6 dolog a rózsaborsról

6 dolog a rózsaborsról

A rózsabors manapság szinte valamennyi borskeverékben megtalálható, illetve mono-fűszerként is megvásárolható. Nagyon kevesen tudják azonban, hogy ez egyáltalán nem is bors. De nem ez az egyetlen dolog, amitől érdekes ez a fűszer. Íme hát 6 tény, amit érdemes tudni a rózsaborsról:

1. A rózsabors nem is bors

Ez igaz: a legtöbb borskeverékben rózsabors is van, holott (ellentétben a keverék többi fajtájával) ez nem bors, hanem bogyó. Ezek a bogyók a brazil vagy perui borsfákról származnak, amelyek mindegyike a szömörcefélék családjába tartozik. És egyszerűen borsnak nevezik, mert méretükben hasonlóak a fekete vagy fehér borshoz, és borsos ízük is van. A gyümölcsöket gyakran használják karácsonyi díszként, így a karácsonyi bogyó nevet is viselik.

2. A rózsabors Dél-Amerikából származik

Fentebb már említésre került, miszerint a rózsabors a brazil vagy perui borsfákról származik. Ez a fűszer tehát Dél-Amerikában honos, ahol ezek a növények a meleg, nedves éghajlaton különösen jól nőnek. Manapság már nem csak Dél-Amerikában, hanem az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban, Dél-Afrikában és Ausztráliában is elterjedtek.

3. A rózsabors birtoklása büntetendő

Floridában e fák tulajdonjoga és ültetése is büntethető. Ennek oka, hogy miután 1840-ben Floridába importálták a növényt, az idővel teljesen elvadult. A híres Everglades nagy területe ma kizárólag borsfa állományokból áll. Rengeteg pénzt invesztáltak Floridában abba, hogy megtisztítsák a növénytől a területeket. Ez természetesen nem segít, ha újabb és újabb fákat importálnak és ültetnek - ezért büntetik.

4. A rózsabors sokoldalúan felhasználható

Nehéz elhinni, de igaz: A rózsabors kiváló fűszer kiadós és édes ételekhez. Íze nagyon emlékeztet a fekete bors tipikus borsos aromájára, de mivel a rózsabors egy bogyó, ez a fűszer is édes, gyümölcsös jegyekkel is rendelkezik. Tehát a konyhában sokoldalúan felhasználható.

5. A bogyók könnyűek és homorúak

A fekete borssal ellentétben a rózsabors bogyóinak gyakorlatilag nincs is súlya. Nem kemények és szilárdak, hanem lágyak és üregesek. Ezért, ha borssal keverjük össze egy malomban, mindig ügyeljen arra, hogy durvaőrlésű malomot használjon.

6. A rózsabors hőérzékeny

A rózsabors rengeteg illóolajat tartalmaz, amelyek nagyon gyorsan elillannak. Így mindig csak a főzés végén adjuk az ételhez, különben hamar elveszíti az ízét.