A diófélék egy egészséges snacknek számítanak?

A diófélék egy egészséges snacknek számítanak?

A diófélék igazán csábító nassolnivalók, legyen szó egy partiról, vagy egy diófélékkel teli tálról a dohányzóasztalon. Nehéz nem rágcsálni egy kicsit. De meg tudja ezt tenni rossz lelkiismeret nélkül, vagy a diófélék egészségtelenek?

Magas zsírtartalom

A tény az, hogy a diófélék sok zsírt tartalmaznak, ezért nagyon magas az energiatartalmuk. A legtöbb dióféle esetében ezek azonban többnyire telítetlen zsírok: vagy többszörösen telítetlen zsírok, például a dióban és a fenyőmagban, vagy egyszeresen telítetlen zsírok, mint például a mandulában, a pisztáciában, a pekándióban és a mogyoróban.

A paradió, a kesudió és a makadámdió viszont több telített zsírokat tartalmaz. Túl sok ezekből hozzájárulhat a magas koleszterinszinthez, ezért csak alkalmanként fogyasszuk.

A gesztenye kivételt képez, mivel kevesebb zsírból és több keményítőtartalmú szénhidrátból áll, mint a többi dióféle.

Más snackek helyettesítése

A diófélék jó választások lehetnek, más snackek helyettesítésére használva, például magas telített zsír- vagy cukortartalmú élelmiszerek (kekszek, csokoládék, sütemények...). A magas fehérje- és rosttartalom egy laktató snackké teszi a dióféléket, valamint olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint az E-vitamin, a kálium és a magnézium.

Ne nassoljon túl sokat

Mivel a dióféléknek nagyon magas a kalóriatartalma, mindig ügyeljen az adagokra. Egy kis marék dióféle (kb. 30 g) elfogyasztása legyen elég, mivel ez kb. 175 kcal biztosít. Ha ez nehéz az Ön számára, és egyszerűen nem tudja abbahagyni, akkor érdemes olyan dióféléket fogyasztani, amelyeket magának kell meghámozni. Időbe telik a feltörése, ami miatt kevesebbet eszik. További előny: a héjas diófélék a legtöbb esetben sózatlanok (a pisztácia kivételével).

Hozzáadott, egészségetelen anyagok nélkül

Érdemes kerülni a pörkölt, sózott, ízesített vagy mézzel pörkölt dióféléket, mivel ezek extra sót és esetenként cukrot tartalmaznak, ami csökkenti a diófélék egészségügyi értékét.

Ha egy buliban van, ne feledje el, hogy a dióféléket általában sózzák, amitől megszomjazhat, ezáltal több alkoholt fogyaszt.

A legegészségesebbek a só, a wasabi, a méz és társai nélküli diófélék. Azonban ez nem jelenti azt, hogy monoton ízűnek kell lennie. Kísérletezzen olyan fűszerekkel, mint pl. a kínai ötfűszer, a paprika vagy a cayenne bors. Az édesebb íz eléréséhez kipróbálhatja a fahéjat vagy a vanília kivonatot. Ez különleges jegyeket kölcsönöz a snacknek, valamint változatosságot biztosít.

Következtetés

Ha ügyel az adagokra, és kerüli az olyan egészségtelen adalékanyagokat, mint a só és a cukor, a diófélék egészséges választásnak bizonyulnak az étkezések között vagy mellé. Próbálja ki.