A világ 20 legegészségesebb fűszere - 2. rész

A világ 20 legegészségesebb fűszere - 2. rész

Az első részben bemutatott 10 legegészségesebb fűszer után, ismét itt van 10, a hihetetlenül egészséges fűszerek közül:

11. Cayenne bors

A Cayenne bors ideális pikáns ételekhez. A fűszer por formában csípős bors ízű, valamint kapszaicint tartalmaz, amely a chili csípősségét is adja.

A Cayenne borsot sok recepthez használják, mivel egyszerre kölcsönöz csípős és borsos ízt az ételek számára. Az egészségügyi előnyeiről nagyon hosszú listát lehet írni.

A Cayenne bors tisztító hatást biztosít a test számára, és bár csípős, nyugtatja az emésztést. Tisztító tulajdonságainak köszönhetően gyakran használják méregtelenítő programokhoz is.

12. Édesgyökér

Az édesgyökér egy jó adag "fűszerességet" kölcsönöz az ételek számára, azonban ne használjon túl sokat belőle, mivel elnyomhatja az étel többi ízét.

Az édesgyökér sajátos ízű, amelyhez sokan nem szoktak hozzá. Ha megszokta az ízét, akkor számos előnyt nyújthat. Nyugtatja a testet és az elmét, valamint csökkenti a stressz és a szorongás mértékét.

Van néhány bizonyíték arra is, hogy az édesgyökér számos területen segíthet - szív- és érrendszer egészsége, változó kori problémák csökkentése.

A teakészítés az édesgyökér egyik legnépszerűbb felhasználása. Ehhez egyszerűen vizet kell forralni némi édesgyökér hozzáadásával, majd mint bármely más teát elfogyasztani. Egy gyors és hatékony mód, hogy megnyugtassa magát és javítsa a hangulatát.

13. Oregánó

Az oregánónak nagyon sok változata létezik. Néhány keserű, néhány inkább menta ízű. Az olasz oregánó a legszélesebb körben használt fajta, talán a legkedveltebb is, gyakran használják mártásokhoz és tésztaételekhez.

Az oregánó könnyen felhasználható, mivel nagyon sok élelmiszerhez jól passzol. Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag.

Az oregánó ásványi anyagokat, rostokat és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, azonban frissen a leghatékonyabb.

Ha antioxidánsra van szüksége nem szabad kizárólag az oregánóra támaszkodnia, könnyedén kombinálhatja olyan zöldségekkel, amelyek saját vitaminokkal és ásványi anyaggal rendelkeznek, ezáltal biztosítva a tápanyagok szélesebb spektrumát.

14. Koriander

A friss koriander számos salsa receptben megtalálható, mivel finom ízt kölcsönöz az étel számára. Szószokhoz és köretként is gyakran használják, lenyűgöző íze miatt.

A legtöbb szakács a koriandert lenyűgöző ízéért használja, valamint azért, mert a legegyszerűbb ételt is feldobja. Azonban nemcsak fantasztikus íze miatt ajánlott a koriander felhasználása, hanem a hatékony tulajdonságaiért is.

A koriander támogatja a test méregtelenítését, valamint csökkenti az idegi feszültséget. A nyugtató hatású gyógyszerek használata előtt próbálja ki a koriandert.

15. Levendula

A levendula virágos ízű, azonban az édessége, túlzott felhasználás mellett keserűvá válhat.

A levendula nem csak gyönyörű színű, hanem számos egészséges tulajdonságot is biztosít. Talán arról már Ön is hallott, hogy nyugtató hatású, és gyakran használják aromaterápiákhoz az elme ellazítására és a hangulat megváltoztatására. A levendula fitotápanyagokban gazdag.

Ha nincs ötlete, miként kombinálhatja a levendulát az ételekkel, akkor fogyaszthatja teaként is.

16. Zsálya

A zsálya keserű ízű, gyakran használják a töltelékek fűszerezéséhez. Főzés esetén jellegzetes aromát biztosít. Kerülje a túlzott felhasználását, mivel elnyomhatja az étel többi ízét.

A zsálya nagyon hasonlít a rozmaringra, mivel mindkettő ugyanabból a növénycsaládból származik. A pozitív hatások - magas antioxidánstartalom - nagyon hasonlóak.

Az antioxidánsok nagyon hatékonyak a test számára, például: semlegesítik a szabad gyököket. Ezenkívül a zsálya gyulladáscsökkentő hatású, amely enyhíti a megbetegségeket - ízületi gyulladás vagy más, a testben előforduló gyulladás.

17. Gyömbér

Azonnali fogyasztás esetén a gyömbér csípős lehet. Főzés során, más élelmiszerekkel kombinálva, egy kevés keserű és édes ízt kölcsönöz az étel számára.

A gyömbér népszerűsége megnövekedett az évek során, és manapság már több receptben megtalálható, mint korábban. Ez egy jó dolog, mivel a gyömbér sok illóolajat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A gyömbér hatékonynak tűnik a rákmegelőzésben. Legalábbis erre mutatnak a tanulmányok. Egyes esetekben a gyömbérben található anyagok még a rákos sejteket is képesek elpusztítani - ennek bebizonyítására azonban további vizsgálatokra van szükség.

A friss gyömbér felhasználása levesekhez, valamint a gyömbérpor hozzáadása csirke- és halételekhez, az egészségügyi előnyök miatt nagyon ajánlott. Lehetőség szerint mindig bio gyömbért használjon.

18. Fahéj

A fahéj fahéj ízű, nincs hozzá hasonló, ezért nem is lehet másképp leírni. A fahéj gyakran megtalálható egyedülálló összetevőként különböző ételekben - fahéjas tekercs vagy almaszósz.

A fahéjat leggyakrabban süteményekhez és desszertekhez használják. Számos egészségügyi előnyt biztosít.

A fahéj antiszeptikus tulajdonságai miatt alkalmazandó, amelyek támogatják a test megtisztítását a baktériumoktól és javítják a koleszterinszintet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságú, amely megakadályozza a rák kialakulását. A fahéj támogathatja a vércukorszint szabályozását és serkenti az anyagcserét.

Kétféle fahéj létezik: a gyakoribb a Cassia fahéj, a ritkább és drágább a Ceyloni fahéj. Mivel a Cassia fahéj relatív nagy mennyiségű kumarint tartalmaz, amely anyag túlzott fogyasztása káros egészségügyi hatásokkal járhat, így mindig a Ceyloni fahéjat válassza. A fahéjnak ez a fajtája is tartalmaz kumarint, azonban olyan kis mennyiségben, hogy az ártalmatlan a szervezetre.

19. Petrezselyem

A petrezselyem friss, savanykás ízű, és bár általában a tányéron díszítésként használják, ideális a lélegzet frissítésére étkezés után. Elhalványul az íze a többi fűszerrel egy edényben főzve.

A petrezselyem egy antioxidáns forrás. Nagy mennyiségű K- és C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin támogatja az immunrendszer megerősítését, valamint enyhíti a gyulladás okozta fájdalmakat. A C-vitamin bevitel során, ne csak egy fajta gyümölcsre vagy élelmiszerre hagyatkozzon, a legjobb hatás elérése érdekében kombinálja a különböző élelmiszereket.

A petrezselyem támogatja a szív egészségét, amely során olyan B-vitaminokat biztosít, amelyek jót tesznek a szív- és az érrendszernek.

20. Édeskömény

Az édeskömény íze sokakat a fekete édesgyökér vagy az édesgyökér ízére emlékeztet. Az édeskömény ízének azonban van egy bizonyos lágysága.

Az édeskömény egy gyógynövény, amelyet érdemes megismerni, mivel egyedülálló tápanyagok kombinációját tartalmazza. Az antioxidatív előnyök azok, amelyek különösen hatékonnyá teszik. Ezek az anyagok támogatják a test védelmét a szabad gyökök okozta károsodástól. C-vitamint tartalmaz, amely többek között a szervezet immunrendszerét segíti.

Az édeskömény azért nagyon jó, mert egy gumót megvásárolva, többféleképpen is elkészíthető, például: leveseként, egytálételként.