Szegfűszeg - ízletes és gyógyító

A szegfűszeg nem csak egy bizonyos pluszt ad sok ételnek, rendkívül egészséges is. Olvasson róla bővebben cikkünkben.

Név

A szegfű fűszernek semmi köze nincs az azonos nevű szegfű virághoz. Mindössze illatuk és kinézetük alapján hasonlítanak.

Származás

Eredetileg Kelet-Indonéziában, a Fűszer-szigeteken volt honos. A növényeknek trópusi tengeri éghajlatra van szükségük, hogy jól fejlõdhessenek. Kínában már több ezer éve nagyra becsült és szívesen használt fűszer. Európába valószínűleg a Selyemúton érkezett.

A portugálok és a hollandok egészen a 17. századig monopóliummal rendelkeztek a szegfűszeggel való kereskedelemben, és jó nyereségre tettek szert. Ezután a palántákat más országokba is exportálták és ott termesztették. Manapság a szegfűfák már számos délkelet-ázsiai, nyugat-indiai és afrikai országban is megtalálhatóak.

Gazdálkodás

A szegfűszeg termesztése és betakarítása rendkívül bonyolult és drága. A fák termését először a hatodik évben lehet betakarítani, és még akkor is nagyon alacsony a hozam. A fák 25 éves korukig csak 2-4 kilogramm szegfűszeget teremnek évente.

A betakarítás még mindig kézzel történik, amint a fák bimbói világos pirosra fordulnak. A szegfűszeget meg kell szabadítani a gyümölcsös szártól és meg kell szárítani, ezáltal súlyuk háromnegyedét elveszítik.

Aroma és alkalmazás

Az erős és intenzív aroma sok ételnek valami különlegeset nyújt. Hús- és halételek kiváló fűszere, a vadhúsból készült specialitásokhoz optimális. Őrölve sütemények, édességek és karácsonyi ételek jellegzetes ízéről gondoskodik.

Tipp: Az ételek finomításához a szegfüszeget dugja bele egy hagymába és azzal együtt főzze, majd a végén távolítsa el a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát.

Gyógyító tulajdonságok

A szegfűszeg nemcsak fűszerként népszerű. A természetgyógyászatban is alkalmazzák, elképzelhetetlen erő kifejtésére képes. Fogfájás esetén tegye a fájó fogára és rágcsálja, enyhíteni fogja a fájdalmat. Ezenkívül segít a szájban levő gyulladás esetén, valamint puffadásnál és hasmenéses megbetegedéseknél.

Honnan ismerem fel a jó minőséget?

A kiváló minőségű szegfűszeget érintéssel és úszási teszttel lehet felismerni. Ha a szegfűszeg kissé olajos, akkor jó. Ennek megerősítéséhez, tegye bele egy pohár vízbe. Amennyiben fejjel felfelé, egyenesen úszik a vizen, akkor csúcsminőségű. Ha vízszintesen úszik, sok súlyt és aromát vesztett.

A Piccantino üzletében a különböző országokból és különböző gyártótól származó legjobb bio minőségű szegfűszegeket találhatja meg - fedezze fel most.