Medvehagyma: A tavasz hírnöke

Medvehagyma: A tavasz hírnöke

A medvehagyma az utóbbi években újra előkerült és trendivé vált. Nem hiába! Hisz a növény íze és aromája a fokhagymára emlékeztet, mégsem okoz tipikus száj- vagy testszagot. Nézzük csak meg közelebbről:

Származás

A medvehagyma már ősidők óta ismert, több, mint öt ezer éve. A germánok is nagyon szerették ezt a tavaszi növényt, amelynek az egyik oka az volt, hogy a medvehagyma az egyik első fűszer- és gyógynövény, amely az évben megmutatja magát. Másrészt úgy vélték, hogy a medvék átadják az erejüket a növényeknek és egyben azt remélték, hogy a medvehagyma fogyasztásával a medvék erejével fognak bírni.

A medvehagyma vadon terem egész Európában és Észak-Ázsiában. A növény az árnyékos lombos- és ligeterdőkben érzi jól magát. Ha valaki úgy gondolja túl nehéz az erdőben keresgélni, a saját kertjében is termesztheti. A medvehagyma megfelelő növekedéséhez azonban humuszban gazdag, nedves talaj szükséges.

A medvehagyma szezonja nagyon rövid, márciustól májusig tart. A levelek betakarítása a virágzás előtt a legideálisabb, virágzáskor ugyanis elvesztik vitalitásukat.

Tipp

Az erdőben, medvehagyma gyűjtéskor nagyon óvatosnak és körültekintőnek lenni. A kikerics és a gyöngyvirág levelei nagyon hasonlítanak a medvehagyma levelére, ám mérgezőek. Ha ránézésre nem biztos a dolgában, szagolgasson. Ha a levelek fokhagymás aromájúak, medvehagymát talált.

Orvostudomány

A medvehagyma gyógyító ereje éppoly régóta ismert, mint maga a növény. A medvehagyma zöld leveleiben található összetevők ugyanis a baktériumok és gombák ellen hatnak. Pozitív hatással van a vérkeringésre és megakadályozza a vérlemezkék tapadását.

Aroma

A medvehagyma leveleinek dörzsölésekor a fokhagymára nagyon hasonlító illat árad, mert a növény kénvegyületekben gazdag. A fokhagymával ellentétben azonban ezek a vegyületek jobban fehérjéhez kötöttek, ezért nem hagy maga után erős fokhagyma szagot evés után.

Felhasználás

A leveleket mindig frissen kell felhasználni. Sohasem szabad az étellel együtt főzni, mert elveszti az aromáját. A legjobb főzés végén az ételhez adni, azaz röviddel tálalás vagy díszítés előtt.

A medvehagyma hosszabb távon is élvezhető, azaz apróra vágva vízzel jégkocka tartóban lefagyasztható, így megőrzi aromáját a további évszakokra is.