Szegfűszeg

Syzygium aromaticum

Felhasználása:
A szárított virágrügyeket használják fel egészben vagy őrölve. Mi lenne a desszertekkel, punccsal és a karácsonnyal szegfűszeg nélkül? De nem csak karácsonykor oly kedvelt a szegfűszeg. A tüzes-fűszeres íz és az intenzív illat számos ételből elengedhetetlen. Csodás pikáns ízzel varázsolja el a vad és baromfi húsból, vöröskáposztából készült ételeket és számos marinádot is. Ezenkívül számos fűszerkeverék fontos eleme: ilyen például az indiai „garam masala”, az arab „Baharat”, és a kínai ötfűszer keverék.

Előfordulása:
A szegfűszeg a Fűszer-szigeteknek is nevezett, Molukki-szigetekről származik egy fáról. Manapság a szegfűszeget Madagaszkáron, Tanzániában, Srí Lanka-ban és Malajziában is termesztik.

vö. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Termékek - Szegfűszeg