Mítoszok a befőzésről
Az éléskamra polcain sorakozó, saját készítésű finomságok igazán szemet gyönyörködtetőek - mindenki mondhat, amit akar, ennél szebb látvány nincs egy spájzban sem. A befőzés egy kiváló módszer gyümölcsök, zöldségek, és sok más tartósítására. Így télen is élvezhetjük a nyár ízeit! Az internet idejében - ahol mindenki szabadon véleményt nyilváníthat - számos hamis információ szállingózik. Ebből kifolyólag összegyűjtöttünk néhány mítoszt a befőzéssel kapcsolatban, és kiegyenesítjük a görbe információkat.
Mítosz: Minden, ami konzervdobozban van, otthon is be lehet főzni
Ez tévedés. Alapvetően természetesen mindent konzerválni lehet, ami a szupermarketben a konzervdobozokban található. Számos összetevő azonban specifikus eljárást igényel, amelyet otthon nem lehet elvégezni. Így tehát létezik olyan, amelyet nem lehet otthon befőzni. Számos könyv áll rendelkezésünkre az otthoni befőzés mikéntjéhez.
Mítosz: vákuum = biztonság
A befőttesüvegek úgy vannak kialakítva, mint egy szelep. Hő hatására a levegő kitágul, és kifelé áramlik. Lehűlés után az üvegben nem marad levegő, és vákuum alakul ki. Eddig érthető. De a vákuum még korántsem azt jelenti, hogy a befőzés sikeres volt. Vákuum akkor alakul ki, ha az összetevők nagyon forróak - ez azonban nem egyenlő azzal, hogy az összetevők sterilek is. Ezért fontos, hogy pontosan betartsuk az ajánlott befőzési időt - így mindig a biztos oldalon állunk.
Mítosz: A sütő befőzésre is alkalmas
Ez téves. Habár elvileg a sütőt befőzéshez is használhatjuk, azonban ez a módszer nem biztonságos. Ennek egyszerű oka van: a sütő hőmérsékletét, valamint a levegő feletti hőmérsékletet nem lehet annyira pontosan szabályozni, mint a tűzhelyen való befőzéskor. A hő behatolása az üvegbe hosszabb ideig tart, valamint azt sem tudjuk pontosan megmondani, hogy az összetevők kellő ideig megfelelő hőmérsékleten vannak a mikroorganizmusok elpusztítása érdekében. Legrosszabb esetben egészségünkre negatív hatással is lehetnek - maradjon a BEfőzés szó szerint befőzés (a sütő pedig kikapcsolva).
Mítosz: Fordítsa fejre a befőttesüveget, és hagyja állni
Ez a művelet arra szolgálna, hogy a fedelet a forró összetevők sterilizálják. Ez azonban nem optimális. Egyrészt előfordulhat, hogy a fedél nem lesz teljes egészében sterili, másrészt megakadályozza a vákuum kialakulását. A befőzés előtt főzze ki a fedeleket - a helyes folyamat a következő: először sterilizálni, majd használni.
Utoljára értékelt
- 5.0 (24)
Steirerkraft Prémium BIO Stájer tökmagolaj OFJ, 1000 ml
-10%- 100% tisztaságú
- Mélyzöld szín
- GMO-mentes
13.070 Ft 14.590 Ft (13.070 Ft / l)Szállítás eddig: szeptember 20.
- 5.0 (2)
Rapunzel Bio Mandula püré - Fehér, Európából, 500 g
-10%- 100% hántolt mandula
- Extra krémes és aromás
- Kizárólag EU bio-gazdálkodás
6.315 Ft 7.020 Ft (12.630 Ft / kg)Szállítás eddig: szeptember 25.
- 4.9 (9)
BIO PRIMO Bio rizsital, Natúr (1 l)
-11%- Kissé édes ízű
- Laktóz- és gluténmentes, vegán
- Hozzáadott cukor nélkül
685 Ft 770 Ft (685 Ft / l)Szállítás eddig: szeptember 20.
- 5.0 (7)
Bravo Aceitunas chupadedos fűszermarinádban, 550 g
-10%- Fűszeres olívaolaj-marinádban
- Fokhagymával és oregánóval
- Egyedülálló íz
4.536 Ft 5.040 Ft (8.247 Ft / kg)Szállítás eddig: szeptember 20.
Magazinunkból:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 24.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.700 termék