félbe vághatja, majd addig ütögetheti a héját, amíg azok ki nem esnek. Hasznos, ha először egy sima felületen görgeti az almát kis nyomással, hogy meglazuljanak a magok.

A magok közvetlenül egy kanállal is eltávolíthatók. Ennek legjobb módja egy tál víz használata. A magok lesüllyednek az aljára, miközben a héj a felszínen lebeg.

Azonban a leggyorsabb mód az, ha egyszerűen kifacsarja a gyümölcsöt. Egy gránátalma körülbelül fél pohár gyümölcslevet ad.