Minden ünnep fénypontja: Házi készítésű krokettek Cádizból

Minden ünnep fénypontja: Házi készítésű krokettek Cádizból

KÖNNYŰ RECEPT A SPANYOL, HÁZI KÉSZÍTÉSŰ KROKETTHEZ

A spanyol krokett egy mindenki által kedvelt különlegesség, akár spanyol, akár nem. Az összetevők és a hozzávalók változhatnak. A krokett a legnépszerűbb egytálételekkel, sonkával, csirkével, sajttal vagy gombával. Természetesen az anya vagy a nagymama krokettje a legfinomabb. Ezenkívül a krokett a hagyományos spanyol konyha részét képezi, illetve gyakran szolgálják fel családi étkezések alkalmával. Melegen vagy hidegen fogyasztható, és még másnap is finom. Spanyolországban mindenki evett már hideg krokettet egy buli után - minden falat egy élvezet!

CADIZ KÜLÖNLEGESSÉGEI

Az alábbi krokett-recept a régi kikötővárosra, Cádizra, Andalúzia régiójára jellemző. Ott a Puchero Gaditano-val, egy hagyományos csicseriborsós és borjúcsülkös egytálétellel együtt fogyasztják a krokettet, így egyszerre két receptet hoztunk Önnek. A finom duót tálalhatja ebédre vagy vacsorára, vagy csak próbálja ki a két recept egyikét!

A spanyol krokett alapja a besamel mártás. Hogy a tapasztalatlan szakácsok is sikeresek legyenek, leegyszerűsítettük az elkészítést - így a krokett garantáltan finom lesz, és senkinek nem kell kétségbeesnie. Jó szórakozást és jó étvágyat!

A PUCHERO GADITANO ÖSSZETEVŐI

220 gramm csicseriborsó
2 db csirkecomb
¼ borjúcsülök
100 gramm sózott sertésszalonna
1 friss borjúcsont
1 sózott sertéscsont
2 rúd zeller
½ póréhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa

2-3 liter víz

A PUCHERO GADITANO ELKÉSZÍTÉSE

Elkészítés: A csicseriborsót előző nap áztassa vízbe!

  1. Tegye az összes hozzávalót vízzel és sóval együtt egy nagy fazékba vagy gyorsfőzőbe, nagy lángon. A víz minden összetevőt fedjen el.
  2. Az első hab képződésénél, kérjük távolítsa el, majd lefedve főzze tovább.
  3. A gyorsfőzőben az egytálétel körülbelül 30-45 perc alatt elkészül. Hagyományos fazékban, közepes lángon mindennek körülbelül 120 perc alatt el kell készülnie.
  4. Végül ízesítse sóval, ha szükséges.

ÖSSZETEVŐK SPANYOL KROKETT

Hús az egytálételből (csirkecomb vagy csülök)
3 vagy 4 evőkanál vaj
4 púpozott evőkanál liszt
1 csipet só
½ liter tej
1 csipet szerecsendió (választható)
1 tojás
Zsemlemorzsa
Bőséges olívaolaj (sütéshez)

SPANYOL KROKETT KÉSZÍTÉSE

  1. Kérjük, az elkészítés megelőzően vegye ki a tejet a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg.
  2. A húst az egytálételből, egy villával gondosan szedje darabokra.
  3. Egy magas serpenyőben olvassza fel a vajat, és pirítsa meg benne a húst. Adja hozzá a lisztet és keverje körülbelül 10 percig.
  4. Fokozatosan adja hozzá a tejet és keverje össze. Sóval és szerecsendióval ízesítse. A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény.
  5. Ezután öntse egy tálba és fedje le fóliával. Hagyja kihűlni (lehetőleg tegye egy éjszakára hűtőbe).
  6. Formázzon krokettet és forgassa meg először felvert tojásban, majd zsemlemorzsában, majd bő, forró sütő- vagy olívaolajban süsse ki.

Tipp: A panírozott, azonban ki NEM sütött kroketteket szükség esetén lefagyaszthatja, később előveheti, és fogyasztásra készen elkészítheti.