Kurkuma - gyógyít és színez

Kurkuma - gyógyít és színez

Kurkuma vagy sárgagyökér, de gyakran indiai sáfrányként is emlegetik. Neve a gyökér erős, sárgás-narancssárgás színéből adódik. A kurkuma India legfontosabb fűszere. A curry keverék alapeleme, sőt szentként is tisztelik.

Származása

A kurkuma több, mint 2000 éve ismert fűszerként. A gyökér valószínűleg Délkelet-Ázsiából (Indonézia, Vietnam, Dél-Kína) származik. Ezután jutott el valamikor Indiába, ahol az idő múlásával a legfontosabb fűszerré vált. A világ éves kurkuma termelésének 80%-át India adja.

Jellemzői

A kurkuma szoros rokonságban áll a gyömbérrel. Botanikusan a gyömbérfélék családjába tartozik. Maga a növény akár 2,5 méter magasra is megnő. Hosszú levelek és gyönyörű liliomszerű virágok díszítik.

Fűszerként csak a gyökérzete kerül felhasználásra, ugyanúgy, mint a gyömbérnek. A különbség annyi, hogy a kurkuma nem olyan gumós és kicsit hosszúkásabb formájú. A betakarítást követően a gyökereket leforrázzák és megszárítják.

A kurkuma elsősorban porként, azaz őrölt formában kerül forgalomba.

Aromája

A kurkuma aromája a gyömbéréhez hasonló, kissé kesernyés jegyekkel kiegészülve. Tisztán a kurkumát Európában ritkán használják fűszerként; ellentétben az indiai, az afrikai és az angol konyha remekeivel. A kontinentális, európai konyhában a kurkuma általában a curry keverékek alkotóeleme, valamint mustárok, ecetek vagy szószok összetevője.

Gyógyászatban elfoglalt helye

A kurkuma rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Pasztaként csillapíthatja a rovarcsípés utáni kellemetlen érzést, és bőrbetegségek enyhítésére is ajánlott.

Főzetként serkenti az emésztést és megöli a baktériumokat. Indiában vese- és gyomorbetegségekre is alkalmazzák. Az Egészségügyi Világszervezet reumás problémák esetén a kurkumát ajánlja gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

Konyhában

A kurkuma kiválóan illik rizsből és tésztából készült ételekhez, nagyszerű halakhoz és húsok, valamint levesekhez, mártásokhoz és chutneykhez is. A kurkuma, amint azt a neve is mutatja, minden ételt élénk sárga színűre színez.

Itt találja kiváló minőségű kurkuma termékeinket.