Fermentálás egyszerűen, otthon

Fermentálás egyszerűen, otthon

A fermentált élelmiszerek jótékony hatást biztosítanak az egészség és a jóllét számára. Így fermentálhat egyszerűen!

Mi az a fermentálás?

A fermentálás egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, melegítés vagy mesterséges tartósítószerek nélkül, amely szinte minden kultúrában ismert volt. Ide tartozott például a zöldségek sós lében való tárólása vagy a besózásuk is. A folyamat során természetes tejsavbaktériumok képződnek, amelyek nemcsak az eltarthatóságért, hanem a jellegzetes finom, savanyú ízért is felelősek. Ezek a baktériumok jót tesznek a beleink számára.

Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor a zöldségek tökéletesek erre.

Miért olyan egészséges a fermentált étel?

A fermentált ételek élő élelmiszerek. Enzimeket és aktív tejsavbaktériumokat tartalmaznak, amelyek egészséges, kiegyensúlyozott bélflórát biztosítanak. Az immunrendszerünk nagy része a belekben található, és a fermentált élelmiszerek támogatják a belek egészségét, valamint csökkentik a káros baktériumok, vírusok vagy gombák, valamint a krónikus betegségek esélyeit.

Ezenkívül a fermentáció felnyitja a zöldségek sejtszöveteit is, így megkönnyítve azok emészthetőségét - a fermentált zöldségek tehát valódi alternatívát jelentenek mindazok számára, akik nem tolerálják a nyers zöldségeket. Számos vitamint és másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, amelyek antioxidatív és immunstimuláló hatásúak. Bázis anyagcseréjének köszönhetően támogatja a test sav-bázis háztartásának kiegyensúlyozását.

Fermentálás otthon könnyedén és fenntarthatóan

Ha van kedve otthon fermentált élelmiszereket készíteni, akkor jó híreink vannak az Ön számára: könnyedén és gyorsan elkészíthető, sokoldalú lehetőséget kínál minden ízhez. Szinte minden zöldség fermentálható, ezáltal akár hat hónapig is eltartható - nagyszerű hír azok számára, akiknek több zöldség terem a kertjében, mint amennyit el tud fogyasztani. A hő nélküli fermentálás azt is jelenti, hogy sok fontos tápanyag, vitamin és ásványi anyag megőrizhető.

A fermentálás fajtái

A fermentálásnak alapvetően két fajtája van: száraz és nedves fermentálás. A száraz fermentálás sóval történik. A teljes zöldségmennyiséghez adjunk 2% sót (azaz 20 g só, 1 kg zöldséghez), szórja közvetlenül a zöldségekre, jól keverje össze, majd nyomja ki a levét.

A nedves fermentálás során sóoldatot használunk, amelyet a zöldségekre kell önteni. A zöldség ízétől és fajtájától függően literenként 20-40 g sóra van szükség.

Fontos: mindkét fermentálási folyamat végén a zöldségéket folyadékkal kell ellepni. A sikerhez a só és a megfelelő hőmérséklet mellett a légmentes lezárás a legfontosabb tényező. Fontos, hogy tisztán (nem sterilen) dolgozzunk.

Miért a só?

A só eltávolítja a vizet a zöldségekből, és a kívánt sóoldatot állítja elő, amelynek el kell fednie a zöldségeket. Ezenkívül a só olyan környezetet teremt, amelyben a tejsavbaktériumok csodálatosan szaporodhatnak. Az utóbbiak tartósítják a zöldségeket, és megakadályozzák a nem kívánt mikroorganizmusok szaporodását.

Fontos, hogy mindig kiváló minőségű, finomítatlan tengeri sót használjon, amely nem tartalmaz jódot vagy csomósodásgátló anyagokat, valamint kerülje a klórozott víz használatát. Mindezek megzavarhatják a fermentációs folyamatot.

Hőmérséklet és idő

A fermentációs folyamat gyakorlatilag azonnal megkezdődik. Ennek jele, hogy egy-két nap elteltével buborékok és/vagy hab képződik. Hagyja egy sötét szobában öt-hét napig, 20 - 24 ° C hőmérsékleten állni. Ezután megkóstolhatja, hogy a kívánt savasság mértékét elérte-e már. Ha igen, azonnal fogyaszthatja a zöldségeket, vagy hűvös és sötét helyen tárolhatja tovább. Ezáltal lelassíthatja a fermentációt, és az ízt is nagyrészben megőrizheti. Ellenkező esetben hagyja még néhány napig a melegen állni. Nincs egy pontos idő, amikor a fermentált zöldségek "készen" vannak. Ez a személyes ízlés kérdése.

Alapfelszerelés fermentáláshoz

A fermentálásnak sokféle módja van. Azonban a Khoysan által gyártott Mason - Fermentáló Szett segítségével mindez sokkal könnyebb. A szett tartalmaz egy egyirányú szeleppel ellátott, speciális fermentáló fedelet, amelynek köszönhetően a fermentáció általi gázok kiereszthetőek az erjedés során, levegő vagy oxigén bejutása nélkül. Ezáltal megakadályozható a penész kialakulása. A fedél élelmiszer-biztos, BPA-és ftalátmentes szilikonból készült. A szett továbbá üvegből készült súlyokat és fából készült zöldség-tömörítőt tartalmaz.

A fedél mellett szükség van Fermentáló Üvegekre is, amelyek nyílásai illeszkednek a fermentáló fedél átmérőjéhez.

Mire vár még? Próbálja ki a fermentálás örömét és élvezze az egészséges és finom ételeket.