Kender: a csodanövény

Kender: a csodanövény

A kender a világ egyik legősibb növénye. A legkorábbi bizonyíték a kenderrost emberi felhasználására a Kr. E. III. évezredre vezethető vissza. Alapvetően ez nem meglepő, mert a kender egy rendkívül sokoldalúan alkalmazható növény. A 20. századig kenderrostokat használtak a vitorlavászon és a kötelek előállításához, és még ma is sok termék kenderből készül. Ide tartozik a textil, a cellulóz és a műanyag. A növényt nem csak rost-, hanem olajnövényként is használják. Ez azt jelenti, hogy élelmiszerek, valamint gyógyszerek is készülnek belőle.

A kender élelmiszerként, az utóbbi években vált a társadalom számára elfogadhatóbbá. A vegetáriánus vagy vegán élelmiszerekkel kezdődött minden, azonban az áttörést ennek a sokoldalúan felhasználható növénynek a Superfood-termékek hozták meg. Nem utolsósorban azért, mert nagyon egészséges. A kender növény magja élelmiszerként történő felhasználása nagyon érdekes. A színűk a barnától a feketés-szürkéig terjed, átmérőjük három-négy milliméter, és gyümölcshéj borítja őket. Fanyar-fűszeres ízük, a dió ízére emlékeztet. Főzéshez hasonlóképp alkalmazható. Levesekhez, salátákhoz, müzlihez és desszertekhez használható, valamint megtalálható többféle vegetáriánus ételben is.

Őrölt állapotban a magokat sütéshez lehet használni, valamint tökéletes a hagyományos gabonaliszt helyettesítésére. Ezenkívül préselhetőek is. Az így kinyert olaj rendkívül ízletes és ideális salátához, zöldséges ételekhez vagy pestohoz.

A kendermag mellett az élelmiszereket a növény virágaiból és leveleiből állítják elő. Ezeket főként szárítják és teát készítenek belőle.

Összességében a kenderből készült élelmiszerek skálája nagyon széles, a legtöbb, mint például a kendercsokoládé még nem annyira ismert.

A kender egészséges

A kenderből készült termékek használata mindenféle egészségügyi előnnyel jár. Úgy tartják, hogy a kender fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a fogyást, és az izomépítést, valamint a rák, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet, és erősíti az immunrendszert. Meg kell megvizsgálni, hogy mindez megfelel-e a valóságnak. (Noha a kendernövényt az emberek régóta használják, a pozitív hatásainak intenzív kutatása csak a közelmúltban vette kezdetét. Ezek a kezdeti eredmények pozitívak, de még mindig túl korai, hogy egyértelmű kijelentéseket tegyünk róla.)

Ami azonban egyértelmű: táplálkozási szempontból a kenderből készült termékek fogyasztása nagyon is ésszerű. A kendermag gazdag esszenciális zsírsavakban, azaz omega-3 és omega-6 zsírsavakban (1: 3 arány), ami nagyon kedvező a test számára. Ezenkívül nemcsak sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, hanem B1, B2, B6 és E vitaminokban is gazdag, valamint nagyon magas az ásványi anyag - vas, kálcium, magnézium, foszfor - tartalma.

A kenderből készült termékek nem kábító hatásúak

A kender növény több, mint 60 különböző kannabinoidot termel. A két legismertebb a THC és a CBD.

A CBD-vel ellentétben a THC-nak erős pszichoaktív és hallucinogén hatása van, ezért számos országban betiltották a kender használatát és termesztését. Európában az élelmiszerekhez csak a 0,3% alatti THC-tartalmú kenderfajták alkalmazhatók. Ez a tartalom olyan alacsony, hogy ezekre a növényekre nem vonatkozik a kábítószer-törvény. Az EU kendertermelőit szigorú és rendszeres ellenőrzésnek vetik alá, ezért a termékek nem veszélyesek. Az EU-n kívüli kender termékek vásárlásakor óvatosan kell eljárni.

Következtetés

Be kell látni, hogy a kender valóban olyan csodanövény, mint ahogy azt reklámozzák. A tény az, hogy a kendermagok sok omega-zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek értékes, egészséges ételek alapják adják. Ezenkívül a kender termékek ideálisak az allergiások számára is, mivel laktóz- és gluténmentesek.

Fedezze fel a kender termékek széles választékát!