Fahéjas csiga-nap!
Ünnepelje velünk idén a fahéjas csiga-napot. A bevált recept megörvendezteti a családot és a barátokat.
Megosztás:
Fika. Valószínűleg ezt a kifejezést a legtöbb ember Svédországgal köti össze. És persze a húsgombóccal. Azonban most nem a fasírtról van szó, hanem a Fikaról. És mi nem hiányozhat Svédországban egy kellemes kávé – Fika – mellől? Pontosan: Kanelbullar - fahéjas csiga!
Kaeth Gardestedtnek köszönhetően a svédek (és a finnek) 1999. október 4-e óta ünneplik a fahéjas csiga-napot: ő és a Home Baking Council szerette volna megünnepelni az otthoni sütés hagyományát. Korábban október 4-e volt a Nemzetközi Gyermeknap. Az ötlet az volt, hogy a fahéjas csiga-nap a közösségi törődés napja is lehetne.
Ünnepelje velünk idén a fahéjas csiga-napot, és igyon meg október 4-én egy kávét szeretteivel és sok frissen sült csigával.
Íme egy hagyományos recept, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt tetszeni fog:
Recept kb. 40 darab Kanelbullar elkészítéséhez
A tésztához szükséges:
- 1 kocka friss élesztő
- 150 g vaj
- 500 ml tej
- 800 g búzaliszt
- 1 tk só
- 90 g kristálycukor
- 1 ½ tk kardamommag mozsárban összetörve (intenzívebb ízű, alternatívaként használhat hagyományos kardamom fűszerport is)
A töltelékhez szükséges:
- 150 g vaj
- 68 g kristálycukor
- 1 ek őrölt fahéj
A díszítéshez szükséges:
- 1 felvert tojás
- Tetszés szerint gyöngy vagy díszítő cukor
Elkészítés:
1. A vajat olvassza meg, adja hozzá a tejet, és melegítse fel 37°C-ra.
2. Az élesztőt morzsolja egy tálba, és öntse rá a tejes keveréket, keverje össze, hogy az élesztő megfelelően feloldódjon.
3. Adja hozzá a sót, a cukrot, a kardamom fűszert és majdnem az egész lisztet. A tésztát addig gyúrja, amíg fényes és sima nem lesz. Fedje le a tálat tiszta konyharuhával, és hagyja kelni a tésztát 30 percig.
4. A sütőt állítsa be 225°C-ra. A töltelék hozzávalóit jól keverje össze.
5. A pihentetett tésztát egy enyhén kilisztezett felületen gyúrja át, majd ossza két egyenlő részre. Ezután mindkét részt nyújtsa ki kb. 30x45 cm-es téglalappá. A tölteléket kenje a téglalapokra.
6. A hosszú oldalak össze vannak hajtva. Vágjuk keresztben kb 2 cm széles csíkokra. Csavarjunk tésztacsíkokat és laza csomókat formázunk. Tipp: Tegye a végét a zsemle alá.
7. A csigákat helyezze egy sütőpapírral bélelt tepsire. Nagyobb távolságra egymástól - megkel a tészta!
8. Pihentesse kb. 30 percig a tekercseket a tepsin, kenje meg felvert tojással és szórja meg gyöngy vagy díszítő cukorral.
9. Helyezze a tepsit a sütő középső rácsára, és süsse 8-10 percig. Tiszta konyharuha alatt egy rácson hagyja kihűlni.
Szenvedélyes sűtő már, és egy kis változatosságra vágyna?
Egyszerűen keverjen 100 g finomra vágott mandulát a töltelékbe. Vagy cserélje ki a fahéjat őrölt kardamommal - így egy csodálatosan aromás kardamomos csigákat kaphat. Vagy miért nem cseréli le a fahéjat vaníliás cukorra?
Kapcsolódó termékek
-
- Édeskés-enyhe íz
- Friss fűszer
- Sokoldalúan felhasználható
-
- Univerzális alkalmazás
- Osztrák gabonafélékből készült
- Tisztán természetes termék
-
- Kelt tésztából készült péksüteményekhez
- Dekorálásra
- Ropogós élményt biztosít
100 g
2.120 Ft(21.200 Ft / kg) -
- A harmadik legdrágább fűszer a világon
- Virágos-édes aroma
- Finom borsos csípősség
Magazinunkból:
Piccantino felfedezése:
-
Magyarország: Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.200 termék