Ecet - Az ezer éves élvezet

Ecet - Az ezer éves élvezet

A világ egyik legősibb élelmiszere. Nem hiányozhat szinte egyetlen konyhából sem. Cikkünkben tovább olvashat erről a lenyűgöző folyadékról!

A több ezer éves sikere és a konyhában elfoglalt helye sokoldalúságában rejlik. Nem csak élelmiszer, élvezeti cikk és tartósítószer is egyben, amely pozitív hatással van a jólétre és az egészségre.

Az ecet az egyik legősibb élelmiszer a világon, így az előállítása is az egyik legrégebbi kulturális technika a világon. Bár az ecet gyártás idővel változott, mégis sok dolog ugyanaz maradt. Az alap összetevők olyanok voltak, mint ma az alkohol és az ecetsav baktériumok.

Az ecet története

Nehéz lenne manapság már az ecetgyártás kezdeti körülményeit kideríteni. Tény az, hogy még a legidősebb kultúrákban, a babilóniaiak és az egyiptomiak is, készítettek ecetet, amelyet rendkívül nagyra értékeltek. Abban az időben valószínűleg savanyú gyümölcslevekből, borokból vagy sörből állították elő. Ellentétben a mai szokásokkal, elsősorban vízzel hígítva fogyasztották. Nem csak felfrissülést jelentett, szinte az egyetlen lehetőséget jelentette, hiszen az ősi időkben a higiéniai körülmények meglehetősen rosszak voltak, így az ecet vízhez való hozzáadása jelentette a baktériumok elpusztítását és "ihatóvá" válását.

Sokszor és később a középkorban is gyógyszerként tekintették.

Az ecet és jólét

Az ecetnek természetes orvosságként sokoldalú hatást tulajdonítottak, amely alacsony pH értékére vezethető vissza. Ez alapján hatásai:

  • erősíti a bélflórát
  • lázcsillapító hatású (ecetes borogatás)
  • támogatja az emésztést
  • pozitívan befolyásolja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Előállítása

Idővel számos eljárás alakult ki. Tulajdonképpen kétféleképpen állítható elő: ecet baktériumokkal való erjesztéssel vagy az ecet esszencia hígításával. Az utóbbi elsősorban az ipari ecetek előállítására szolgál.

A kulináris élvezetek miatt és önmagunk számára tehát az erjesztett ecet a lényeges. Különböző módszerek léteznek, amelyek fő megkülönböztető jellemzője az idő, azaz mennyi ideig történik az erjesztés. Lényeges megjegyezni, hogy a gyorsabban előállított ecet alacsonyabb minőségű.

Az alap összetevő mindig alkohol- vagy keményítő tartalmú folyadék. Ehhez adják hozzá az ecetet baktériumokat, amelyek a cukrot erjesztik. Ez az alapeljárás, az erjesztett ecetek esetén mindig ugyanaz. Manapság létezik például a bükkfaforgácsos eljárás. Ebben az esetben a folyadékhoz úszó hordozóanyagot adnak, amelyen az ecet baktériumok leülepednek. A nagyobb felület miatt a baktériumok mennyisége magasabb, ezért az ecet előállítása is gyorsabb.

A világ legjobb eceteit ma fahordókban tárolják, ahol lassan érnek (akár 30 évig). Minél régebbi az ecet, annál finomabb, és annál magasabb a minősége is.

Sokoldaú finomság

A Piccantino üzlete számos összehasonlíthatatlan ízü és különféle felhasználási lehetőséggel rendelkező ecetet kínál. A mai fő felhasználási területe a saláták ízesítése, emellett házi mustár készítéséhez is szívesen használják fel. A kiváló minőségű eceteket aperitifként vagy digestifként is lehet fogyasztani. Nyáron a vízzel hígított ecet még mindig csodálatos felüdülést jelent, és természetesen az eltett zöldségek tartósítószereként szolgál.

A Piccantino rendkívül különleges ecet finomságait Itt találja.