Medvehagyma: A tavasz hírnöke
A medvehagyma az utóbbi években újra előkerült és trendivé vált. Nem hiába! Hisz a növény íze és aromája a fokhagymára emlékeztet, mégsem okoz tipikus száj- vagy testszagot. Nézzük csak meg közelebbről:
Származás
A medvehagyma már ősidők óta ismert, több, mint öt ezer éve. A germánok is nagyon szerették ezt a tavaszi növényt, amelynek az egyik oka az volt, hogy a medvehagyma az egyik első fűszer- és gyógynövény, amely az évben megmutatja magát. Másrészt úgy vélték, hogy a medvék átadják az erejüket a növényeknek és egyben azt remélték, hogy a medvehagyma fogyasztásával a medvék erejével fognak bírni.
A medvehagyma vadon terem egész Európában és Észak-Ázsiában. A növény az árnyékos lombos- és ligeterdőkben érzi jól magát. Ha valaki úgy gondolja túl nehéz az erdőben keresgélni, a saját kertjében is termesztheti. A medvehagyma megfelelő növekedéséhez azonban humuszban gazdag, nedves talaj szükséges.
A medvehagyma szezonja nagyon rövid, márciustól májusig tart. A levelek betakarítása a virágzás előtt a legideálisabb, virágzáskor ugyanis elvesztik vitalitásukat.
Tipp
Az erdőben, medvehagyma gyűjtéskor nagyon óvatosnak és körültekintőnek lenni. A kikerics és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak a medvehagyma levelére, ám mérgezőek. Ha ránézésre nem biztos a dolgában, szagolgasson. Ha a levelek fokhagymás aromájúak, medvehagymát talált.
Orvostudomány
A medvehagyma gyógyító ereje éppoly régóta ismert, mint maga a növény. A medvehagyma zöld leveleiben található összetevők ugyanis a baktériumok és gombák ellen hatnak. Pozitív hatással van a vérkeringésre és megakadályozza a vérlemezkék tapadását.
Aroma
A medvehagyma leveleinek dörzsölésekor a fokhagymára nagyon hasonlító illat árad, mert a növény kénvegyületekben gazdag. A fokhagymával ellentétben azonban ezek a vegyületek jobban fehérjéhez kötöttek, ezért nem hagy maga után erős fokhagyma szagot evés után.
Felhasználás
A leveleket mindig frissen kell felhasználni. Sohasem szabad az étellel együtt főzni, mert elveszti az aromáját. A legjobb főzés végén az ételhez adni, azaz röviddel tálalás vagy díszítés előtt.
A medvehagyma hosszabb távon is élvezhető, azaz apróra vágva vízzel jégkocka tartóban lefagyasztható, így megőrzi aromáját a további évszakokra is.
Utoljára értékelt
- 5.0 (1)
Obsthof Neumeister Bio McIntosh almalé - Szűretlen, 750 ml
- Virágos-gyümölcsös alma íz
- Tisztán vagy hígítva
- 100%-ban természetes és szűretlen
1.480 Ft (1.973 Ft / l)Szállítás eddig: július 18.
- 3.830 Ft (6.964 Ft / kg)
Szállítás eddig: július 18.
- 5.0 (3)
TEEKANNE Thai gyömbéres mangó, 20 teafilter (45 g)
- Gyümölcsös mangó íz
- Gyömbér finom csípőssége
- Tartalom: 20 teafilter
1.770 Ft (39.333 Ft / kg)Szállítás eddig: július 28.
- 5.0 (3)
TEEKANNE Jeges tea - Kókusz és hibiszkusz, 18 duplakamrás filter (45 g)
- Friss jegyek
- Egzotikus íz
- Cukor nélkül
1.810 Ft (40.222 Ft / kg)Szállítás eddig: július 18.
Magazinunkból:
-
Magyarország: Ingyenes standard kiszállítás 24.000 Ft-tól
-
Ingyenes
visszaküldés -
24 órás kiszállítás
Több, mint 9.700 termék