Medvehagyma: A tavasz hírnöke
A medvehagyma az utóbbi években újra előkerült és trendivé vált. Nem hiába! Hisz a növény íze és aromája a fokhagymára emlékeztet, mégsem okoz tipikus száj- vagy testszagot. Nézzük csak meg közelebbről:
Származás
A medvehagyma már ősidők óta ismert, több, mint öt ezer éve. A germánok is nagyon szerették ezt a tavaszi növényt, amelynek az egyik oka az volt, hogy a medvehagyma az egyik első fűszer- és gyógynövény, amely az évben megmutatja magát. Másrészt úgy vélték, hogy a medvék átadják az erejüket a növényeknek és egyben azt remélték, hogy a medvehagyma fogyasztásával a medvék erejével fognak bírni.
A medvehagyma vadon terem egész Európában és Észak-Ázsiában. A növény az árnyékos lombos- és ligeterdőkben érzi jól magát. Ha valaki úgy gondolja túl nehéz az erdőben keresgélni, a saját kertjében is termesztheti. A medvehagyma megfelelő növekedéséhez azonban humuszban gazdag, nedves talaj szükséges.
A medvehagyma szezonja nagyon rövid, márciustól májusig tart. A levelek betakarítása a virágzás előtt a legideálisabb, virágzáskor ugyanis elvesztik vitalitásukat.
Tipp
Az erdőben, medvehagyma gyűjtéskor nagyon óvatosnak és körültekintőnek lenni. A kikerics és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak a medvehagyma levelére, ám mérgezőek. Ha ránézésre nem biztos a dolgában, szagolgasson. Ha a levelek fokhagymás aromájúak, medvehagymát talált.
Orvostudomány
A medvehagyma gyógyító ereje éppoly régóta ismert, mint maga a növény. A medvehagyma zöld leveleiben található összetevők ugyanis a baktériumok és gombák ellen hatnak. Pozitív hatással van a vérkeringésre és megakadályozza a vérlemezkék tapadását.
Aroma
A medvehagyma leveleinek dörzsölésekor a fokhagymára nagyon hasonlító illat árad, mert a növény kénvegyületekben gazdag. A fokhagymával ellentétben azonban ezek a vegyületek jobban fehérjéhez kötöttek, ezért nem hagy maga után erős fokhagyma szagot evés után.
Felhasználás
A leveleket mindig frissen kell felhasználni. Sohasem szabad az étellel együtt főzni, mert elveszti az aromáját. A legjobb főzés végén az ételhez adni, azaz röviddel tálalás vagy díszítés előtt.
A medvehagyma hosszabb távon is élvezhető, azaz apróra vágva vízzel jégkocka tartóban lefagyasztható, így megőrzi aromáját a további évszakokra is.
Utoljára értékelt
-
5.0 (2)Lindt Maître Chocolatier étcsokoládé, 100 g
- A legfinomabb csokoládé
- Nagyon ízletes
- 52% kakaó
1.300 Ft (13.000 Ft / kg)Szállítás eddig: december 24.
-
1.0 (1)Popcorn Shed Popcorn - Tengeri sóval, 20 g
- Tengeri sóval
- Puha héjú kukorica
- Repceolajban melegítve
830 Ft (41.500 Ft / kg)Szállítás eddig: december 24.
-
1.500 Ft (15.000 Ft / kg)Szállítás eddig: január 05.
-
5.0 (1)TEEKANNE Bio Luxury Bag - Fruit Melody, 20 filter (110 g)
-30%- Narancs és eper ízű
- Természetes aromákkal
- XL-es csészékhez és kancsókhoz
4.006 Ft 5.730 Ft (36.418 Ft / kg)Szállítás eddig: december 24.