Kurkuma

Curcuma longa

Felhasználása:
A növény gyökerét használják fel frissen és szárítva, egészben vagy őrölve. A sárga gyömbérnek és sáfránygyökérnek is nevezett kurkuma számos curry fontos alkotóeleme. Egyedüli fűszerként is igen kedvelt az indiai és a kelet-afrikai konyhában. A kurkuma jól illik halakhoz, a tenger gyümölcseihez, chutneykhez, szárnyasokhoz és természetesen a zöldséges currykhez. Tipikus jellemzője, hogy valamennyi ételt sárgára színezi.

Előfordulása:
A kurkuma Dél-Ázsiából származik, manapság elsősorban Indiában termesztik.

Recept Ajánlat:
Kurkumás csirke őszibarackkal és basmati rizzsel

2 csirkemell filé
1 csésze édes tejszín
1 doboz őszibarack
1 evőkanál kurkuma
1 pohár száraz fehérbor
1/2 csésze húsleves
1 1/2 pohár Basmati rizs
1 teáskanál vaj
2 3/4 pohár víz a rizshez

Egy serpenyőben vajon pirítsa meg a Basmati rizst, öntse fel a 2 3/4 pohár vízzel, hagyja felforrni, keverje meg, majd kapcsolja le alatta a tűzhelyet (az edényt hagyja rajt).
A csirkemell filét vágja mintegy 1,2 cm vastag csíkokra. Vajon vagy olívaolajon pirítsa aranybarnára (nem kell teljesen átsütni, mivel a mártásban főhet még). Magozza ki az őszibarackot, majd vágja gerezdekre. Tegye a kurkumát a csirkecsíkokhoz, egyet piruljon és máris adja hozzá a barack gerezdeket, a fehérbort, majd a húslevest és a tejszínt. Ízesítse sóval és borssal. Közben megkeverve kb. 10 percig főzze. Még egyszer kóstolja meg, majd a basmati rizzsel tálalja.


Termékek - Kurkuma