A világ 20 legegészségesebb fűszere - 1. rész

A világ 20 legegészségesebb fűszere - 1. rész

Sokan a fűszereket és a gyógynövényeket nem tartják az egészséges táplálkozás összetevőjének, azonban az általuk szállított tápanyagoknak köszönhetően megérdemelnék azt. Bár csak kis mennyiségben fogyasztjuk azokat, mégis nagyon sok antioxidánst és más egészséges hozzávalót tartalmaznak a test számára. Az igazság az, hogy nem létezik olyan élelmiszer, ami több antioxidánst tartalmazna, mint a fűszerek.

A következő gyógynövények és fűszerek bőségesen alkalmazva kiegészítik az egészséges táplálkozást.

A következő fűszerek gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és vérnyomáscsökkentő hatásúak lehetnek.

1. Kurkuma

A kurkuma egy jellegzetes ízű, számos indiai stílusban elkészített curry fő fűszere. Magában fogyasztva fanyar, enyhén keserű íz jellemzi, ezért gyakran köménnyel, kardamommal és más fűszerekkel együtt használják.

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezekívül természetes módon segít az ízületi gyulladás tüneteinek a kezelésében és az emésztőrendszer megnyugtatásában.

A legújabb ismeretek alapján, a kurkuma rákmegelőző hatású, valamint lassíthatja annak lefolyását.

A kurkumát a leggyakrabban curry és chutney készítéséhez alkalmazzák, azonban más fűszerekkel is kombinálható. Fontos: A fűszert mindig fekete borssal együtt használja. A borsban található anyagok növelik a kurkuma hatóanyagainak felszívódását a belekben!

2. Rozmaring

A rozmaring szót meghallva egy fenyő juthat az eszébe, mivel az íze és az aromája arra hasonlít a legjobban. Azoban egy kis menta íz is fellelhető. A rozmaringot gyakran a csirke és a burgonya ízesítésére használják.

A rozmaring jótékony hatást biztosít az immunrendszer számára, valamint támogatja az ellenállóképességét és a helyes működését. A fűszer javíthatja a test véráramlását és ezáltal az agy működését, mivel több vért juttat az agyba.

Az emésztőrendszer megnyugtatása érdekében, gyomorproblémák esetén, próbálja ki a rozmaring használatát.

3. Bazsalikom

Nehéz bármely fűszernek és gyógynövénynek is felülmúlnia a borsos ízű, friss bazsalikomot. A bazsalikom csodálatos ízt ad az ételeknek, mint például a pestonak, amelynek a fő összetevője. A pesto segítségével a fűszer különleges íze sokféle ételhez hozzáadható.

Lehetséges, hogy a bazsalikom nem található meg az Ön egészségügyi radarján, mivel csak fűszerként használja, azonban itt az idő, hogy nagyobb mennyiségben fogyassza. Ennek az az oka, hogy a bazsalikom többek között DNS-védő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint támogatja a szív- és az érrendszer egészségét.

Ha ez nem lenne elég, akkor a fűszer antibakteriális hatású is. Terrmesszen Ön is bazsalikomot a kertjében, így mindig kéznél lehet és tudja, hogy honnan származik.

4. Kömény

A legtöbb ember azért köti össze a köményt a tacóval, mert ez a fő összetevője sok tacofűszernek. Ha egy erőteljes ízt szeretne elérni akkor szórja a sült burgonyára, vagy más ételre.

Az őrölt kömény nemcsak ízletes, hanem pozitív egészségügyi tulajdnoságokkal is rendelkezik. Ide tartozik például az emésztésre gyakorolt pozitív hatásai, valamint szükséges tápanyagokat biztosít és a segítségével megelőzhető a cukorbetegség is.

Nagyon ajánlott a fogyasztása cukorbetegek számára, mivel számos pozitív hatással rendelkezik. Mielőtt növelné egy étel, vagy fűszer mennyiségét, forduljon orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy melyik a legjobb diéta az adott, speciális helyzetben.

A kömény támogatja az emésztést, és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, például foszfort, tiamint és káliumot biztosít, amelyekre a testének minden nap szüksége van.

5. Szerecsendió

A szerecsendió ízének a leírására a legtöbbet a diószerűt használják. Azonban nincs olyan fűszer, amelynek íze pontosan olyan lenne, mint a szerecsendióé.

Ha szívesen süt, vagy készít desszerteket, akkor bizonyára találkozott már a szerecsendióval. Ez egy olyan fűszer, amely a leggyakrabban használt fűszerek listáján előkelő helyen áll, azonban kevesen tudják, hogy egészséges is.

A szerecsendió méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért számos méregtelenítő ital összetevőjeként használják. Támogatja a májat a méreganyagok, valamint a vesét a szennyeződések eltávolításában.

A szerecsendió alvásttámogató hatású, valamint egy természetes gyógymód az emésztési problémák kezelésére.

Fontos: Fűszerezéskor ne vigye túlzásba a szerecsendió használatát, egyszerre csak kis mennyiséget alkalmazzon. A túl sok szerecsendió mérgezési tüneteket válthat ki.

6. Sáfrány

A sáfrány íze nehezen meghatározható, azonban a legtöbb ételnek enyhén mézes ízjegyet kölcsönöz. Vigyázzon, ne használjon túl sokat belőle, mert az keserűvé teheti az ételt.

A legtöbb pozitív tulajdonságot nem a fűszerboltban kapható sáfrány, hanem a sáfránykivonat biztosítja. Ennek ellenére a sáfrány fűszerként is alkalmazható, mivel nagyon egészséges.

A sárfrány pozitív hatású lehet depresszió és menstruációs görcsök esetén, valamint kimutatták, hogy segíthet a neurodegeneratív betegségek - mint az Alzheimer-kór - megelőzésében is.

7. Ginzeng

A ginzenget egészségügyi előnyei miatt gyakran tisztán fogyasztják, emellett finom ízt kölcsönöz az ételek számára. Megtalálható táplálékkiegészítő formában is.

A ginzenget Ázsia számos részén csodanövénynek tekintik, a jótékony hatásait számos klinikai kutatás bizonyítja. Erősíti az immunrendszert, valamint támogatja a mentális fókusz megőrzését és a koncentráció javítását.

8. Kardamom

Ha imádja az indiai ételeket, akkor imádja a kardamom ízét is. Egy kicsit csípős, azonban nem túlzottan, jól kiérezhető az íze, mindegy, hogy milyen ételhez adja.

A kardamom egyik legfontosabb tulajdonsága az emésztést támogató hatás - emésztési zavarok, gyomorproblémák és gyomorégés esetén. A kardamom antioxidatív tulajdonságokat is biztosít, amelyek támogatják a testet a szabad gyökök elleni küzdelemben.

A kardamom pozitívan hat a vérnyomásra, mivel rostokban gazdag és vizelethajtó.

9. Curry

A curry étel a nevét a curry fűszerről kapta, elkészítésének sokféle módja van, különböző fűszerekkel, ezért mindegyik íze más és más.

A curry nemcsak egy ízletes fűszer, hanem értékes tápanyagok és antioxidánsok forrása is. Ez nem csoda, hisz a curry számos olyan fűszer keveréke, amely pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Ezáltal együtt hatékonyabbak, mint külön-külön. Válassza ki kedvenc keverékét. Nem nyúlhat mellé, mivel minden curry por egészséges fűszerekből áll.

A curry por állítólag gyulladáscsökkentő hatású, valamint rák elleni pozitív tulajdonságokat biztosít. A curry port nemcsak a curry elkészítéséhez használhatja. Próbálja ki zöldséges ételekhez!

10. Kakukkfű

A kakukkfű földes ízt kölcsönöz az ételnek, anélkül, hogy felismerhető lenne (kivéve, ha sokat ad az ételhez). A kakukkfüvet fasírthoz, darált húsos ételekhez, levesekhez, egytálételekhez, valamint fűszerkeverékekhez használják.

A kakukkfű erős antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos, hogy minden nap elegendő mennyiségű antioxidánst vigyünk be különböző ételek segítségével. Annál jobb, minél különbözőbb fajtákat fogyaszt. Ebben segíthet a kakukkfű. Pozitívan hat a szív egészségére, valamint rákmegelőző hatású. A kakukkfű antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ez volt a világ 10 legegészségesebb fűszere. Mint láthatta nemcsak nagyon finomak, hanem egészségesek is. A következő cikkben újabb 10 fűszert ismerhet meg.