A legjobb grillezési tippek

A legjobb grillezési tippek

Minél finomabb, annál több kedvet kap a grillezéshez. Íme néhány tipp, hogy a grillezés minél jobb legyen. Tudjon meg többet!

A megfelelő grill kiválasztása

A profik körében a grill kiválasztása szinte egy vallási téma, amelyről filozófiai beszélgetések, valamint viták alakulnak ki.

Az igazi klasszikus a faszenes grill. A grilleknek ez a fajtája tökéletes kerti vagy teraszon történő grillezéshez, valamint utazáshoz is, mivel minden elképzelhető formában és méretben kapható.

Faszenes grill használata esetén, egy jó ötlet, a grillgyújtó kémény alkalmazása. Ezekben a fémhengerekben alulra kerül a gyújtós, a faszén pedig fölé. Egyszerűen gyújtsa meg, és amint a szenet finom hamuréteg veszi körbe, beleöntheti a grillbe, és indulhat is a sütés. Azonban arra szükséges figyelni, hogy a parazsat okosan oszlassa el. A rövid idő alatt elkészülő ételekhez - mint pl. a steak, a hamburger vagy a filé - közvetlen hőre, a nagyobb darabokhoz - például egy egész csirke - indirekt hőre van szükség, különben a nagy húsdarab kívül fekete lesz és belül nyers marad. Ha a két sütési fajtát kombinálni szeretné, akkor úgy oszlassa szét a parazsat, hogy a parázs nagy része a grillrács egyik oldalára kerüljön a közvetlen hőhöz, a parázs nélküli oldal tökéletes indirekt grillezéshez.

A gázgrill nagyszerű, mivel csak be kell kapcsolni, és azonnal süthet is. Ezenkívül a hőmérséklet kiválóan szabályozható, valamint nem keletkezik füst. Ez a fajta grill különösen otthoni grillezéshez alkalmas.

Léteznek elektromos grillek is, amelyek az erkélyen, kis összejövetelek számára gyors grillezéshez alkalmazhatóak. Ezenkívül ezeket a grilleket gyorsan és egyszerűen meg lehet tisztítani.

Egészséges grillezés

A grillezést gyakran nem tekintik egészségesnek, mert grillezéskor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. Azonban ennek nem kell így lennie, ha néhány dolgot figyelembe veszünk:

A pácoláshoz mindig használjon hőstabil növényi olajat.

A faszenes grillrácsot mindig szélvédett helyre állítsa fel, és ne oltsa el a parazsat olyan folyadékkal, mint pl.: sör. Így elkerülhető, hogy a hamurészecskék, ami nem egészséges és nem is jó ízű, rászálljanak a húsra.

A faszenes grillezéshez mindig használjon alutálcát vagy -fóliát. Ez megakadályozza, hogy a pác, a húslé és egyebek a faszénre csöpögjenek, amely során káros füst keletkezhet.

Pácoljon helyesen

Ahhoz, hogy a grillezett étel valóban finom legyen, grillezés előtt legalább két órával egy pácba kell tenni, majd zárt edényben, hűtőszekrényben tárolni.

A pácoláshoz mindenkinek megvan a maga titkos receptje, de alapvetően a pác általában olívaolajat, ecetet, gyógynövényeket és fűszereket tartalmaz.

A legjobb jól felkészülten grillezni

Jobb ellenőrizni, hogy minden megvan-e, amire szüksége van, mint pl. csipesz, alumínium edények, fordítólapát, óra ... Mégis nyugodtabb, ha minden elő van készítve.

Különböző ételek megfelelően grillezve

 • Steak
  A steak-ek közvetlen hőt igényelnek, amelyek gyorsan megsütik. Ha a steak 2,5 cm-nél vastagabb, akkor a gyors sütés után a grillrács szélére kell helyezni, ahol közvetett hőhatás éri, és hagyni ott sülni.
 • Hal
  A halfilék szeretnek letapadni a grillrácson, ezáltal szétszakadnak a szeletek. Ennek elkerülése érdekében, magas, közvetlen hőmérsékleten grillezze, és csak egyszer fordítsa meg (az első oldalát hosszabb ideig kell grillezni). Ezután egy fordítólapát segítségével óvatosan emelje le a filét a rácsról. Az egész halak elkészítéséhez használhat grillkosarat is.
 • Nyárs
  A nyárs a grillezés igazi klasszikusa. Mivel a fából készült nyársak könnyen megéghetnek, így grillezés előtt kb. 30 perccel vízbe kell áztatni őket.
  Profi tipp: Ha a két nyársat keresztbe helyezi fel a grillre, akkor nagyobb stabilitást adhat a nyársak számára.
 • Zöldségek
  Őszintén megvallva, ebben az esetben sok rosszat nem tehet. A választék nagyon széles, legyen szó gombáról, kukoricáról, paprikáról, cukkiniről ... - minden íz és fajta jól mutat a tányéron.