Öt dolog, amit még biztosan nem tudott a fűszerekről

Öt dolog, amit még biztosan nem tudott a fűszerekről

Ebben a cikkben öt meglepő tényt tárunk fel a fűszerekről, amelyeket szinte minden nap használunk.

A fehér, a zöld és a fekete bors ugyanazon a cserjén terem - lat: Piper nigrum

Igen, ez így igaz: a fekete, a fehér és a zöld bors ugyanazn a növényen terem. A különbséget a betakarítás ideje, illetve a bogyó mely részét dolgozzák fel. A zöld bors esetében a bogyókat még éretlenül szedik le, és azonnal feldolgozzák, hogy a zöld szín ne vesszen el. A zöld bors a fekete borshoz képest frissebb aromájú. A fekete borshoz a bogyókat majdnem teljesen éretten szüretelik, majd napon szárítják - innen a mély fekete szín. Fehér bors alatt azonban a borsszem belső magvait értjük. Ehhez a bogyókat néhány napon át vízben áztatják, ezután eltávolítják a külső fekete héjat.

A fahéj az nem is fahéj!?

Az a fűszer, amely a boltokban fahéj néven kapható, nem más, mint a kasszia fa kérge (úgy néz ki, mint egy kis, kemény bot). A kasszia fák a "ceyloni fahéj" néven is ismert valódi fahéj ( Cinnamomum verum) rokonai. Íze kifinomutabb, egy igazi delikátesz - a ritkaságnak számító ceyloni fahéj jóval drágább, mint a kasszia fahéj.

A zellermag sok nátriumot tartalmaz

Egy teáskanál zellermag kb. 10 mg nátriumot tartalmaz. Főzéskor így csökkentheti az ételekhez hozzáadott só mennyiségét. A zellermag ezen kívül kalciumban, káliumban és vasban gazdag.

A vaníliarúd a vanília (orchideaféle) érett, szárított gyümölcse

A Mexikóban őshonos kúszónövényt fullánk nélküli méhek porozzák be, így a vanília sokáig csak itt volt termeszthető. Egy reunioni rabszolga azonban 1841-ben úttörő felfedezést tett - Edmond Albius rájött, hogy a növény egy egyszerű módszerrel ( egy ujj és egy fapálcika segítségével összenyomta a növény bibéjét és porzóját) megtermékenyíthető. Ezzel lehetővé vált a vanília temesztése Mexikón kívüli országokban is. A nagy munkaigényes kézi beporzást még ma is alkalmazzák - így érthető, hogy a vanília miért az egyik ledrágább fűszernövény a világon.

A chili ereje kihangsúlyozza az ételek ízét

Az enyhén csípős íz stimulálja az ízlelőbimbókat, így az enyhén csípős étel édesebbé, zamatosabbá válik számunkra. Ezzel a trükkel csökkenthető a felhasznált cukor mennyisége is. A szecsuáni bors a chili tökéletes alternatívájaként alkalmazható.