Chutney - a szósz, amely megmutatta a világnak, milyen is egy mártogatós

Chutney - a szósz, amely megmutatta a világnak, milyen is egy mártogatós

Aromás színek - így jellemezhetők a friss gyümölcsökből és egzotikus fűszerekből készült chutneyk. Nem csoda: hazáját, Indiát évszázadok óta a gazdag színek, vonzó illatok és intenzív aromák birodalmának tartják.

A háziasszonyok és a séfek inspirációja
A gyarmatosítási időkben az utazni szerető angolok hozták Európába a még ismeretlen chutneykat. A gyümölcsből, hagymából és fűszerekből készült mártogatós szószokat annyira megkedvelték, hogy a háziasszonyok és a konyhai személyzet regionális alapanyagokból recepteket dolgoztak ki. Az egzotikus gyümölcsöket, például a mangót vagy az ananászt sárgabarackkal, szilvával, cseresznyével vagy édesebb tökfajtákkal helyettesítették. A régi szakácskönyvek még mindig elképesztően kifinomult alkotásokat és elkészítési tippeket rejtenek. A chutneyra nem vonatkozik az az előítélet, hogy a rosszul elkészült ételeket mártogatóssal fedjük el: a csúcsgasztronómiában a kidolgozás és az előállítás művészetét egy mesteri feladatnak tekintik.

A "chutney” egyébként állítólag a hindi "nyalni” szóból ered.

Étvágygerjesztő változatosság
Az ízek palettája elképesztő: a gyümölcsös-fűszerestől, a savanykás-pikánson át, a veszélyesen csípősig és ártalmatlanul édesig. Ráadásul a chutney mindig és mindenhol egy szívesen látott vendég: akár a grillezésnél, vagy egy csúcsétteremben, akár mediterrán halterrinnel, fűszeres húsokkal vagy finom sajtválasztékkal. A többnyire intenzív, lekváros textúrájú finomságot nem lehet visszautasítani.

A chutney serkenti az étvágyat, kiegészíti a finom konyhát, illetve egy kis nyitottságot is mutat a világ felé. Különösen a sötétebb évszakban ezek az élénk színű konyhai ízletességek egy kulináris kiegészítőként szolgálnak. Következtetés: A mártogatós szósz mindig egy tökéletes ajándék.

Szeretne kreatív lenni, és egy egyszerű alapreceptet keres? Tessék.

  • 1 kg gyümölcs vagy édes zöldség, például sütőtök és cékla
  • 250 gramm cukor
  • 0,5 liter ecet vagy 0,25 liter ecet (a fanyar gyümölcshöz kevesebb ecet ajánlott)
  • 1 nagy hagyma vagy 2 közepes hagyma (általában a sárga hagymát részesítik előnyben)
  • Kevés ízsemleges olaj, pl. napraforgóolaj
  • 2 evőkanál mustárpor vagy durvára tört mustármag, 1 tk finom só

Elkészítés
A hagymát tetszés szerint vágja apróra és olajon dinsztelje meg. Ezután adja hozzá az ecetet és a cukrot, forralja rövid ideig, majd keverje hozzá az összes többi hozzávalót. A chutneyt lefedve, közepes lángon legalább 20 percig kell párolni. Ha a folyadék túl gyorsan elpárolog, adjon hozzá egy kis vizet. Csak óvatosan, mert a chutneynak a végén kevés folyadékot kell tartalmaznia. A jobb eltarthatóság érdekében kérjük, töltse steril üvegekbe, és szorosan zárja le - hűvös helyen tárolja!

A receptet kiegészítheti fűszerekkel, chilivel, gyömbérrel vagy alkohollal, például whiskyvel vagy desszertborral, személyes kedvence szerint.