Mítoszok a befőzésről

Mítoszok a befőzésről

Az éléskamra polcain sorakozó, saját készítésű finomságok igazán szemet gyönyörködtetőek - mindenki mondhat, amit akar, ennél szebb látvány nincs egy spájzban sem. A befőzés egy kiváló módszer gyümölcsök, zöldségek, és sok más tartósítására. Így télen is élvezhetjük a nyár ízeit! Az internet idejében - ahol mindenki szabadon véleményt nyilváníthat - számos hamis információ szállingózik. Ebből kifolyólag összegyűjtöttünk néhány mítoszt a befőzéssel kapcsolatban, és kiegyenesítjük a görbe információkat.

Mítosz: Minden, ami konzervdobozban van, otthon is be lehet főzni

Ez tévedés. Alapvetően természetesen mindent konzerválni lehet, ami a szupermarketben a konzervdobozokban található. Számos összetevő azonban specifikus eljárást igényel, amelyet otthon nem lehet elvégezni. Így tehát létezik olyan, amelyet nem lehet otthon befőzni. Számos könyv áll rendelkezésünkre az otthoni befőzés mikéntjéhez.

Mítosz: vákuum = biztonság

A befőttesüvegek úgy vannak kialakítva, mint egy szelep. Hő hatására a levegő kitágul, és kifelé áramlik. Lehűlés után az üvegben nem marad levegő, és vákuum alakul ki. Eddig érthető. De a vákuum még korántsem azt jelenti, hogy a befőzés sikeres volt. Vákuum akkor alakul ki, ha az összetevők nagyon forróak - ez azonban nem egyenlő azzal, hogy az összetevők sterilek is. Ezért fontos, hogy pontosan betartsuk az ajánlott befőzési időt - így mindig a biztos oldalon állunk.

Mítosz: A sütő befőzésre is alkalmas

Ez téves. Habár elvileg a sütőt befőzéshez is használhatjuk, azonban ez a módszer nem biztonságos. Ennek egyszerű oka van: a sütő hőmérsékletét, valamint a levegő feletti hőmérsékletet nem lehet annyira pontosan szabályozni, mint a tűzhelyen való befőzéskor. A hő behatolása az üvegbe hosszabb ideig tart, valamint azt sem tudjuk pontosan megmondani, hogy az összetevők kellő ideig megfelelő hőmérsékleten vannak a mikroorganizmusok elpusztítása érdekében. Legrosszabb esetben egészségünkre negatív hatással is lehetnek - maradjon a BEfőzés szó szerint befőzés (a sütő pedig kikapcsolva).

Mítosz: Fordítsa fejre a befőttesüveget, és hagyja állni

Ez a művelet arra szolgálna, hogy a fedelet a forró összetevők sterilizálják. Ez azonban nem optimális. Egyrészt előfordulhat, hogy a fedél nem lesz teljes egészében sterili, másrészt megakadályozza a vákuum kialakulását. A befőzés előtt főzze ki a fedeleket - a helyes folyamat a következő: először sterilizálni, majd használni.