Boldogan és egészségesen - csípős ételekkel

Boldogan és egészségesen - csípős ételekkel

Sok ember szívesen tesz chili-t az ételekbe, mások kevésbé. Azonban a chili egészséges és boldoggá teszi az embert.

Miért csípős a chili?

Az a rejtély, hogy a chili valójában mitől csípős, csak 1997-ben oldódott meg. Ekkor fedezték fel a kapszaicin receptorokat az agyban. A chili sok kapszaicint tartalmaz, ez az anyag váltja ki a hőérzetet fogyasztáskor. A receptorok forró hőmérsékleten is aktívak.

Ha valaki egy ételt chili-vel fogyaszt, akkor az agyból érkezik egy jel, hogy a chili égeti a nyelvét.

Mennyire csípős a chili?

A chili csípősségét úgynevezett „Scoville”-ben mérik. A legmagasabb fok 16 millió Scoville, amely a tiszta kapszaicin lenne. A természetben előforduló chili azonban ezt a magas fokot még csak meg sem közelíti. A világ legcsípősebb chili fajtái körülbelül 100 000 Scoville erősségűek. Ide tartozik például a karibi Scotch-Bonnet-Chili vagy a mexikói Habanero. Egy normál chili étel legfeljebb 30 000 Scoville-t tartalmaz, azonban akkor már nagyon csípős.

A chili jót tesz

A chili és a belőle kinyert cayenne bors nemcsak csípőssége miatt élénkítő, hanem a test számára is jó. Étvágyat csinál és stimulálja a keringést. Ezenkívül a chili segít az emésztési zavarok és a puffadás, az izomfájdalom és a feszültség leküzdésében, valamint antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az élénk színű növények - a vöröstől kezdve, a narancssárgán át, a sárgáig - A, B1, B2, B3, C és E vitamint, valamint ásványi anyagokat: vasat és kálciumot tartalmaznak. Az egyik chilifajta C-vitamin-tartalma kétszer olyan magas, mint a citromé. A kapszaicin védi a gyomor nyálkahártyáját, valamint pozitív hatással van a vér lipidszintjére.

Miért tesznek boldoggá a csípős ételek?

A csípős ételek boldoggá tesznek, mivel hasonlóak, mint a természetes, ártalmatlan, mégis egészséges drogok. Ennek a magyarázata egyszerű: sok ember gyakran azonosítja a csípősséget a fájdalommal. Ez nem csak az agy szubjektív észlelése, hanem úgy tűnik, hogy az emberi test valóban nem képes megkülönböztetni a csípősséget, a fájdalommal. Tehát a test reagálása mindkét esetben ugyanaz - endorfinok szabadulnak fel a fájdalom enyhítése érdekében. Ezek az endorfinok nemcsak tompítják a fájdalmat, hanem boldog érzetet keltenek. Ennek a jelenségnek saját neve is van, mivel ez rendszeresen előfordul a chili fogyasztásakor: Pepper-High-Effekt.

Mi van akkor, ha nem bírom chilit?

Mint korábban említettük, sok embernek van problémája a csípős ételekkel. Azonban nem kell elkeseredni. Ha a csípős ételek csak könnyező szemeket, égő nyálkahártyát, valamit túlzott verejtékezést okoz, akkor ez ellen tud tenni. A test képes hozzászokni bármihez, ezáltal a chili csípősségéhez is - rendszeres edzés szükséges. Minél gyakrabban fogyaszt chili-t, annál inkább megszokják az ízlelőbimbói. Az idő múlásával egyre jobban fogja tűrni a csípősséget.

Ha túl csípősnek érzi az ételt, akkor fogyasszon rizst, tejet, vagy uborkasalátát. A víz csak ront a helyzeten.

Fedezze fel a chili termékek széles választékát, ha nem tud tovább várni és meg szeretné tapasztalni a Pepper-High-Effect-et.