Bors

Piper nigrum

Felhasználása:
A gyümölcsöt használják fel, eltéve, szárítva és őrölve. A bors az európai és észak-amerikai konyhában egy univerzális fűszer, fő összetevője számos fűszerkeveréknek. A köztudatban élő szabály szerint a fehér borsot világos ételekhez, a feketeborsot pedig sötét ételekhez használjuk.

A bors fajtái

A zöldbors
Az éretlen bogyókat takarítják be, általában azonnal sós vagy ecetes lében pácolják vagy egy különleges eljárással hűtve-száritják. A zöldbors nagyon aromás és sokoldalúan felhasználható. A vad-, bárány- és sertéssülteknek nagyon finom ízt kölcsönöz.

A feketebors
Az éretlen bogyókat takarítják be, majd napon szárítják - így kapja a fekete színét. A feketebors csípős aromájával ideális szószok, levesek, pácok és grillezett húsok készítéséhez.

A fehérbors
A ténylegesen érett, piros bogyókat takarítják be, körülbelül egy heti vízben áztatás után eltávolítják a héját, majd a szemeket a napon szárítják. A fehérbors enyhébb, mint a többi, így jól illik világos szószokhoz, halakhoz és salátákhoz.

A rózsabors
Ez a fajta a Dél-Amerikában őshonos brazil borsfáról származik. A rózsaszínű bogyókat a feketeborssal megegyezően dolgozzák fel. Íze inkább édeskés és csak enyhén erős.

vö. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Termékek - Bors