Fabada Asturiana - egy klasszikus Észak-Spanyolországból

Fabada Asturiana - egy klasszikus Észak-Spanyolországból

Asztúria egy látványos spanyol régió atlanti klímával, meredek hegyekkel, zöld völgyekkel, vad partokkal és durva hullámokkal. Spanyolországon kívül a régió igazságtalanul (vagy szerencsére?) viszonylag ismeretlen. A hagyományos receptek széles választéka teszi az asztúriaiakat azokká, akik. Egyedülálló ételeiket a karakterük és erős gasztronómiai kézjegyük formálja. Észak-Spanyolországban kevés étel olyan ismert, mint az asztúriai fabada!

A Fabada Asturiana egy tipikus téli klasszikus az asztúriai régióban. Egy kanállal elfogyasztott finomság. A falánkság és a mértéktelenség egy nagy edényben egyesül. Másnapos reggeli fejfájás, kobraharapás utáni fájdalom, vasárnapok diadala a nagymamánál vagy minden kardiológus rémálma - nagyjából így lehetne jellemezni az ételt. De még jobb: ízek orgiája a szájban, hogy egyszerűen megünnepelhesse az életet! Ennek ellenére sajnos szinte minden hüvelyes étel szokásos következményeivel!

Pontosabban: a lipidbomba, amelyet a gyomornak fel kell dolgoznia, valamint a lakoma, amelyet a bélflórája a lóbab oligoszacharidjaival el fog tölteni, erős, edzett emésztőrendszert igényel! Az asztúriaiak vacsorára fogyasztanak egy fabadát, majd könnyen egy mély, pihentető éjszakai alvás kezdődik. Mindenki más ne fogyasszon Fabada Asturianát Valentin-napon vagy bármely más fontos napon - a választott személy meg fogja köszönni!

Úgy tartják, hogy Asztúriában a bab termesztése és fogyasztása a 16. századra nyúlik vissza. A Fabada Asturiana valószínűleg egy nagyon egyszerű étel volt eredetileg, mivel az elkészítéséhez használt összetevők meglehetősen jól mutatnak. A hagyományos receptben leggyakrabban használt babfajta a „de la Granja”. Ez a fajta sokkal lágyabb és vajasabb, mint a hagyományos bab, ezért ideális ehhez az ételhez.

Természetesen a hagyományos babkonzerv vagy a szekrényben még ott heverő utolsó csomag hüvelyes is használható egy Fabada Asturiana elkészítéséhez - azonban ezzel nem lehet egyedi, asztúriai ízélményt elérni.

Szóval, tűrjék fel az ingujját! Megmutatjuk, hogyan készítse el a fabadát úgy, mint egy igazi asztúriai. A mottó szerint: Make Fabada Asturiana great again!

A következő recept (a "Casa Gerardo", az asztúriában kötelezően meglátogatandó étterem, jóváhagyásával) 8-10 fő számára elegendő.

Szükség van:

 • 1 kg szárított fabes (nagy, fehér bab)
 • 65 g vaj
 • 2 édes chorizo kolbász (lehetőleg füstölt)
 • 2 véreshurka
 • 65 g sózott szalonna
 • 6 g hagyma
 • 4 g paprikapor (édes)
 • 0,3 g sáfrány
 • 1 rész 100 g extra szűz olívaolaj
 • Még 1 rész 100 g extra szűz olívaolaj (igen, kétszer)
 • Leves (zöldség- vagy csirkehúsleves. Alternatív megoldásként használhat vizet)

Így készül:

 1. A szárított babot először áztassa vízbe 12-14 órára.
 2. Áztatás után tegye a babot egy nagy edénybe, és öntse fel bő vízzel. Az edénynek szélesebbnek kell lennie, mint magasnak.
 3. Egy másik edényben főzze a compangot (vagyis a chorizo kolbászokat, a véreshurkát és a szalonnát) 5 percig vízben, hogy a zsír egy része eltávozzon. Szűrje le a vizet, és adja hozzá a hozzávalókat egészben és felvágás nélkül a babhoz.
 4. Most hozzáadhatja a vajat és az olívaolaj első részét a babhoz, és lefedve körülbelül 20 percig főzheti.
 5. Ezután adja hozzá a sót és a sáfrányt. A só mennyisége ízlés szerint állítható - attól függően, hogy mennyi só van már a compangoban.
 6. Készítsen egy külön edényben egy úgynevezett sofritot a maradék olívaolajjal és a finomra vágott hagymával. Amikor az olaj enyhén bugyogni kezd, és a hagyma már áttetsző, hozzáadhatja az édes paprikaport (vigyázat: a por gyorsan megéghet).
 7. Adja hozzá a sofritot a babos edényhez, és csökkentse a hőt alacsonyra.
 8. Attól függően, hogy mikori a bab és milyen kemény a víz, hosszabb-rövidebb ideig kell főzni. Főzés közben rendszeresen állítsa be a víz mennyiségét, és öntse hozzá a szükséges levest, hogy az egytálétel ne legyen túl sűrű.
 9. Egy döntő fontosságú, régi pont az elkészítés során: NE tegyen kanalakat, merőkanalat, spatulát, villát, kardot, baltát, katapultot, számszeríjat vagy más démoni eszközt az edénybe. Ez eltörné a babot és elrontaná az egészet. Az asztúriai "varázsital" hagyományos keveréséhez az edényt a fogantyúknál fogva erőteljesen rázza.
 10. Főzés utáni tálaláshoz: A compangot általában külön tálalják. A darabok készen állnak a felvágásra, és egy tálba rendezhetők. A faba-bab a levessel egy mélytányérban kerül minden asztalnál ülő személy elé. Így mindenki vehet magának tetszés szerint compangot, a kívánt mennyiségben.
 11. Az autentikus menühöz egyébként egy finom, natúr almabor és desszertnek egy finom tejberizs passzol.

Sok sikert kívánunk!

Ezt a cikket Sara, a fordítócsapatunk spanyol tagja írta.