Görögszéna

Trigonella foenum-graecum

Felhasználása:
A leveleket frissen és szárítva, a magokat szárítva, egészben vagy őrleményként használják fel. A görögszéna fűszeres-kesernyés íze enyhén lisztes aromával párosul. Az illata a frissen őrölt szénára hasonlít, ezért is hívják „görög szénának”. A görögszéna főleg az indiai és egyiptomi, illetve az etiópiai konyha kelléke. Indiában a curry- és chutney ételeket, valamint az egyiptomi-etiópiai hal-, húsételeket és zöldségeket fűszerezik vele.

Előfordulása:
A görögszéna Mezopotámiából ered és ősidők óta a mediterrán térségben termesztik. Fő termesztési területe még mindig a Földközi-tenger és Közép-Ázsia.

vö. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Termékek - Görögszéna