7 dolog a kávéról, amit garantáltan nem ismert

7 dolog a kávéról, amit garantáltan nem ismert

Tudnivalók és Érdekességek a kávéról

1. Finnország úgy szereti a kávét, mint senki más

Az évente fejenként 12 kg kávé elfogyasztásával Finnország joggal számít a világ vezető kávéfogyasztójának. A finnek a különösen könnyed pörkölést kedvelik. Ezt a khavi sehonnan sem hiányozhat, szinte minden alkalommal fogyasztják.

2. A "Kávé tejjel" verzió hosszabb ideig meleg marad, mint a "Kávé feketén"

Igen, jól olvasta: A tejet vagy tejszínt tartalmazó kávé kb. 20% -kal tovább marad meleg, mint a fekete kávé. Ez könnyen megmagyarázható a termodinamika törvényével. Hogy milyen gyorsan hűl le egy forró tárgy, nagyban függ a környezet hőmérsékletétől. Minél nagyobb a különbség a két hőmérséklet között, annál gyorsabban hűl a tárgy. A kávéhoz hozzáadott tej csökkenti a környezeti hőmérséklettől való különbségét, így a kávé lassabban hül le. Tehát, ha nem akarja a kávét közvetlenül a felszolgálás után elfogyasztani, jó ötlet, a tejjel való felöntés.

3. A kávé kulcsfontosságú szerepet játszott a webkamera fejlesztésében

Ki akarna egy üres kávéskanna előtt ácsorogni? A Cambridge-i Egyetem tudósai gondolták ezt, mikor kifejlesztették a világ első webkameráját. Azaz az akkori webkamera egyetlen feladata a kávéfőző kávéval való telítettségi állapotának ellenőrzése volt, és mára már elképzelhetetlen a mindennapi élet nélküle. A kávé feltalálóvá tesz - minden módon.

4. A kávé nem tűnik dehidratálónak

A kávé kiszárít - ez egy mítosz, amely makacsan bevéste magát az elmékbe. Nem a semmiért isznak sokan egy pohár vizet egy csésze kávéra. Holott a kávé csak enyhén diuretikus, de nem dehidratáló. A kávé elfogyasztásával tehát nem fog több folyadékot veszíteni, mint nélküle. Tehát tiszta lelkiismerettel fogyasztó.

5. Még a világ legidősebb macskája is kávéfogyasztó volt

A Guinness Világrekordok könyvében is szereplő legöregebb, mintegy 38 éves, macska is minden reggel kávét fogyasztott gazdája elmondása alapján. A matuzsálemi kort megélt macska Creme Puff szívesen evett szalonnát, tojást és brokkolit is. Az előző rekordtartó, a nagypapa, Rex Allen ugyanannál a gazdinál élt és ugyancsak minden reggel kávét ivott. Két jó oka tehát egy csészét kávé elfogyasztására.

6. A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint

A koffeinmentes nem abszolút koffein mentest jelent. A koffeinmentesítés során a koffein körülbelül 94–98 %-a kerül csak eltávolításra, így némi koffeint ezután is tartalmazni fog. Egyébként a kivont koffeint nem pazarolják el, felhasználják limonádékban és gyógyszerekben.

7. Reggeli italként a sört váltotta fel a kávé

A kávéfogyasztás elnépszerűsödése előtt a legkedveltebb reggeli ital a sör volt Európában, amely számos reggelizőasztal becses értékét jelentette. Akkoriban ugyanis a víz mind ízét, mind egészségügyi vonatkozásait tekintve nem szerepelt a repertoárban. A kávé és tea szinte alig volt elérhető, a gazdag felső osztály különlegességének számított. Így minden más biztonságos és megfizethető ital a sör volt. A ma ismert sörrel ellentétben akkoriban alacsony alkoholtartalommal rendelkezett, ám megbízhatóan megölte az összes csírát és baktériumot.