Szegfűszeg - ízletes és gyógyító
A szegfűszeg nem csak egy bizonyos pluszt ad sok ételnek, rendkívül egészséges is. Olvasson róla bővebben cikkünkben.
Név
A szegfű fűszernek semmi köze nincs az azonos nevű szegfű virághoz. Mindössze illatuk és kinézetük alapján hasonlítanak.
Származás
Eredetileg Kelet-Indonéziában, a Fűszer-szigeteken volt honos. A növényeknek trópusi tengeri éghajlatra van szükségük, hogy jól fejlõdhessenek. Kínában már több ezer éve nagyra becsült és szívesen használt fűszer. Európába valószínűleg a Selyemúton érkezett.
A portugálok és a hollandok egészen a 17. századig monopóliummal rendelkeztek a szegfűszeggel való kereskedelemben, és jó nyereségre tettek szert. Ezután a palántákat más országokba is exportálták és ott termesztették. Manapság a szegfűfák már számos délkelet-ázsiai, nyugat-indiai és afrikai országban is megtalálhatóak.
Gazdálkodás
A szegfűszeg termesztése és betakarítása rendkívül bonyolult és drága. A fák termését először a hatodik évben lehet betakarítani, és még akkor is nagyon alacsony a hozam. A fák 25 éves korukig csak 2-4 kilogramm szegfűszeget teremnek évente.
A betakarítás még mindig kézzel történik, amint a fák bimbói világos pirosra fordulnak. A szegfűszeget meg kell szabadítani a gyümölcsös szártól és meg kell szárítani, ezáltal súlyuk háromnegyedét elveszítik.
Aroma és alkalmazás
Az erős és intenzív aroma sok ételnek valami különlegeset nyújt. Hús- és halételek kiváló fűszere, a vadhúsból készült specialitásokhoz optimális. Őrölve sütemények, édességek és karácsonyi ételek jellegzetes ízéről gondoskodik.
Tipp: Az ételek finomításához a szegfüszeget dugja bele egy hagymába és azzal együtt főzze, majd a végén távolítsa el a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát.
Gyógyító tulajdonságok
A szegfűszeg nemcsak fűszerként népszerű. A természetgyógyászatban is alkalmazzák, elképzelhetetlen erő kifejtésére képes. Fogfájás esetén tegye a fájó fogára és rágcsálja, enyhíteni fogja a fájdalmat. Ezenkívül segít a szájban levő gyulladás esetén, valamint puffadásnál és hasmenéses megbetegedéseknél.
Honnan ismerem fel a jó minőséget?
A kiváló minőségű szegfűszeget érintéssel és úszási teszttel lehet felismerni. Ha a szegfűszeg kissé olajos, akkor jó. Ennek megerősítéséhez, tegye bele egy pohár vízbe. Amennyiben fejjel felfelé, egyenesen úszik a vizen, akkor csúcsminőségű. Ha vízszintesen úszik, sok súlyt és aromát vesztett.
A Piccantino üzletében a különböző országokból és különböző gyártótól származó legjobb bio minőségű szegfűszegeket találhatja meg - fedezze fel most.
Utoljára értékelt
- 2.410 Ft (2.678 Ft / kg)
Jelenleg nem elérhető
- 5.0 (5)
Kandisin Klasszikus folyékony, 225 ml
- Főzés- és sütésálló
- Tökéletes a kalóriamentes édesítéshez
- Ideális gyümölcsökhöz, pudingokhoz és desszertekhez
1.290 Ft (5.733 Ft / l)Szállítás eddig: május 14.
- 5.0 (3)
HiPP HA Combiotik® - PRE HA anyatej-helyettesítő tápszer, 600 g
- Születéstől kezdve
- Önálló vagy kiegészítő tápszerként
- Természetes tejsavkultúrákkal
7.690 Ft (12.817 Ft / kg)Szállítás eddig: április 30.
- 5.0 (1)
STAUD‘S Limitált fekete meggy - Gyümölcsös szendvicskrém, 250 g
- Édes, gyümölcsös íz
- Kelet-stájer gyümölcstermesztés
- Szendvicskrémként és töltelékként
2.980 Ft (11.920 Ft / kg)Szállítás eddig: április 30.
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.950 termék