6 tény a kardamomról

6 tény a kardamomról

Minden háztartásban megtalálhatóak a világ minden tájáról származó fűszerek, amelyekből finom ételeket készíthet. De vajon elgondolkodott már azon, hogy mi is a valódi története ezeknek a fűszereknek, vagy, hogy milyen egészségügyi hatásaik vannak?

Az egyik legérdekesebb fűszer a kardamom. Nemcsak a világ legősibb és legdrágább fűszerei közé tartozik, hanem számos pozitív egészségügyi hatást is tulajdonítanak neki.

Ősi fűszer

A kardamomot már több, mint 4000 éve használják, így ez a világ egyik legősibb fűszere. A gyömbérfélék családjába tartozik, fűszeres-édes íz jellemzi.

Az első, hagyományos felhasználása az ókori Egyiptomig vezethető vissza. Ott alkalmazták rituálékhoz. Később a görögök és a rómaiak közönséges fűszerként használták olajokhoz és parfümökhöz.

Az egyik legdrágább fűszer a világon

A kardamom az egyik legdrágább fűszer a világon. A legdrágább fűszerek listáján a harmadik helyen szerepel, a sáfrány és a vanília után.

Kétféle kardamom létezik

A kardamom két ismert formában létezik, azonban a két fajta meglehetősen különbözik egymástól. Van a fekete kardamom (Amomum subulatum) és a zöld kardamom (Elettaria cardamomum).

A zöld kardamomot gyakran valódi kardamomnak is nevezik. Különböző indiai ételekhez használják - például biryani, kheer és curry. A fekete kardamomot viszont gyakran alkalmazzák a természetgyógyászatban. A zöld kardamomhoz képest kevesebb és fanyarabb aromával rendelkezik, ezért ritkán használják desszertekhez.

Eredet

A zöld kardamom valószínűleg eredetileg Délnyugat-Indiából származik, ahol a Cardamom Hills nevű terület ma is megtalálható. A fekete kardamom viszont a Himalája keleti részéről és Kínából származik. Ma a kardamomot világszerte termesztik - ahol az éghajlat engedi. Még ma is az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere.

Tulajdonságok

A kardamom illóolajokban gazdag, erősen antioxidatív és vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

Számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak neki. Csökkenti a vérnyomást és emésztést támogató tulajdonságokkal rendelkezik, mivel serkenti az anyagcserét. Koleszterinszint csökkentő, valamint összetevőinek köszönhetően rákmegelőző hatású és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Helyes alkalmazás

Mivel a kardamom illóolajokban gazdag, amely természetes módon gyorsan elpárolog, így mindig egészben érdemes megvásárolni. A magokat, amelyek minden ízt tartalmaznak, szükség szerint őrölheti, vagy mozsárban összezúzhatja. Ezáltal a teljes aroma megőrizhető.

Fedezze fel a kardamom termékek széles választékát!